Doe eens gek!


Haai M.,

Je weet dat ik een cursus ‘Creatief denken en handelen voor medewerkers Zuyd Hogeschool : Basisvaardigheden voor innovatie’ heb gevolgd. In 6 bijeenkomsten heb ik samen met 2 medecursisten de basisvaardigheden van creatief denken geoefend, onder bezielende leiding Karin Dols. Het was jammer dat er weinig belangstelling was voor deze cursus. Met een grotere club was de creatieve input groter geweest. Het voordeel was dat Karin nu snel kon anticiperen op onze vragen. Daardoor konden we de 6 denkhoeden van de Bono behandelen.
De gele hoed past mij het best:

Bron: Creatief Denken

De kunst is natuurlijk ook eens de andere hoeden op te zetten.

Om mijn certificaat te krijgen, moet ik wel een leerverslag schrijven. (Nu weet ik ook wat onze studenten ervaren :S) Karin had in haar hand-out diverse vragen geformuleerd. Maar ik refelecteer liever op mijn eigen-wijze 🙂

Ik heb geleerd door (uiteraard) actief mee te doen in de groep en door ontdekkend door het boek Creatief. Hoe?Zo! te bladeren.
Ik weet nu dat een creatief proces bestaat uit een:

  • Startfase waarin een werkvraag of probleem geformuleerd wordt die onderzocht en geanalyseerd wordt en evt. geherformuleerd
  • Het divergeren is het hart van het creatief proces waarin out-of-the-box wordt gedacht. Hoe gekker, hoe meer, hoe beter. Zonder oordeel je ideeën ongeremd laten gaan, vond ik erg lastig. Ik blijk toch veel last te hebben van ideakillers.
  • Tijdens het convergeren ga je voor kwaliteit, met behoud van de meest extreme ideeën (force-to-fit), dit is de basis voor innovatie.
  • Aan het eind van het creatieve proces is de implementatiefase waar de plannen voor uitvoer worden gemaakt. Ook wordt teruggekeken op het creatief proces of het wel echt innovatie heeft opgeleverd, zo niet dan start het hele proces opnieuw.

We hebben gewerkt met diverse creatieve technieken (werkvormen) zoals woord-/beeldassociaties, superhelden, flexibel associeren en creatief waarnemen. We hadden wel regelmatig energizers nodig (zoals de ‘woesch’ 🙂 die ik met ons team ook heb gedaan) om de creatieve vaardigheden op te wekken.

Doe eens gek! Denken in mogelijkheden, denken in madness, dat heb ik geleerd. Ook dat risico’s nemen bij het creatieve proces hoort. Dus Durven en Doen! Als je kiest voor veiligheid beperk je namelijk je innovatief vermogen en kom je in een creadox (dat je weer kan oplossen met de COCD-box, een keuzetechniek die we ook geoefend hebben waardoor je creatieve ideeën beter leert begrijpen). Zonder creatief denken geen vooruitgang.
Met betrekking tot mijn persoonlijke ontwikkeling heb ik geleerd dat ik ‘het uitstel van oordeel’ meer op mezelf moet betrekken, minder kritisch zijn t.o.v. mezelf. *Ja, ja, ik weet het :)* En ik ben toch echt een samenwerker, dat is weer bevestigd. Door samen te brainstormen en te associëren lukt divergeren me vele malen beter.

Hetgeen ik gedurende de cursus heb gehoord, gelezen en geleerd, heb ik al in diverse blogs verwerkt :
Ideakillers –  Kan het beter? Geef het door …  – Heb je lef? Doe de tests! – Ja-maar – Ik vaar mijn eigen koers
Uiteraard heb ik dit allemaal netjes uitgeprint en in een mapje gestopt, zoals dat hoort. *grinnik*

Creatieve vaardigheden stellen ons in staat om flexibel om te gaan met veranderende omstandigheden; problemen oplossen, wat kansen zijn en benutten. De wereld om ons heen verandert steeds sneller. Binnen onze kennismaatschappij is de vaardigheid om ‘out of the box’ te kunnen denken en met creatieve oplossingen te komen, een steeds belangrijker wordende competentie die we hard nodig hebben. Het is ook één van de 21st century skills. Sir Ken Robinson zei het in 2006 al op het TED-event ‘schools kill creativity‘. Wordt het niet eens tijd dat we in ons onderwijs en in onze organisatie meer aandacht schenken aan deze vaardigheid?

We hebben de kennis in huis om creativiteit als attitude te ontwikkelen!
Ik ben Karin dankbaar dat ze me heeft laten ervaren wat een creatief proces is. Ik vind het leuk dat er misschien nog een vervolg komt in de combinatie van creativiteit & gaming. Over een paar weken gaan we samen naar Karin.

Groetjes,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 5 juni 2012, in 21st century skills, Miscellaneous en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

Kennis delen? Ja graag!

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.