Fellowship of the Learning Activity & Analytics (FoLA2)

Fellowship of the Learning Activity & Analytics (FoLA2)

Fellowship of learning activity & analytics (FoLA2) is een spel waarmee we de werelden van student, docent, instructional designer, onderwijskundige, ICT&onderwijs-adviseur, learning-analytics-adviseur, en misschien wel de onderwijsmanager, samen laten werken om te komen tot leeractiviteiten. Dit kan met willekeurige onderwijsvisies in het achterhoofd. Bij het ontwerpen van de leeractiviteiten vraag je je steeds af hoe je wilt meten wat je hebt ontworpen. Dat meten maakt het mogelijk dat de gevolgen inzichtelijk zijn: hoe goed is het ontwerp en hoe ervaren studenten het?

Bordspel

Marcel Schmitz heeft het spel ontworpen in het kader van zijn promotieonderzoek Learning Analytics in Learning Design om hiermee de kloof tussen learning analytics en leerontwerp te overbruggen. Het doel van dit bordspel is bewustwording rondom learning analytics te creëren. Het spel kan gebruikt worden om leeractiviteiten te ontwerpen, maar kan ook gebruikt worden om gedragsindicatoren van student en/of docent te verzamelen.

Het bordspel is gebaseerd op:

  • TPACK-spel waarmee docenten al spelend leren vakinhoud, didactische werkvormen en leer- en onderwijstechnologie te combineren (gemaakt en gebruikt door het voormalig I-team van Zuyd)
  • DC4E, een ontwerpcyclus voor het (her)ontwerpen van traditioneel contactonderwijs naar ‘blended learning’ (ontworpen door het inmiddels opgeheven Zuyd lectoraat Technologie-Ondersteund Leren)

Het spel bestaat uit een bord en verschillende kaarten:

Tijdens het spelen doorloop je in 8 (verkorte) stappen het DC4E-model, een ontwerpmodel voor blended onderwijs. Je probeert om tijdens het ontwerpen van een leeractiviteit tegelijk rekening te houden met learning analytics. Uit het spel blijkt dat er verschillende skills of rollen gebruikt worden door docenten(teams) om dit te doen.

Klik op de afbeelding voor een demonstratie en een toelichting op het bordspel FoLA2

Het spel is nog steeds in ontwikkeling en momenteel alleen Engelstalig beschikbaar.

Het spel is te koop ($44,99) of te downloaden
CC-BY-NC-SA

Voor LAK2020 die vanwege corona in cyberspace plaatsvond is deze promovideo gemaakt om het bordspel aan de man te brengen.

Workshop

Mail Marcel Schmitz als je het spel wilt spelen met een enthousiaste workshopbegeleider. De leeractiviteiten, metingen en ervaringen kunnen we gebruiken om zo als fellowship (de deelnemers aan de workshops) samen het onderwijs beter te maken. De workshop levert je bewustwording op en wellicht ook nog mooie leeractiviteiten.

Zie hieronder een impressie van de workshopsessies tijdens de EC-TEL 2019 en de SURF Onderwijsdagen 2019.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Schmitz, Marcel; Scheffel, Maren; Bemelmans, Roger; Drachsler, Hendrik (2019): Fellowship Of The Learning Activity – Learning Analytics 4 Learning Design Game.. figshare. Media. https://doi.org/10.25385/zuyd.9884279.v3

In het nieuws:

Update 24 september 2021

%d bloggers liken dit: