Volop in beweging! Zuydbrede Innovatiemiddag #zuydin


Hi Marcel,

Jammer dat je er niet bij kon zijn bij het feestje van driejarige Zuyd Innoveert. De programmamanagers Dominique Slijsmans en Marcel van der Klink hadden een mooi programma samengesteld dat voor veel meer Zuyderlingen de moeite waard zou zijn geweest. De bijeenkomst werd geopend door Dominique die CvB-lid Kitty Kwakman het mooi vormgegeven boekje overhandigde met een overzicht van de macro, micro en zuydbrede projecten van het tweede jaar Zuyd Innoveert. Herkenbaar om de leerresultaten van de innovators te lezen: innoveren kost tijd, en samenwerken ook, zeker als het interfacultair is. Innoveren is ook lastig, zeker in een lopende organisatie waar de ‘winkel’ ook gewoon moet blijven draaien. Organisatorische kaders en bureaucratie belemmeren vaak het proces. Innoveren draait om mind-sets van mensen en gaat in baby-stapjes. Deze ervaringen werden ondersteund door de 2 presentaties, van Marjolein ten Hoonte en Paul Smit.

Marjolein ten Hoonte – Arbeidsmarkt : de toekomst van het werk

Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt en MVO van Randstad Groep Nederland gaf ons inkijkje in de veranderende wereld en de invloed hiervan op de arbeidsmarkt. Waar gaat het heen met de wereld?, wat betekent dat voor arbeid?, en welke stappen moeten we de komende 50 jaar zetten? Er is veel aan de gang op het gebied van demografie, technologie, globalisering en duurzaamheid. Organisaties moeten rekening houden met ontwrichtende krachten (onderstaande punten heeft ze uit de Future work skills 2020, las ik bij de bronvermelding op haar slide):

 • een ouder beroepsbevolking zal langer leven en zal later in het leven met pensioen gaan;
 • slimme machines en systemen zullen arbeidskrachten vervangen en samen met de werknemers de werkvloer bevolken;
 • onze data-interactie zal toenemen en alles wordt programmeerbaar;
 • een nieuw multimedia ecosysteem zorgt ervoor dat we anders met elkaar zullen gaan communiceren;
 • met behulp van nieuwe technologie en sociale media zullen nieuwe organisatievormen ontstaan;
 • een verbonden wereld zorgt ervoor dat diversiteit en wendbaarheid doordringen tot de kern van het primair organisatieproces.

Het is lastig voor 45+ om zich staande te houden in deze VUCA-world. Omdat “45+ groot geworden is in de oude wereld van het vaste contract voor onbepaalde tijd, en nu werkzoekend in een tijd waarin de oude verworvenheden niet meer van vanzelfsprekend zijn”. Dat vraagt om een transformatie, dat is moeilijk. Zie ook onderstaand fragment van Tegenlicht waarin zij dit toelicht.

tegenlicht-aflevering-marjolein-ten-hoonte

Zie meer fragmenten van deze Tegenlicht – uitzending

De toekomstige wereld heeft andere type leiders nodig die op zoek gaan naar talenten van medewerkers. Die hun medewerkers ondersteunen in deze veranderende wereld. Voor mensen op de arbeidsmarkt zijn onderstaande vaardigheden cruciaal (uit hetzelfde eerder genoemde rapport Future work skills 2020):

 • kritisch denken
 • sociale intelligentie
 • innovatief denken
 • omgaan met cultuur
 • toepassen van IT
 • multidisciplinair denken
 • denken als een ontwerper
 • metacognitie
 • tijd- en plaatsonafhankelijk samenwerken

Ik zie veel overeenkomsten met 21st century skills 🙂

Het was een vlotte boeiende spreekster. Goed verhaal.

Vervolgens kon ik kiezen uit 5 workshops van Zuyd Innoveert projecten

 1. Evelien van Limbeek en Albine Moser verzorgden de workshop Interprofessioneel opleiden en samenwerken (IPOS) in de Academie Verloskunde en de faculteit Gezondheidszorg;
 2. Eric van de Luytgaarden de workshop Proactivia business game: een workshop over inspelen op problemen en bijsturen van projecten;
 3. Inge van Putten gaf een kijkje in de keuken hoe het is om een project aan te vragen, dit werd gedaan aan de hand van een vraaggesprek waarin Inge vertelde over haar ervaringen en voorbereiding op de ZIP-sessie het het traject dat zij daarbij heeft doorlopen;
 4. Er was een workshop Interdisciplinaire learning community OTC, waarin getoond werd hoe aan geïntegreerd onderwijs binnen de opleiding OTC vorm wordt gegeven gezien de integratie van complexe oriëntaalse talen met cultuur en zakelijke kennis;
 5. Last but not least presenterden Jos Laugs en Karin Dols een workshop over de pop-up-school.

Ik had wel zin in iets anders 🙂

zininietsanders

We kregen van Karin enkele (bekende 🙂 )creatieve werkvormen. Daarna vertelde zij en Jos meer over het eerste jaar van de pop-up school. Zij werken volgens de TASC-methode: Think, Act, Share and Create. Dit is een combinatie van people centered designthinking en creative problemsolving.

TASC

 

Zie meer over deze aanpak op hun website www.popup-school.com. Ik moest bij dit verhaal wel erg denken aan de U-theory van Otto Scharmer waarin eigenlijk hetzelfde proces doorlopen wordt. Deze theorie richt zich op complexe veranderingen (wicked problems) waarbij het verleden niet meer gekopieerd kan worden als basis voor de toekomst. De vaardigheden luisteren, spreken en zien, vormen een belangrijk beginpunt voor veranderingen.

Wij waren erbij tijdens de pizza-sessie waar Jos zijn eerste ideeën over een pop-up school deelde. Mooi om te zien dat dit een succesvol project is geworden. Zelfs zo dat het nu op eigen benen gaat staan. Ze zijn zoekende naar funding en (vloeibare) organisatievormen. Misschien dat de uitgangspunten van easycratie hen verder kunnen helpen?

 

Het laatste programma-onderdeel werd gevuld door Paul Smit, een filosoof en cabaretier.

Paul Smit – de 7 Supercompetenties

Volgens de folder die hij na afloop uitdeelde, werd “in een luchtig, energiek en humoristisch optreden de 7 Supercompetenties belicht. Diverse tips, wijsheden en herkenbare gedragspatronen worden afgewisseld met veel humor, stukjes mentalisme en imitaties”.  Hierin kon ik de 7 supercompetenties nog eens nalezen, want ik begreep dat wij maar maximaal 3 dingen van een les kunnen onthouden 😉 (Goed dat ik aantekeningen heb gemaakt en nu blog, kan ik toch iets meer onthouden). De 7 zijn:

 1. van oordelen naar analyseren
 2. van onbewust naar bewust
 3. van forceren naar verbinden
 4. van praten naar communiceren
 5. van verkramping naar verlichting
 6. van rationeel naar intuïtief
 7. van sleur naar passie

We zien de wereld door onze eigen bril (supercompetentie 1) en zo beschrijf ik ook mijn beleving van deze middag en het optreden van Paul Smit. Ik besef dat dit mijn beeld is en dat ik anderen nodig heb om beelden en visies die ik heb aan te scherpen of bij te stellen. Hij liet ons met vele leuke (voor mij veelal bekende) plaatjes en video’s zien dat we 99% van ons handelen/gedrag onbewust is. Daarom is veranderen ook zo lastig want dat betekent loslaten van vaste patronen. Iets wat deze rugbyspeler briljant doet!

Je brein heeft tijd nodig om nieuwe patronen te vormen, dat betekent ook herhalen herhalen. Ons brein is per definitie lui. Routine kost het brein de minste energie. Je kunt het brein door ‘priming’ beïnvloeden, zoals dat bij marketing of keepers bij strafschoppen wordt toegepast.
Ik vond zijn rolbevestigende man-vrouw grapjes op een gegeven  moment niet meer leuk. Ik snap heus wel dat er een verschil is de werking van het brein tussen mannen en vrouwen, maar hij stelde het op een gegeven moment wel erg zwart-wit. Toen was hij me even kwijt.
Het was een leuke performance (hij deed Axl van Guns N’ Roses goed na), zijn geheugentraining-prestatie indrukwekkend. Zijn belangrijkste boodschap was volgens mij dat innoveren een moeilijk proces is voor ons brein. Dat passie, verbinding, vertrouwen, open staan voor anderen belangrijke gedragselementen zijn voor creatief en innovatief proces. En ik denk dat ook. Hij geloofde niet zo dat technologie in dit proces wellicht versterkend kan werken. Ik denk dat hij op dat punt een beetje last heeft van een tunnelvisie. Of ik misschien wel? 🙂

Kortom een leuke inspirerende middag met leuke mensen. Jammer dat ik niet zoveel tijd had om mee te borrelen.
En wie weet sta ik er volgend jaar ook wel, want ik ga volgende week donderdag pitchen voor een Zuyd(breed) Innoveert project!

Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 9 oktober 2015, in Innovatie, Miscellaneous en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

 1. Hoi Judith, ik begrijp je kritiek op Paul maar ik vond dat niet zo’n probleem met uitzondering van de derde en vierde imitatie, relevantie en noodzaak waren voor mij een vraag.

  Waar ik wel door getriggerd werd is… hoe deed hij dat met die geheugentest, en kunnen wij onze studenten dat ook leren?
  Daarnaast probeer ik zijn punten te vertalen naar het onderwijs… docent met fysieke contact blijft belangrijk vs flip the classroom … 6% wordt onthouden en na 2 dagen nog maar 2% etc. Etc.

  Genieg stof tot nadenken en enkele eye openers zodat je mensen beter begrijpt tijdens verandering.

  Maar wederom bedankt voor de samenvatting

 2. Hey Judith, klinkt als een waardevolle invulling. Ook in HU jaaropening is aandacht besteed aan deze vervanderingen en de gevolgen voor werk en organisatie. Veel succes met je pitch volgende week! Groetjes Cindy

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: