Ideakillers


Afbeelding van Jan Middendorp uit boek Creativiteit Hoe?Zo!

“Ik kan het niet.” “Ik ziet het niet.” “Heb ik geen tijd voor.” “Er is geen geld voor.” “Dat hebben we al eens geprobeerd.”
Herken je deze en de uitvluchten uit het plaatje, Marcel? Ik wel. Ik gebruik ze ook wel, hoor. Het zijn allemaal ideakillers, zo heb ik gehoord op mijn 1e cursusdag Creatief Denken en Handelen.
Ik heb me aangemeld nadat ik een workshop van Karin Dols tijdens de Get Together vorig jaar had gevolgd. Het heeft even geduurd eer de cursus aangeboden werd, er was helaas weinig belangstelling voor. Uiteindelijk zijn we toch met een klein groepje begonnen.

告訴我,我會忘記給我,我會記得涉及我,我就會明白

Tell me and I will forget
Show me and I will remember
Involve me and I will understand

-Chinees spreekwoord-

Tijdens de bijeenkomsten worden onze creatieve vaardigheden getraind, zoals: uitstel van oordeel, creatief waarnemen, verbeeldingskracht inzetten, divergeren, convergeren en flexibel associëren. Met als doel roldoorbrekend en innovatief te denken.

We moeten een leerverslag maken. Ik vroeg natuurlijk meteen of dat in blogvorm mocht 😉 dat mocht wel als ik toch maar uit zou printen :S want het verslag moest fysiek worden gearchiveerd. *Oké dan :S*.

Nou ik werd al onmiddelijk met mijn ideakillers geconfronteerd toen ik een blad voor me kreeg met 6 vierkantjes met daarin 3 identieke streepjes en een doos stiften met de opdracht ‘teken’. De 1e gedachte was ‘ik kan niet tekenen’ (ik vind Drawsomething ook helemaal niet leuk) Ik blokkeerde helemaal en bedacht niet dat ik buiten de kaders kon tekenen, dat ik niet ‘iets’ hoefde te tekenen, het ook abstract kon zijn, dat ik het blad kon draaien. Maf hè?
Ideakillers belemmeren ons creatief denken en innovaties. Jij vond het niet nodig dat ik deze cursus zou volgen, maar de 1e cursusdag heeft toch al wat stof tot nadenken gegeven. Zo ook de opmerking van docent Karin Dols om onze oordelen uit te stellen.

Gelukkig kregen we ook nog ander opdrachten die me beter afgingen. En trouwens fouten maken mag moet, zonder fouten geen innovatie. Maar opvallend vond ik dat ik toch elke keer bevestiging wilde van de ‘juf’: doe ik t goed zo? Is dit de bedoeling? :S

Uit de kleine test die we thuis moesten maken, kwam naar voren dat ik een innovatieve houding heb, dat vond ik geen opmerkelijke uitkomst. Maar het andere gedeelte ging over de ideakillers. Ik probeer er weinig te gebruiken, maar toch doe je het toch. Uit zelfbescherming (grenzen stellen) of als taakafbakening ‘dat hoort niet bij mijn werk’. Dat voelt niet goed om dat tegen mijn hulpvaardigheid indruist. Toch interessant om door dit soort simpele testjes en oefeningen het een en ander over jezelf te leren.

Tijdens de 2 bijeenkomsten die ik inmiddels heb gehad, beginnen we met opwarmoefeningen of onderbreken we met ijsbrekertjes. Dit soort ijsbrekertjes kennen we ozo goed van onze oud collega Mariska :). Na dag 1 kreeg ik als huiswerk mee om de ‘1-2-3′ met een groep mensen te oefenen. Die gelegenheid deed zich al meteen voor bij terugkomst op onze flexplek. Aan mijn collega’s heb ik een gewillig oefenpubliek! Jullie waren zo enthousiast dat na terugkomst van de 2e cursusdag gevraagd werd welk ijsbrekertje ik nu had geleerd, dus de ‘woesch hebben we ook samen gedaan.

Mijn huiswerkopdracht voor de volgorde keer is een nieuw product te bedenken, dat betekent divergeren en convergeren. Lastig vind ik dat.
Ik ga de verplichte literatuur Creativiteit Hoe?Zo! er maar eens op naslaan.

@Wikipedia

Tot slot moest ik ook een leervraag formuleren die hoort natuurlijk ook in dit verslag.
Aan het begin van de 1e cursusdag werd ons gevraagd die te formuleren nav een kaartje dat we willekeurig uit een stapel moesten trekken. Karin zei al vantevoren je trekt deze kaart niet voor niets. Weet je welke ik had? Het is gewoon akelig waar. Op de ene kant stond een afbeelding een spinnenweb en op de andere kant het woord ‘verbinden’. Een betere omschrijving over mezelf kan ik niet bedenken.

Hoe kan ik mijn Zuydcollega’s inspireren, motiveren en enthousiasmeren over Onderwijs en ICT?

Ik weet dat ik niet de enige ben die met deze vraag worstel, maar ik wil niet in mijn eigen web verstrikt raken ;).
Groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 9 april 2012, in Inspiring en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

 1. kockelkorencj

  Wat je nodig hebt zijn motivatietheorieën. Je hebt behavioristische en cognivistische theorieën.

  Hier wat leesvoer: Wigfield en Eccles (2000, 2002): Expectancy-Vaklue Theory
  Attributietheorie voor motivatie Weiner (1992)
  Social Cognitive Theory van Bandura (1986, 1997)
  Extrinsieke en intrinsieke motivatie van Deci & Ryan (2001)
  De locus of control theorie van Rotter (1966)

  Mocht je een boek daarover willen hebben, in Martin Valcke’s boek “Onderwijskunde als ontwerpwetenschap” van 2010 staat in Thema 12 al deze theorieën opgenomen.

  Groet Chris

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: