AI still haven’t found what I am looking for!


Ha Judith,

Lang niet meer gelezen! Althans, lang niet meer naar je toe geschreven. Naar jou en naar de bezoekers van 2BeJAMmed. En eigenlijk heeft, in ieder geval mijn, sabbatical veel te lang geduurd. Zo veel onderwerpen rondom Technology Enhanced Learning om over te schrijven. Zoveel uitdagingen te gaan. Zoveel mooie mensen ontmoet. Maar goed. Het verleden kunnen we niet veranderen, de toekomst natuurlijk wel. Dus bij deze begin ik weer te delen met waar ik mee bezig ben, met wie ik waarmee bezig ben en wat ik zie gebeuren in de wereld waarin ik bezig ben. Onderwerp is nog steeds technologie ondersteunend leren, maar vanuit het lectoraat Data Intelligence en vanuit de opleiding ICT en vanuit mijn onderzoeksactiviteiten zal dat vallen onder AI in het onderwijs of wellicht wel AI en het onderwijs, want 20 jaar na mijn afstudeermoment Master Knowledge Engineering en aan de vooravond van de presentatie van mijn promotieonderzoek over Learning Analytics supported Learning Design is dat de modeterm, die ik momenteel steeds meer tegenkom: AI in het onderwijs. Whatever that may be or contain.

Ik denk dat in de komende jaren het beeld over AI in het onderwijs nog zal veranderen. En natuurlijk is het zo dat in het kader van subsidies en ‘verkoop’ van ‘AI’ iedereen zijn eigen definitie probeert te delen. Vanuit het perspectief van AI koppel ik het aan alle mogelijke inzet van AI in het onderwijs. Dat kan zijn in de ondersteuning van het onderwijs maar ook bij het leren en lesgeven zelf. Dat laatste heeft mijn hoofdinteresse. En als je me dan vraagt waar gaat mijn voorkeur naar uit als we het hebben over AI ter support van leren en lesgeven. Dan moet ik je dat antwoord schuldig blijven en zelfs 25 jaar na de start van mijn studie zeggen: AI still haven’t found what I am looking for. Is dat erg? Nee, juist niet! Het is juist leuk om mee te bewegen met de golven, om in de onderzoekswereld van zowel AI als Technology Enhanced Learning te zoeken naar praktische toepassingen die mogelijk zijn voor het onderwijs.

Graag wil ik je twee leading persons voorstellen waar van ik denk dat die de komende jaren een rol gaan spelen bij de invulling van AI in het onderwijs: Inge Molenaar en Daniele Di Mitri. Ik heb het over beiden al eerder met je gehad, maar zeker de moeite waard om nog eens naar beiden te kijken en luisteren.

Inge Molenaar
Daniele di Mitri

Graag informeer ik je de komende tijd over mijn avonturen back on stage. Of ik ga vinden waar ik naar op zoek ben, dat weet ik niet, maar het delen van de zoektocht tot waar de straten geen naam meer hebben zal ik hier gaan doen.

Groet Marcel

Geplaatst op 18 januari 2022, in 2 B PhD JAMS, AI in Education, Data Intelligence. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: