Kan het beter? Geef het door ….


Hallo Marcel,

Wat is mijn oordeel over het filmpje van Jennifer Pahlka vroeg je in je blogpost: Coding a better Government (of misschien wel board of directors?). Tjee, Marcel. Geweldig natuurlijk. So true wat ze allemaal zegt.
Getriggerd door wat zij zegt, vertaalt naar de Zuyd situatie want enige bureaucratie is ons ook niet vreemd 😉
Getriggerd door blogpost van Ilse Meelberghs over het boek van Remco Janssen ( jammer dat ik de presentatie op Zuyd gemist heb) wordt het motto:

@http://peelandstickposters.com/41-50.html

Zoals Pahlka zegt: handjes laten wapperen en gewoon doen! Ik laat mijn stem wel horen via al mijn communicatiekanalen op allerlei (sociale) platforms, via mail 😦 of in een meeting met het college over de reorganisatieplannen.
Maar het gaat niet alleen over mijn stem te laten horen (wat heb ik toch geklaagd de afgelopen tijd, wat ben ik boos geweest). Ik was een gelukkige kennisdelende netwerkende Zuydpleiner, dat wil ik weer worden. Dus ik ga weer laten zien aan Zuyd wat je met technologie in het onderwijs kan doen. Ik deel de initiatieven van onze Zuydcollega’s (die ik dankzij Twitter heb leren kennen!). Door technologie en social media verandert de samenleving en dus Zuyd. En het gaat zoals Pahlka zegt om cocreatie (kennis delen = vermenigvuldigen) en in ons geval om Zuydburgerschap (wij zijn Zuyd!). Frustraties zullen blijven, klagen heeft geen zin, zoeken naar oplossingen wel. Ik wil nog niet opgeven. Ik ben geen tevreden medewerker, maar wel een betrokken medewerker.

Luisterend naar Pahlka: Hoeveel tijd en geld (en frustraties) kosten de vele (ict) projecten niet? Waarom niet het Tendersysteem van de Ohio State University (Educause-idee, weet je nog Marcel?) voor allerlei Zuydprobleempjes inzetten? Zuyd laten werken als internet: open en met crowd of hands? Waar is die al oude ideeënbus gebleven? Er zijn genoeg studenten en medewerkers die (al dan niet met behulp van technologie) hele slimme creatieve oplossingen kunnen bedenken voor kleine en grote (organisatie) problemen (uitdagingen ;)) We hoeven echt niet voor elk project, workshop, inspiratiesessie een externe inhuren. Het sociaal kapitaal van Zuyd is enorm! Beste managers van Zuyd: gebruik het dan ook! Alle docenten hebben ‘binnenkort’ zelfs een mastertitel!

Inderdaad geldt deze TED speech ook voor Zuyd. Onderwijs is immers politiek geworden. Ik had het vorige week nog met een bevriende onderwijscollega over: hoeveel onderwijsmanagers zijn geen (ex-) politici? Alles draait om prestatie-indicatoren, in-door-en uitstroomcijfers, toetsen en contacturen. Is dat waar het in ons onderwijs om zou moeten draaien? In het al vaker door mij geciteerd boek ‘Bij welke reorganisatie werk jij?’ wordt al gezegd dat onderwijs (en zorg) veel te bedrijfsmatig geleid wordt (Angelsaskische model).Wij zouden meer baat zijn bij het Rijnlandsmodel waarbij vakmanschap, de menselijke maat en de relatie met de klant centraal staan.
Wilfred Rubens zet in zijn blog 2 onderwijsontwikkelingen tegenover elkaar: 21st century education en global educational reform movement. Waarbij hij stelt dat de overheid stuurt op de global educational reform movement door leerreultaten te willen standardiseren, veel te toetsen en veel te veel controleert. Maar daar tegenover staan gelukkig ook ontwikkelingen vanuit het onderwijs die ’21 century education’ gaan implementeren, waarbij de nadruk ligt op verbinden en passie met veel ruimte voor experimenten en cocreatie, en door professionele verantwoordelijkheid bij docenten te leggen krijg je veel vertrouwen terug. Kijk op zijn blog de hele toelichting terug. Ik ben het helemaal met hem eens.

Er zijn gelukkig nog leerKRACHTEN!, zoals Lente in het Onderwijs (waar ik al eerder over geblogd heb)en afgelopen zaterdag kwamen Leraren met Lef bijeen. Zij willen allemaal inspirerend, creatief onderwijs verzorgen met aandacht voor 21st century skills. De veranderende samenleving! Niet kwaliteit verbeteren dmv cijfertjes maar door inspiratie en cocreatie.

Heb jij al 1 van de 40 estafettestokjes die binnen Zuyd in omloop zijn gespot? Ik heb er wel 1 gezien, maar de stokjesdrager heeft m niet aan mij doorgegeven. De bedoeling is om met elkaar een concreet verbeterpunt te bespreken. Het idee is niet om te oordelen, maar om samen te verbeteren. Lastig hoor om niet te oordelen. In mijn creativiteitscursus is dat de basishouding voor verbeteringen: uitstel van oordeel.
In het hele reorganisatietraject heb ik niet zo ’n creatieve houding aangenomen: ik heb me laten leiden door oordelen en ideakillers. Dat kan beter : if it is to be, it is up to me.
Mijn werk is om te laten zien voor welke uitdagingen Zuyd staat mbt 21 century skills, in welk organisatieonderdeel van Zuyd ik ook terecht kom.

Geef jij dit 2beJAMmed estafettestokje door? Of de Blauwe Bal van Samhoud die ik thuis nog heb liggen. Verbinden is samen spelen!

groetjes,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 20 april 2012, in Miscellaneous en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: