Ik weet dat ik niets weet #SLB5 #MLI


Hi Marcel en Hallo Michiel,

En ja dan komt toch het einde in zicht van mijn 2-jarige master. Hoewel ik nog niet de helft van mijn studiepunten binnen heb (hoop wel in april een slag te slaan) begin ik over enkele weken met de integratiefase. Uiteindelijk moet ik in een beeldverslag laten zien welke rollen ik op welk niveau beheers en welk zichtbaar gedraag ik hierbij aanneem. De MLI-rollen zijn: excellente leraar, ondernemende ontwikkelaar, reflective practioner en begeleider en gesprekspartner van docenten.

Volgende week vrijdag heb ik via Skype mijn 5e SLB gesprek met Michiel. Op mijn vraag wat ik ter voorbereiding moest doen, antwoorden hij een ‘stand van zaken op je rolontwikkeling’. In mijn blog van 5 oktober dat ik naar aanleiding van mijn 4e SLB-gesprek heb geschreven, gebaseerd op de feedback die ik van jou Michiel kreeg, en de feedback die ik ontvangen had van mijn collega’s, heb ik dat toen verwoord. Eerlijk gezegd kan ik daar niet meer zoveel op aanvullen, maar ik zal weer een poging doen.

Voor de integratiefase moet ik ‘bewijs’ leveren van de beroepshoudingsaspecten. Dat wordt nog een hele klus. Ik heb wel het een en ander verzameld o.a. in mijn blogs. In mijn Joule4Jou-blog dat ik heb aangemaakt voor LA2, LA3 en LA4 heb ik inmiddels ruim 100 blogposts geschreven (en niet alleen de verplichte opdrachten 😉 ) Op ons duoblog heb ik nu ook bijna 125 blogpost gelabeld met de categorie ‘mli’. Daarnaast hou ik nog een Scoop.it bij met interessante bronnen voor een MLI-student. Ik denk dat ik hiermee de verplichte Dublin-descriptoren wel kan aantonen (euh …zou dat wel zo zijn? als ik afga op het aantal studiepunten dat ik dit studiejaar heb verzamel? …. 0 …).

1. Kennis en inzicht
Heeft aantoonbare kennis en inzicht, gebaseerd op de kennis en het inzicht op het niveau van de Bachelor en die deze overtreffen en/of verdiepen, alsmede een basis of een kans bieden om een originele bijdrage te leveren aan het ontwikkelen en/of toepassen van ideeën, vaak in onderzoeksverband.

2. Toepassen van kennis en inzicht
Is in staat om kennis en inzicht en probleemoplossende vermogens toe te passen in nieuwe of onbekende omstandigheden binnen een bredere (of multidisciplinaire) context die gerelateerd is aan het vakgebied; is in staat om kennis te integreren en om met complexe materie om te gaan.

3. Oordeelsvorming
Is in staat om oordelen te formuleren op grond van onvolledige of beperkte informatie en daarbij rekening te houden met sociaalmaatschappelijke en ethische verantwoordelijkheden, die zijn verbonden aan het toepassen van de eigen kennis en oordelen.

4. Communicatie
Is in staat om conclusies, alsmede de kennis, motieven en overwegingen die hieraan ten grondslag liggen, duidelijk en ondubbelzinnig over te brengen op een publiek van specialisten of niet-specialisten.

5. Leervaardigheden
Bezit de leervaardigheden die hem of haar in staat stellen een vervolgstudie aan te gaan met een grotendeels zelfgestuurd of autonoom karakter.

Maar hoe ik dit ga aantonen is nog even de vraag 😉 . Misschien is dit document met prestatieindicatoren daar een handig hulpmiddel voor??

In die ruim 5 maanden sinds het vorige SLB-gesprek is er wel het een en ander gebeurd. Ik ben uit de focusgroep MLI gestapt omdat ik merkte dat mijn deelname mij frustreerde. Als student (en zeker van een Master Leren én Innoveren) wil ik graag mijn bewijslast aantonen voor mijn leren en wil ik betrokken worden bij de wijze van beoordelen (via Dominique Sluijsmans, lector Professioneel beoordeling bij Zuyd). Over reflecteren en rubrics heb ik geblogd. Ik probeer me te conformeren aan de beoordelingscriteria die ter grondslag liggen aan de LA’s. Het lukt me niet. Mijn leerinterventie LA3 moet ik weer even binnen de kaders schrijven. De worsteling met mijn onderzoek (hoewel ik wel steeds leuker begin te vinden! er is hoop 😉 ) is jullie bekend. Deze herkansingen zorgen er wel voor dat mijn hoofd voller wordt: Onderzoek (LA5), Leerinterventie (LA3), het 4e leerarrangement dat nu veel aandacht vraagt. En dan start binnenkort ook de integratiefase. Chaos.

En dan gebeuren er privé nog allerlei dingen waardoor je wereld even stil staat.

Zo fijn dat ik dit podium heb om orde te scheppen in die chaos. En dat mijn (twitter)vrienden mij steunen en mij regelmatig met interessante inzichten voeden zodat ik daar weer over kan bloggen (en de focus op mijn studie verlies).
Zoals het blog van Hartger Wassink die schrijft : “vang je dromen en volg ze”. Dat  probeer ik ook te doen in de professionele ruimte die ik pak binnen mijn werk (met dank aan de mooie colloquia van Marco Snoek en Myriam Lieskamp).

Ik heb veel geleerd. Door mijn studie ervaar ik hoe meer ik weet, hoe meer ik weet dat ik niks weet. Dank aan Rob Wijnberg voor zijn prachtige ‘ode aan de twijfelaars’. Al twijfelend volg ik al open kennisdelend in samenwerking met mijn omgeving mijn pad. Op naar het einde van mijn master.

Judith

Keith Misner

Keith Misner via Unsplash

*de titel van het blog is een uitgangspunt van Socrates (Wikipedia)

Mijn andere SLB-blogposts:

SLB4 – Bijleren en afleren
SLB4 – Tussenmeting van mijn rollen en houding
SLB 3 – Bezieling
SLB3 – “Nu nog onnavolgbaar” 😉
SLB2 – Eerste studiepunten binnen LA1
SLB2 – Storyline
SLB1 – Mijn 1e SLB-gesprek
SLB1 – Leeragenda ter voorbereiding 1e SLB-gesprek

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 6 maart 2015, in MLI. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. hé Judith,

    Als je niks wist was je niet al zo ver gekomen 🙂 Je hebt al heel wat hobbels genomen en uiteindelijk leidt al dat geworstel er uiteindelijk toch toe dat je dit mastertraject goed afsluit. Nu er zoveel dingen samenkomen lijkt focussen wel heel belangrijk. Even pas op de plaats en alles op een rijtje. En hopelijk volgende maand een bulk studiepunten. Veel success!

  2. He Judith, het doc met de PI’s is een handig hulpmiddel. In de integratiefase krijg je nog voldoende toelichting én creatieve ruimte om je ontwikkeling op de rollen in beeld te brengen. Tot vrijdag!

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: