Promotieonderzoek als brug tussen onderzoek en onderwijspraktijk #MLI


Heej Marcel!

Ik heb een primeur!

Anouke Bakx (academic director MLI) reageerde een maand geleden via de mail op mijn blog over boundary crossing met de verwijzing naar een artikel van haar waar ik misschien ook wel in geïnteresseerd was. Natuurlijk! Op mijn vraag of ik dat mocht delen, moest dat even nagevraagd worden. Ik heb nu toestemming om deze concept-versie van haar artikel in Pedagogische Studiën te delen. De inhoud is identiek.

Boundary Crossing kloof tussen wetenschap en praktijk

En speciaal voor Anouke natuurlijk ook even de APA toegevoegd 🙂

Bakx, A., Bakker, A. & Beijaard, D. (2014). Promotieonderzoek door docenten om de kloof tussen onderzoek en onderwijspraktijk te verkleinen. Pedagogische Studiën, 91(3), 150-168.

Samenvatting van dit onderzoek
Docenten maken weinig gebruik van onderzoeksbevindingen om onderwijs te (her)ontwerpen. Dit illustreert de zogenaamde theorie-praktijk-kloof die bestaat tussen de gemeenschap van onderwijsonderzoekers enerzijds en onderwijsprofessionals anderzijds. Docenten die aan een promotieonderzoek werken, zouden deze kloof mogelijk kunnen overbruggen. Echter, er is nog weinig bekend over of dat werkt en zo ja hoe. Wij hebben onderzoek gedaan naar een promotieprogramma voor bètadocenten en (on)mogelijkheden om bij te dragen aan het verkleinen van de theorie-praktijk-kloof. Binnen de literatuur over boundary crossing worden grenzen gedefinieerd als sociaal-culturele verschillen die leiden tot discontinuïteit of frictie in actie of interactie. Vanuit dit theoretisch kader is onderzocht of de bètadocenten grenzen (‘boundaries’) ervaren tussen de onderzoeks- en onderwijsgemeenschappen en of het hen lukte om ze te verbinden. Hiertoe zijn 16 docentonderzoekers geïnterviewd. De docentonderzoekers blijken inderdaad grenzen en bepaalde fricties te ervaren. De meeste docentonderzoekers hebben manieren gevonden om de theorie-praktijk-kloof te verkleinen, met name door het binnenbrengen van concrete producten vanuit de ene gemeenschap naar de andere. Scholen die in hun beleid en visie aansluiten bij ruimte voor experimenteren, het belang van professionalisering van docenten en die voldoende facilitering bieden, zijn volgens de docentonderzoekers het meest geschikt voor docentonderzoekers; mogelijk bieden deze scholen de meeste kansen voor boundary crossing-activiteiten.

Interessant om te lezen. Ook voor jou als promovendus. Hoewel jij niet met fundamenteel onderwijsonderzoek bezig bent, ben jij als ‘broker’ zeker bezig om de ‘boundaries te crossen’ tussen de de academische wereld en de onderwijswereld om ideerën vanuit beide werelden dichter tot elkaar te brengen. Dat is op zich best bijzonder want volgens dit onderzoek is het niet aannemelijk dat elke docentonderzoeker zich tot ‘broker’ ontwikkelt. Een citaat uit het onderzoek:

Mowbray en Hase (2010) constateerden reeds dat ‘persoonlijke resourcefulness’ (zelfvertrouwen, discipline, motivatie, volharding en interpersoonlijke kwaliteiten) van promovendi doorslaggevend is voor het succesvol volbrengen van een promotietraject. Deze persoonlijke recourcefulness lijkt nauw samen te hangen met het goed kunnen overbruggen van grenzen (Mowbray & Hase, 2010).

En kijk … deze laatste conclusie … is voor mij natuurlijk een open deur 🙂

Daarnaast zouden we meer gebruik kunnen maken van de zogenoemde verbindende gebeurtenissen, waarbij ontmoetingen plaatsvinden van professionals vanuit beide gemeenschappen en waarin kennis over en weer gedeeld wordt.

Die ontmoetingen hoeven natuurlijk niet altijd fysiek te zijn. Ik ben er van overtuigd dat we sociale media veel slimmer kunnen inzetten om kennis delen en online samenwerken te ondersteunen en te bevorderen. Daar gaat mijn onderzoek dan weer over 😉 .

Dank Anouke voor het delen van dit onderzoek. Interessant om te lezen. En handig als voorbeeld bij het schrijven van mijn eigen onderzoeksverslag.

Groeten,
Judith

NB Even googlen en ik vond het pdf van dit artikel uit PS gewoon openbaar op internet via de VOR-site. Dus zo’n primeur was het niet *grinnik*

AxelAntas

Axel Antas via Unsplash

 

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 5 maart 2015, in MLI. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. anouke bakx

    Hi Judith, mooie weergave van de hoofdpunten die je eruit pikt! We hebben in ons onderzoek gezien dat docenten die (promotie)onderzoek doen, kunnen bijdragen aan kwaliteitsontwikkeling van hun school én aan het verkleinen van de kloof tussen onderzoek en onderwijs. Echter, dat gaat niet vanzelf. Zo is de aansluiting van het onderzoek bij speerpunten en behoeften van de school een belangrijke succesfactor en misschien zelfs een voorwaarde om te kunnen komen tot een PLG waarbinnen ook anderen participeren en leren (niet een individuele onderzoeker in de school, maar een community of learners). Ook hebben we de belangrijke rol van de schoolleider gezien om ruimte en aandacht voor het onderzoek te creëren. Blijft een boeiende materie!
    Fijn dat je hier aandacht aan besteedt!

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: