Bezieling #SLB3 #MLI


Ha Marcel, Hi Michiel,

Wout Plevier heb ik ‘ervaren’ tijdens een bijeenkomst bij Fontys. Vanochtend las ik zijn blog over het effect van motivatie bij leren. Hij benoemt enkele tips voor betere motivatie. Uit zijn opsomming:

  • Ga na wat je echt leuk vindt en wat je energie geeft. Als je geregeld nieuwe uitdagingen, interessante ontmoetingen of inspirerende sessies organiseert, dan maakt je brein oxytocine, serotonine en dopamine aan. Kortom, de gelukshormonen die je energie geven!
  • Neem afscheid van mensen die energie wegzuigen en omgeef je met mensen die je stimuleren. Toch omgang met dit soort mensen? Uit pro actief wat je wel en niet wilt en volg daarbij je gevoel! Geef duidelijk aan wat je wilt weten, kunnen of doen!
  • Wend je talenten volledig aan en gebruik ze zoveel mogelijk in je werk en leven. Zoek dus in je werk naar de gebieden waar je jouw talenten die je prive ook aanwendt vaker zichtbaar kunt maken!
  • Beheers beter je negatieve emoties: leer jezelf te resetten op negatieve momenten door je focus te veranderen, je staat krachtig en positief te maken en jezelf en anderen positieve vragen te stellen. Je zult merken dat je energie en inspiratie hier zichtbaar van toenemen.

Waarom blog je zo graag? Die vraag stelde jij me, Michiel tijdens ons gesprek. Die vraag is me een paar weken geleden ook al gesteld. Waarom heb ik moeite met het beantwoorden van die vraag? Ik bedenk dan antwoorden (die wel waar zijn) als: ik heb altijd al geschreven als ik gebeurtenissen wilde onthouden (dagboeken, reisdagboeken) of wilde delen (brieven, kaarten); als bibliothecaris heb ik altijd al informatie gezocht en kennis gedeeld. Waarom moet ik die vraag beantwoorden? Ja bloggen kost me energie maar het geeft me veel meer energie! Ja, kennisdelen (via nieuwsflitsen, twitteren, yammeren) kost tijd en energie maar het levert zoveel meer kennis, inspiratie en verbindingen op dat de frustraties die het soms ook geeft niet opweegt tegen wat het me oplevert.

Als ik dan weer eens naar de 4 MLI-rollen kijk (die ik elke keer weer vergeet): Excellente leraar, Ondernemende ontwikkelaar, Reflective practitioner, Begeleider en gesprekspartner voor collega’s past de rol van begeleider en gesprekspartner voor collega’s mij toch het beste. Natuurlijk moet ik ook aan de prestatie-indicatoren van de andere rollen voldoen maar hier ligt niet mijn bezieling. En zoals Mark Lammers ook zegt: benut je talenten. Wat is talent? Iets waar je goed in bent en je energie van krijgt, zag ik de mooie Prezi van medestudent Mieke Haverkort. Mijn talent is mijn leergierigheid omzetten in kennis, en omdat ik niet zo van de parate kennis ben, leg ik dat vast in mijn buitenboordbrein (dit blog), deel daardoor mijn kennis en leg ik verbindingen binnen en buiten mijn hogeschool.
Die rol van I-adviseur past me. Laat mij maar zaadjes planten in de organisatie en samen met anderen ‘die duizend bloemen laten bloeien’.

Klopt het? Zien jullie dat ook zo?  “I don’t know. Maybe I am wrong.” 🙂 Check out de mooie TED Talk van Kathryn Schulz.

Ik dwaal dus ik ben
(“Fallor ergo sum” – Augustinus)

Groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 11 april 2014, in MLI, TED JAMs. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: