Leeragenda ter voorbereiding 1e SLB-gesprek #MLI


Hoi Marcel, Beste Michiel,

Afgelopen maandag heb ik de leergroepweek gemist vanwege de propedeuse-uitreiking van dochterlief. Ook belangrijk! Mijn 1e individuele SLB-gesprek heb ik daarom a.s. maandag. Voor veel medestudenten was het eens zitten aan de andere kant van de tafel.

Voor mij niet, ik heb nog nooit SLB-gesprekken gevoerd. Uiteraard wel ervaring met feedbackgesprekken 🙂

Even voorstellen:
Michiel Lauwerijssen is mijn studiebegeleider. Ik heb hem enige tijd geleden het linkje naar mijn ‘Wat wil ik leren’-blog gestuurd. Hij vond het een mooie vorm.
Jouw blog kan je zien als een online portfolio waarin jij reflecteert op de bijeenkomsten, op de opdrachten die je doet, de literatuur die je leest en de concepten die krijgt aangereikt. Je legt de verbinding naar de doelen van je leeragenda en geeft daarmee eigenlijk antwoord op de vraag: hoe ontwikkel ik die rollen in  mijn eigen praktijk? Wat is daar van zichtbaar? Wat merk en leer ik daar van? Op het einde van de opleiding, in de integratiefase, breng je dit alles samen.

Ik zat met mijn leeragenda op het goede spoor. Ik moest alleen mijn eigen leerdoelen opnemen voortkomend uit de 4 rolbeschrijvingen van de master. Ik blijf het lastig vinden hoor. Wederom een poging.

afbeelding free download via

Het Educause congres en de 2 weken vakantie in Amerika waren super, maar dat heeft wel een kop vol chaos en studievertraging tot gevolg. Het kost weer even tijd om alles op een rijtje te krijgen. Sowieso bestond de eerste maanden van mijn studie uit een zoektocht naar lesprogramma’s, de structuur van de opleiding onder de knie te krijgen, de samenwerking binnen de leergroep. Vanuit de master wordt via N@tschool wel alles heel gestructureerd aangeboden maar een samenwerkingsomgeving is dit niet. Ik heb wel de coördinator getipt over de Yammeromgeving die bestaat voor Fontysstudenten, daarbinnen zou gemakkelijk een afgesloten groep MLI2013 gevormd kunnen worden. Tot op heden nog niet gebeurd. Diverse leergroepen hebben al dropboxen gedeeld. Onze leergroep werkt nu met Edmodo en we hebben een whatsappgroep. De online activiteiten vallen nog wat tegen terwijl ik daar wel behoefte aan heb merk ik. Dit is toch al wel mijn manier van werken geworden. Ik mis het écht samenwerken binnen deze master. Tot nu toe hebben we alleen individuele opdrachten waar we aan moeten werken.

Wat betreft mijn leerdoelen en ontwikkeling t.a.v. de 4 rollen:

Excellente leraar: In die rol draagt de master, vanuit zijn expertise, bij aan het pedagogische en didactische klimaat binnen de school als totaal. De master heeft een gedegen kennis van actuele inzichten in het leren van lerenden en in de kenmerken van krachtige leeromgevingen voor lerenden van uiteenlopend niveau. De master Leren & Innoveren expliciteert mede op basis van zijn kennis zijn persoonlijke onderwijsvisie en relateert deze aan de onderwijsvisie van de school. (Bron: Studiegids MLI 2013-2014)

Deze rol komt het meest tot uiting in LA1 en LA2. Mijn leservaringen zijn beperkt tot het geven van lessen informatievaardigheden als bibliothecaris. Ik heb geen docentenopleiding gevolgd wel een didactische cursus. Als I-adviseur verzorg ik regelmatig workshops web2.0, inspiratiesessies TPACK, en presentaties over diverse werkgerelateerde onderwerpen. Ik ben wel goed op de hoogte van de onderwijsontwikkelingen binnen Zuyd, nationaal en internationaal, dat is op ons blog wel na te lezen.

Mijn leerdoelen:

Meer kennis opdoen rondom verschillende pedagogische en leerpsychologische theorieën. Met deze kennis wil ik beter didactische consequenties overzien van de verschillende werkwijzen, voor mijn adviesrol wel belangrijk.

Mijn ontwikkeling:

Ik heb in een blog en een mindmap hetgeen ik gelezen heb over de verschillende leertheorieën verwerkt. Ook rondom feedback hebben we het een en ander gelezen en geoefend, door hierover te bloggen en daarom heen wat extra te lezen, heb ik meer geleerd over Hattie & Timperley.

Ondernemende ontwikkelaar: initieert innovaties en ontwikkelt nieuwe didactische concepten, instrumenten en materialen op basis van expliciete kennis van het leren van lerenden en het ontwerpen van onderwijs. Daarnaast implementeert hij in de eigen werksituatie vernieuwingen, rekening houdend met de nieuwste inzichten op dit gebied en met maatschappelijke ontwikkelingen en met behoeften van collega’s, lerenden en hun ouders. De master Leren & Innoveren werkt daarbij interdisciplinair samen met collega’s, leidinggevenden en partijen uit de omgeving van de school. (Bron: Studiegids MLI 2013-2014)

Deze rol staat vooral in LA2 centraal. Het ontwikkelen van didactische materiaal is niet mijn primaire doel om deze master te volgen. Door het vele ‘doen’ en werken met allerlei social media tools kan ik op dit gebied wel innovatieve materialen ontwikkelen. Mijn creativiteit en innovatief vermogen helpen me hierbij. Door meer kennis van leerprocessen en begeleidingsprincipes verwacht ik met LA2 deze rol van ondernemende ontwikkelaar te verbeteren. Binnen Zuyd vervul ik op het onderwerp social media een voortrekkersrol, ik activeer, stimuleer en inspireer collega’s. En werk op dit terrein ook samen met mensen buiten de grenzen van mijn organisatie.

Mijn leerdoel:

Door meer inzicht uit verschillende leerpsychologische theorieën wil ik betere workshops kunnen ontwerpen die aansluiten op het niveau van de deelnemers.

Mijn ontwikkeling:

Met dit leerarrangement zijn we nog niet gestart daar kan ik nog niet zoveel ontwikkeling in laten zien.

Reflective practitioner: onderzoekt onderwijs vanuit het perspectief van Leren & Innoveren. Zo voert hij praktijkgericht onderzoek uit, gericht op verbetering van het onderwijs. Een probleem in de eigen school of verbeterpunt is het startpunt van het onderzoek. Bij de uitvoering maakt de master Leren & Innoveren gebruik van expliciete kennis van onderzoeksmethodieken. Hij is in staat om de conclusies en aanbevelingen te implementeren in de eigen school en daarnaast te verspreiden door publicaties of workshops (disseminatie). De master is in staat de resultaten van door derden verricht onderzoek kritisch op zijn merites voor de eigen onderwijspraktijk te beoordelen. (Bron: Studiegids MLI 2013-2014)

Dit is natuurlijk dé rol binnen LA5 het praktijkonderzoek, maar binnen LA1 moet ik een wetenschappelijke paper schrijven dus deze rol komt ook hier in terug. Hier heb ik nog veel te leren. Een probleemstelling voor een onderzoek formuleren, wetenschappelijk schrijven, statistische analyses maken is voor mij nieuw en een grote uitdaging ;).

Mijn leerdoel:

Goed leren argumenteren, wetenschappelijk onderbouwen en motiveren waarom ik bepaalde onderwijsinnovaties belangrijk vind.

Mijn ontwikkeling:

Een belangrijk onderdeel van LA1 is het schrijven van een paper. Als bibliothecaris ben ik wel gewend om te zoeken naar literatuur. En als blogger zoek ik ook wel mijn bronnen om mijn verhaal te ondersteunen. Het schrijven van een wetenschappelijk stuk (en het refereren)  is toch wel een heel ander verhaal. Ik weet nog niet of ik dit wel leuk vindt, toch is wel een groot gedeelte van deze studie: de paper en het onderzoek. Inhoudelijk bezig zijn met mijn onderwerp daarentegen vind ik erg interessant.
Bloggend heb ik mijn probleemanalyse en onderzoeksvraag gedeeld: Werk in uitvoering deel 1 en deel 2. Voor mijn literatuuronderzoek gebruik in Mendeley, ook mijn ervaringen hiermee heb ik gedeeld, tevens heb ik de website over webtools die ik voor Zuyd onderhoud Dingen@Zuyd verrijkt met informatie over dit refereerprogramma. De APA-notaties heb ik volgens mijn feedback nog niet helemaal onder de knie, daar moet ik nog wat aandacht aan besteden. Mijn paper en onderzoek heeft te maken met MOOC’s & Open Education. Als mede-projectleider van het innovatieproject binnen fac. ICT heb ik een blog ingericht en volg ik een masterclass bij SURF, zie hier mijn verslag.
Hoewel het kunnen schrijven van een wetenschappelijk artikel niet mijn leerdoel is, zal ik dit toch moet uitvoeren om deze master af te ronden. Ik heb al veel gelezen rondom mijn thema, maar nog niet voldoende ‘wetenschappelijk’ onderbouwde informatie. Deze zoektocht moet nu snel gaan starten.

Begeleider en gesprekspartner voor collega’s: treedt op als gespreksleider en begeleidt collega’s bij innovatieprocessen en bij de ontwikkeling van onderwijs. Hij is tevens in staat om collega’s te begeleiden in hun professionele ontwikkeling en hij ondersteunt ze op zijn inhoudelijke expertisegebied. Hij heeft inzicht in het leren van professionals. (Bron: Studiegids MLI 2013-2014)

Deze rol komt voornamelijk in het 2e jaar aan bod. De beroepshouding aspecten die in deze rol naar voren komen zoals sociaal/communicatieve en lerende/onderzoekende kwaliteiten meen ik wel te bezitten.

Mijn leerdoel:

In mijn handelen bewust en actief rekening met de belangen en verwachtingen en eisen van diverse onderwijsprofessionals waarmee ik te maken heb. Met betrekking tot mijn gebrek aan geduld in een minder snel veranderende omgeving kan ik nog wel verbeteren. Misschien vaar ik soms te veel mijn eigen koers? Het kunnen afwegen van (persoonlijke en organisatorische) belangen. Ook het vinden van de juiste woorden voor het juiste gremium. Ik heb soms het gevoel de plank mis te slaan, aan de andere kant wil ik wel op mijn ‘eigen-wijze’ manier blijven communiceren 😉

Mijn ontwikkeling:

Door mijn activiteiten als projectleider sta ik nu dichter bij het onderwijs en krijg daardoor meer zicht op de diversiteit aan problematieken die spelen.

Concluderend:

Mijn voornaamste uitdaging nu is de balans vinden tussen thuis, werk en studie. Beter focussen op wat ik echt moet doen! En snel aan de slag met onderzoeksopzet en literatuurstudie voor ik te ver achter raak.

En weer was even aan het procrastineren en kwam dit filmpje tegen. Een mooi link tussen thuis (bewegen) – werk (geheugen) – studie (open education) dit college van Erik Scherder voor de Universiteit van Nederland. Volgens onderzoek worden we luier en daardoor dommer, we moeten minstens een half uur per dag matig intensief bewegen, want bewegen is niet alleen goed voor het lichaam ook voor het brein. Alleen …daar kom ik ook al niet aan toe. 😦

De weg van de meeste weerstand, ja die volg ik wel 😉

Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 8 november 2013, in MLI. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: