Over reflecteren en rubrics, nav Volkskrant artikel #mli


VolkskrantHoi Marcel,

Mijn Twitter timeline stond vandaag vol met verzuchting en verbazing over het verhaal uit De Volkrant. Een opinie van Marijn van Dijk, die Nederlands studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en vervolgens de Master Leraar Hoger Onderwijs aan de VU volgde. De kop boven het artikel “Lerarenopleiding doodt alle talent en motivatie”.  Aanvullend hierop werd ook de link naar Folia Magazine (december 2011, zie pag 34) waarin ook al melding werd gemaakt over de kwaliteit en slechte organisatie van de ILO, de lerarenopleiding van de UvA.

Ik had de links even kunnen retweeten maar na lezing viel me een paar dingen op. Dit lukte me niet in 140 tekens te vatten. Gelukkig heb ik dit blog nog, ook goed voor een reflectiemomentje :).
In beide artikelen was er kritiek door de studenten op het vele reflecteren waar het in de opleiding om draait. Uiteraard vindt men het belangrijk om kritisch naar hun eigen functioneren te kijken, maar niet in de mate waarin dat nu gebeurt. Inderdaad je kunt reflecteren ook overdrijven.

Ik leg de ervaringen van deze studenten even naast mijn ervaringen bij de Master Leren en Innoveren (HBO 😉 ). En ik herken ze wel. Ook ik vind het reflecteren op de rolontwikkeling niet elke keer super, maar het blijft maar beperkt tot zo’n 4x per jaar. Mijn masterstudie vindt elkaar feedback kunnen geven belangrijk, een manier om reflectie te stimuleren. En hoewel ik over de kwaliteit van mijn feedback wel eens zo mijn twijfels heb, zie ik er wel het belang er van in. Wij verwachten het immers ook van onze studenten, Kritisch kunnen denken wordt benoemd als één van de 21st century skills, die we zo belangrijk vinden. Toch? Dus ja ‘teach what your preach’.  Maar inderdaad met mate 🙂 .

Wie vers van de universiteit voor de klas komt te staan heeft veel meer behoefte aan praktische kennis dan aan quasi-psychotherapeutisch zelfonderzoek

Dat quasi-psychotherapeutisch zelfonderzoek herken ik wel. Volgens mij heb ik dat ook al eens zuchtend tegen je gezegd. 🙂

In het Folia artikel stond: “Het leraarschap is een heel individualistisch beroep”. Euh? Is dat niet wat ‘we’ juist niet meer willen? Ik hoor rond mij heen over ‘deuren van klaslokalen wijd open zetten’, meer samenwerken bij onderwijsontwerpen, de vraag om intervisiesessies. Hebben studenten niet een erg traditioneel beeld bij de moderne docent? Kijk, dat inhoudelijke discussies over het vak bij de ILO worden afgewimpeld, lijkt mij ongewenst. Juist discussie over het beroep door deze jonge mensen, hier zitten vast toch wel friskijkers & dwarsdenkers tussen? Wat me in het Volkskrant artikel irriteerde, was het nadrukkelijk onderscheid dat gemaakt wordt tussen eerste- en tweedegraads docenten. Is iemand met een universitaire graad een betere docent? Wat is het beeld van deze jonge mensen bij het beroep ‘docent’?

Studenten met inhoudelijk talent worden door het beoordelingssysteem van de rubrics niet gewaardeerd, maar gereduceerd

Die discussie ga ik binnen mijn master ook regelmatig aan. Ik vind dat we te veel langs de meetlat van rubrics gelegd worden. Daar hou ik niet zo van 🙂 Het leidt (bij mij) tot uiteindelijk me maar conformeren aan wat de juf of meester horen wilt. Ook deze kritiek lees ik in het Volkrant artikel, die herken ik dus wel. Helaas.
Kritisch denken, reflecteren, nadenken over wat je leert, je mening er over vormen, de dialoog aangaan, dat doe ik in dit blog en mijn MLI-blog. Ik vind dat hoort bij lerende professional. En ik blijf vinden dat ik mijn blogs meer zou moeten kunnen inzetten in mijn formeel leerproces, maar dat past (nog) niet in de rubrics. Jammer.

Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 24 oktober 2014, in MLI. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Heeeej Judith,

    ik ben het helemaal eens met je verhaal. Wij zijn aan het proberen dat laatste van de grond te krijgen bij de studenten en collega’s van de Pabo…en hoewel het langzaam gaat (maar is dat niet altijd bij vernieuwingen :s ) begint het al aardig vorm te krijgen… 😀

    groetjes Ankie

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: