Bijleren en afleren #SLB4 #MLI


Ha Michiel, Hi Eric en hallo Marcel,

Op mijn verzoek om feedback kreeg ik van 3 naaste collega’s een reactie. Zij beoordeelden het formulier als een ‘draak’. De omvang schrok af, de gebruikte terminologie werd als ingewikkeld ervaren. Misschien krijg ik de volgende keer wel weer een ander feedbackformulier *grinnik*. Ik kreeg ook van een docent en een studiegenoot feedback. Super lief. Bedankt alle 5! Omdat mensen invulmoe zijn, ben ik niet meer actief op zoek gegaan naarnog meer feedback. Die van jou, Marcel ontvang ik regelmatig via de whapp. Muchas gracias mi amigo 🙂

De feedback betrof dus de 4 MLI-rollen: excellente leraar, ondernemende ontwikkelaar, reflective practioner en begeleider en gesprekspartner van docenten op het niveau van ‘roluitbouw’, ‘rolconsolidatie’ en ‘rolmeesterschap’.

Zoals verwacht konden ze de rol ‘excellente leraar’ niet beoordelen, omdat ik de rol als leraar niet vervul. Zelf heb ik me beoordeeld als ‘docent van de docent’. De docenten van de faculteit Gezondheidszorg die mijn workshops hebben gevolgd, hebben deze beoordeeld tussen 7 en 8. Een aandachtspunt is wel om nog meer het aanbod te differentiëren. Zeker op het gebied van digitale competenties van docenten is het niveau zeer uiteenlopend.

In mijn rol als ‘ondernemende ontwikkelaar’ wordt gerefereerd aan MOOCZI Wiskunde dat ik voor LA2 heb ontworpen. Hoewel nog niet geïmplementeerd (eerste kleine stapjes zijn gezet) ben ik wel trots op dit ontwerp. Ik krijg binnen Zuyd ook steeds vaker vragen of deze opzet ook niet voor differentiatievakken als Nederlands en Engels ontwikkeld kan worden. Natuurlijk! En bij voorkeur in gezamenlijkheid met andere opleidingen/faculteiten. Nu nog op zoek naar de juiste omstandigheden om dit echt te ontwikkelen. Deze rol had ik denk ik niet zo snel opgepikt als ik hier niet door de studie voor was uitgedaagd.

Mijn collega’s refereren natuurlijk 😉 naar dit 2beJAmmed blog ihkv mijn rolontwikkeling ‘reflective practioner’. Mijn ultieme vorm van reflectioneren waarin ik mezelf continu vragen stel en ook de wereld om mij heen onderzoek. Alleen binnen de MLI wordt deze rol toegedicht aan het onderzoeken. Dat is een nog te ontwikkelen competentie 🙂 . Door dit blog en als I-adviseur heb ik een breed blik op de onderwijswereld, als onderzoeker moet ik me richten op die vierkante centimeter. Lastig proces voor mij. Ik zie geen problemen maar kansen.

De laatste rol ‘begeleider en gesprekspartner van docenten’ is bij uitstek mijn rol als I-adviseur. Betrokken bij onderwijsvernieuwingsprojecten binnen Zuyd, gevraagd om mee te denken met docenten om hun onderwijs didactisch met ict te ondersteunen (zowel binnen als buiten Zuyd 🙂 ). Ik krijg steeds meer geduld (vind ik dan) met mensen die niet zo veranderingsgezind zijn, maar nog niet genoeg. Dat hoop ik in LA3 tijdens de gesprekvaardigheden dan te leren.

rollen

cc-by-nc-sa Marius Watz

Als ik terug kijk naar de start van mijn studie toen ik mijn leeragenda heb opgesteld op basis van de SWOT-analyses van collega’s zie ik dat ik mijn leerdoel: meer verwerven van theoretische kennis over leertheorieën heb bereikt (dat kan en wordt nog steeds uitgebouwd hoor). Dat ik mijn enthousiasme en lerende kwaliteiten die ik al had, gebruik. Dat ik nog steeds communicatief vaardig ben, een kennisdeler en een verbinder pur sang ben. Dat mijn minder sterke punten ‘het doen van onderzoek’ nog steeds de zwakke schakel is. En dat de bedreiging die ik toen geformuleerd had ‘Ik zie weinig bedreigingen, wellicht is dat mijn bedreiging?’ inderdaad mijn valkuil is.

Wat betekent dat? Dat ik weinig geleerd heb? Nee zeker niet. Het is wel opvallend dat ik mijn rol als I-adviseur eigenlijk gewoon doorzet als student. Ik geef de opleiding constant feedback in mijn blogs, ik participeer in focusgroepen. Daar ligt blijkbaar mijn kracht.

Het is wel goed voor je ego, het soort feedback dat ik nu ontvangen heb. Die lag na 2 onvoldoende beoordelingen voor mijn onderzoeksvoorstel toch wel aan diggelen. De scherven zijn weer opgeraapt en ik ga weer verder. Waar ik elke keer weer verbaasd over ben dat mensen mij anders zien dan ik mijzelf (“jij, een onvoldoende?”). Iemand zei laatst tegen me: “misschien straal je iets anders uit dan hoe je bent”. Ik zeg altijd dat ik open en transparant communiceer, maar misschien laat ik dat toch faalangstig meisje in me niet aan iedereen zien. Ja fouten mag, maar leuk vind ik het niet. Die perfectionist in me, steekt toch regelmatig de kop op.

Eigenlijk vind ik wel (ja voorzichtig geformuleerd) dat ik de meeste MLI-rollen als meester vervul. Ik hou er gewoon niet van om mezelf als meester, goeroe of expert te benoemen. We zijn allemaal lerende in dit leven. Ik ben ook opgegroeid met het adagium ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’.  Daar werd niet mee bedoeld: wees maar middelmatig, maar: wees jezelf en doe je niet beter voor dat je eigenlijk bent. En hoewel ik toch wel opkijk tegen mensen die hoger op de maatschappelijke lader staan of zich met een vlotte babbel profileren, blijf ik mensen ook op deze manier benaderen. Misschien dat het daardoor mij ook wel aan strategisch / tactisch / politiek inzicht ontbreekt. Wellicht dat ik wat meer zou kunnen bereiken als ik dat meer had. Ach, eigenlijk wil ik ook geen ‘slimme’ politieke spelletjes leren.

Conclusie tot nu toe: Ik vind het leuk om dingen bij te leren, heb ook veel geleerd, maar dat het heel lastig is om iets af te leren (zo niet onmogelijk).

Zoals je gezien hebt, is dit blog ook gericht aan Eric. Eric Wishaupt is een mede-student en een carpoolmaatje. Elke maandag ‘reflecteren & feedbacken’ wij wat af in ons reflectiebusje naar Eindhoven en terug. Wij hebben tegelijkertijd ons slb-gesprek met Michiel gevoerd. Leuk om dit op deze manier samen te doen, ook daar leer ik weer van. Ik kon een beetje de gesprekstechnieken van Michiel afkijken 🙂 Iets waar we met LA3 aan de gang gaan. Spannend, uitdagend maar ook heel leuk!
Wat ik van het SLB-gesprek en van de andere gesprekken van die dag heb meegenomen? Dat ik die weerstand los moet laten. Niet zo eigenwijs moet zijn. Meer moet focussen en kaderen. En dat ik zeker niet middelmatig ben 🙂 .

Dank Michiel. Dank Eric.
Groet, Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 5 oktober 2014, in MLI. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: