Storyline #MLI #SLB2


Ha Marcel,

Het eerste leerarrangement heb ik afgesloten (nog wel even de beoordeling van mijn paper afwachten, die ontvang ik op Blue Monday .. a sign? 😉 ). Het evaluatieformulier heb ik ingevuld. Wat heb ik geleerd tot nu toe en van het 1e leerarangement ‘Zin in leren!’?

Mijn verwachtingen dat ik veel zou leren over leerconcepten zijn uitgekomen. Ik weet nu meer over behaviorisme, cognitivisme en (sociaal-) constructivisme. Met dank aan een goed hoorcollege van Audrey Janssen werden deze nieuwe theorieën voor mij duidelijker. Ik leerde over feedback en moest daar ook in oefenen binnen onze leergroep. We moesten vele Engelstalige wetenschappelijke artikelen lezen, dat was wennen. Ik miste wel de verwerkingsopdrachten tijdens de contactmomenten over deze concepten. Door een mindmap te maken, door er over te bloggen is me dat wel gelukt. In de rolbeschrijving over excellente leraar wordt ook gesproken over kennis van actuele inzichten en kenmerken van een krachtige leeromgeving. Dat heb ik helaas nog niet ervaren, komt wellicht nog. De actuele inzichten over leren heb ik wel door het schrijven van mijn paper onderzocht, dit was mede afhankelijk door het door mij gekozen onderwerp van ‘social learning’. Het gastcollege van Peter Teune vond ik geweldig! Ik zou graag meer van dit soort inspirerende momenten hebben willen hebben. Het doen van het “glassperlenspiel” (concepten definiëren en met elkaar verbinden) vond ik ook erg verhelderend.

Beginnen met het schrijven van een paper vond ik pittig. Je bent nog zo bezig met je weg zoeken, het studieritme vinden en groepsvorming. Jammer dat gekozen wordt voor een individuele opdracht in deze fase van de studie. Ik denk dat een gezamenlijke studieopdracht beter is voor groepsvorming. Ik mis in de beschikbare digitale leeromgeving de interactiemogelijkheden. Als werkende studerende professional is tijd kostbaar en ga ik niet voor een (vrijblijvende) leergroepbijeenkomst van 1 uur op en neer naar Eindhoven. Onze leergroep heeft een whatsappgroep (werkt prima) en een Edmodo-omgeving aangemaakt. Meer faciltering vanuit de masteropleiding mbt interactieve communicatie (anders dan mail, portal en n@tschool) zou ik prettig vinden. Is mijn behoefte, ik kan natuurlijk niet voor de anderen spreken.

Als ik zo eens door mijn dropbox en blog scroll heb ik het afgelopen half jaar veel geleerd, én leuke mensen ontmoet. Ik had over nog veel meer kunnen én willen bloggen.

Volgende week heb ik mijn 2e SLB-gesprek. We kregen nu de opdracht een Storyline te maken op basis van eerdere SWOT en leeragenda. Ik vond de opdracht vaag. Ik heb om het voor mezelf te structuren onderstaande Prezi (leuk om weer ‘even’ te fröbelen) gemaakt. Of dit zo de bedoeling is? Ik hoor het maandag wel van Michiel.

Tevens moet ik naar het gesprek 3 sterke punten en 3 ontwikkelpunten meenemen. Mijn sterke punten: bloggen waardoor ik opgedane kennis beter verwerk en reflecteer op hetgeen ik leer; informatievaardig; mijn verbindende kwaliteiten. Mijn ontwikkelpunten: nog meer leren over leren en onderwijs ontwerpen (ik heb het gevoel een bepaalde basis te missen omdat ik geen didactische achtergrond heb) ; meer focussen (er is te veel) en plannen; tevreden zijn met bereikte resultaten.

Benieuwd wat Michiel me voor tips mee kan geven.
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 14 januari 2014, in MLI. Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Hoi Judith,

  Ik maak veel gebruik van Google-docs en hangout omgeving om samen te werken. Vanochtend met mijn collega Frans Jacobs, waarmee ik samen een onderzoek verricht voor het lectoraat Professionalisering van het onderwijs van Marcel van der Klink, een vruchtbare sessie gehad via Hangout en een google docs. We zagen elkaar, we hoorden elkaar en tevens zaten we beiden te typen in hetzelfde document. Dit kan zijn een tekstbestand, een spreadsheet, enquêteformulier (voor onderzoeken) en een presentatie.

  Doordat de geluidskwaliteit zo goed was, werd de afstand niet gevoeld. We konden beiden vaak tegelijk praten zonder dat geluidsdelen wegvielen. Bij Skype heb ik hiermee veel slechte ervaringen opgedaan en ook nog eens betaald. Het mooie van Google Hangout is, buiten dat het niets kost, dat het communiceren met een cirkel (kringen) heel eenvoudig is en de opnames zelfs voor je worden opgenomen als je dat wilt en tevens worden gepubliceerd via je eigen Youtube-kanaal, dus ook weer te privatiseren. Vervolgens is voor alle documenten versiebeheer aanwezig. Dat betekent dat je op ieder moment alle aanpassingen kunt zien: wie, wanneer deze heeft gemaakt. Oudere versies kunnen worden hersteld, zonder verlies van de laatste versie.

  Ook kun je met Google-drive op je lokale pc de bestanden direct benaderen en aanpassen en synchroniseren met de online versie…

  Voor jouw geruststelling: werkt ook op Mac…!

  Wil je dit leren met een groep, dan heb ik hiervoor een game gemaakt die ik wel wil delen. Deze game (in twee dagen opgezet) is al eens getest door de leden van het lectoraat en moet wel nog worden geperfectioneerd en nog worden uitgebreid met Hangout-opdrachten.

 2. Leuk om even een korte ‘reflectie’ 😉 te lezen over je eerste ervaringen!

 3. José van Oppen

  Hallo Judith,
  Wat een mooie samenvatting van je ervaringen tijdens ons eerste leerarrangement.
  Inspireert mij weer om ook gestructureerd terug te kijken op wat we allemaal aan kennis hebben opgedaan de laatste maanden.
  En afgezien van het soms eenzame zwoegen op de paper begin ik het steeds interessanter en ook leuker te vinden.
  Ik verwacht een zonnige maandag, en zijn er wolkjes dan hebben we altijd nog het gezellige reflectiebusje op weg naar Eindhoven.

 4. hallo Judith,
  Door je bloggen en meestal direct reageren, ben je ook zeer toegankelijk. Dat is zeker een sterk punt.

  @Chris: ik houd me graag aanbevolen als je de game in een groep wil demonsteren/uitleggen

  groetjes, Marliene

 5. Judith van Hooijdonk

  Dank allen voor jullie reacties. Altijd fijn om te lezen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: