Vertrouwen. Verbinden. Vakmanschap. #fhkeinspiratie #mli


Zouden wij nu getuigen zijn van het kantelmoment in onderwijsland, Marcel? Studenten protesteren (niet echt masaal). Het Maagdenhuis is weer bezet. Zie hier het interessante item van EenVandaag met een verslag van het bezoekje van enkele bezetters uit 1969 aan het Maagdenhuis. De huidige studenten willen net als toen medezeggenschap. Maar nu protesteren ze vooral tegen het rendementsdenken. Zou het einde van rendementsdenken in onderwijsland eindelijk in zicht zijn? Krijgt het Rijnlands denken (organiseren samen met mensen) nu eindelijk meer invloed in onderwijswereld? Ik hoop het zo. Je weet dat ik wel vaker ageer tegen accreditatiepolitie, cijfersfetisjisten, lijstjeskickers 🙂 Ik vind bijvoorbeeld dat de NSE te veel invloed heeft op de prestatieafspraken. Studenttevredenheid is zeker belangrijk, dat moet je niet meten daar moet je gewoon voor zorgen. Omdat ik tegen ben, vul ik hem ook niet in. Ik heb ook mailtjes gekregen van mijn opleiding: “Jouw hogeschool kan met jouw oordeel de kwaliteit van het onderwijs verbeteren” …hmmm… nou dat geloof ik niet.

We hebben de vakinhoudelijke mensen het organiseren afgenomen, en nu is het tijd dat het aan de professional wordt teruggegeven.
Jaap Peters

Uit mijn blog “wie het weet mag het zeggen!”

Ik geloof meer in professionele leefgemeenschappen waarin vier processen centraal staan: samen veranderen, samen werken, samen leren en samen leiden. Dat vertelde Myriam Lieskamp tijdens het colloquium dat ik gistermiddag online volgde. Het was  het 2e dit studiejaar georganiseerd door het Lectoraat Leren & Innoveren van Fontys Eindhoven. Het 1e colloquium werd verzorgd door Marco Snoek (zie mijn blog), ook hij had het net zoals Myriam Lieskamp over de professionele ruimte van docenten.

Lieskamp

klik op afbeelding om presentatie te bekijken

Myriam Lieskamp verzorgde een paar weken geleden al een gastcollege tijdens het leerarrangement dat ik nu volg. Toen ging ze meer in op het huidige onderwijsbeleid en de transitie die plaatsvindt. Er kwamen elementen uit dat verhaal terug, maar nu focuste ze meer op de professionele leefgemeenschap en welke bouwstenen hiervoor nodig zijn. Wederom een boeiend verhaal waar ik zo in geloof. Ook Zuyd moet transformeren naar een lerende organisatie *imho*.

Globalisering, technologische ontwikkeling, de economische crisis vraagt van het onderwijs om een andere rol. Zie het rapport van de WRR (leestip hoofdstuk 9 over onderwijs) over de transitie van de kenniseconomie naar een lerende economie waarin we snel moeten kunnen anticiperen op veranderende omstandigheden. Dit zijn redenen om te ontwikkelen naar een professionele leergemeenschap.

PLG

Er is geen blauwdruk of checklist voor een professionele leergemeenschap, immers elke onderwijsinstelling heeft andere achtergronden en studenten. Het gaat om dat je duidelijk hebt wie jouw student is en daar je je onderwijs op aan te passen (“van gordijnen tot didactiek”). De 3 pijlers in een professionele leergemeenschap zijn: Vertrouwen. Verbinden. Vakmanschap.

Hieronder enkele sceenprints van de slides die ik met het oog op het formuleren van van de DLWO-visie (belangrijk is dat deze gedragen wordt door iedereen!) waar ik nu bij betrokken ben maar eens goed ga bestuderen. En de kernvraag voor een beleidsplan knoop ik goed in mijn oren:

“Als we dit doen, hebben onze studenten er dan voordeel bij?” 

De kunst is om samen de ruimte bepalen en niet alle schuld op de inspectie te schuiven (“mag niet van …”). Advies van Myriam Lieskamp: pas regels toe of leg uit waarom je anders doet (verantwoorden waarom je dingen doet zoals je ze doet). Voor de professional betekent dit regie hebben en verantwoordelijkheid nemen.

Studenten hebben een goede relatie met docerende nodig om te kunnen leren en hij moet zelfstandig het leerproces kunnen doorlopen. Het draait dus altijd weer om de 3 psychologische basisbehoefte van intrinsieke motivatie: autonomie, relationele verbondenheid, competentie. Deze ZelfDeterminatie Theorie van Ryan & Deci komt in elk stuk dat ik schrijf voor de MLI wel terug. En zoals Myriam Lieskamp zegt dit geldt voor elke lerende, ook de levenslang lerende onderwijsprofessional (zie deze slide). En dat komt dus ook terug in de basisbegrippen van haar boek ‘Vertrouwen, verbinden en vakmanschap in het onderwijs’. Interessant leesvoer. Hoewel een beetje duur (€39,95) ga ik het toch maar aanschaffen. Weer iets op de stapel om te lezen.

groeten,
Judith

Ook Daniëlle Quadakkers heeft al geblogd over dit colloquium.

 

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 5 maart 2015, in MLI. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: