Open Learning : Community as Curriculum #MLI


open a book with streaming images

free download @graphicstock

Hi Marcel,

Onlangs kreeg ik een mail via LinkedIn van Ilse Meelberghs. Of ik haar wilde aanbevelen voor haar opleiding Informal, Rhizomatic Learning 🙂 In haar woorden:

Ik ben het eigenlijk “zat” dat dat niet zo serieus genomen wordt als leren voor een diploma. En heb daarom bedacht dat ik gewoon op mijn LinkedIn profiel informeel leren opneem als een opleiding waar ik ook aanbevelingen voor kan vragen.

Super hè. Ik ben het zo met haar eens en toch heb ik besloten om wel de formele opleiding Master Leren en Innoveren bij Fontys Eindhoven te gaan volgen.
Wat Rhizomatic Learning is? In haar blog verwijst ze naar een blog van Wilfred Rubens:

Rhizomatic learning is een manier van zelfgestuurd, niet-lineair, leren waarbij nieuwsgierigheid en intrinsieke motivatie een essentiële rol spelen. De context is hierop van grote invloed. Kennis wordt samen met anderen geconstrueerd, waarbij het stellen van vragen van groot belang is.

Ik had nog nooit van ‘rizomatisch leren’ gehoord. Het woord komt van ‘rizoom’, een ondergrondse wortelstructuur. Rizomen groeien ongebreideld, grijpen in elkaar en gaan verbindingen aan, waardoor een sterk, nagenoeg onuitroeibaar netwerk ontstaat. De filosoof Deleuze heeft de term rizomatisch denken geïntroduceerd:

“Een rizoom is een niet-hiërarchisch en niet-betekenisdragend systeem dat uitsluitend bepaald wordt door een circulatie van toestanden, zonder Generaal, zonder een organiserend geheugen of centrale automaat”.

Kijk! Zo leer ik en wil ik werken. Precies zoals Joseph Kessels dat vertelde tijdens een minisymposium bij Zuyd “Gespreid leiderschap in een wereld van prestatie-afspraken en persoonlijke ontwikkeling”  en waarover ik geblogd heb in de management(p)lagen van Zuyd :). Kessels werkt bij LOOK, het Wetenschappelijk Centrum voor Leraren Onderzoek van onze buren: de Open Universiteit. En gisteren las ik 3 interessante berichten over informeel leren van LOOK:

Ik wil hierover wel meer weten, want mijn 1e MLI-leerarrangement gaat over ‘Zin in leren’: “In dit leerarrangement doe je kennis op over je eigen leren, het leren van je leerlingen of studenten en het leren van je collega’s. Je verdiept je in leerprocessen en ontdekt hoe je de effectiviteit daarvan kunt beïnvloeden”. Nou lijkt mij informeel leren, zelfgestuurd leren, netwerkleren, rizomatisch leren nu precies hét onderwerp voor mij van de paper die ik moet gaan schrijven. Leuk om die app daar bij te betrekken, lijkt me zo.
Ik heb me ook maar meteen aangemeld voor Netwerk in Beeld van Look. Hiermee wordt met wie je expertise uitwisselt gevisualiseerd. Een soort learning analytics voor sociale netwerken. Als afsluiting van de gastcolumn op SURFspace hebben de collega’s van de OU het over softwarepakketten om netwerkananlyses uit te voeren. Interessant! Maar daar zou ik wel enige hulp bij nodig hebben. Marcel? :).
Allemaal heel leuk dus dat informeel leren maar Schie en de Laat zeggen in de SURFspace-column ook:

Onderzoek naar professionaliseren laat steeds overtuigender zien dat deze vorm informeel leren cruciaal is voor het op peil houden van je professioneel handelen en effectiever is dan formeel opleiden via dure cursussen, trainingen en de welbekende hei-sessies. Tegelijkertijd blijft de heersende managementcultuur, die graag top-down vanuit een soort beheersmatige, controlerende manier het proces wil aansturen, het formele leren planmatig invullen.

En dan is het zoals Joseph Kessels in het interview zegt:

De erkenning dat het feitelijke leren voornamelijk plaatsvindt op informele manieren, in netwerken, door samen aan relevante thema’s te werken, door in projecten te participeren, dus in al die activiteiten die niet te boek staan als formele cursussen, opleidingen, trainingen, leertrajecten, dát is iets dat heel moeilijk te accepteren is.

Je weet dat ik lang getwijfeld heb om een master te gaan volgen. Ik wilde niet, ik leerde wel op mijn eigen manier: al lezend (tweets, blogs via RSS), pratend, netwerkend (Twitter) en vervolgens hierover te bloggen. Zoals ik dat nu ook doe. Maar als ik ooit uit de ondersteunende dienst zou willen/moeten (en dat is alleen maar omdat vanuit het ministerie gepusht wordt om beheerspersoneel te verminderen tgv onderwijzend personeel) dan heb ik (vanwege regels van hetzelfde ministerie) een master nodig. Alhoewel ik altijd beweerd heb dat grote onzin te vinden. En dat vind ik nog steeds. Als de overheid en het management docenten én ondersteuners meer vertrouwen en ruimte geeft, komt het goed met docentprofessionalisering. Elke kenniswerkers is van nature nieuwsgierig en wil samen op onderzoek gaan, ons werk is toch leren?Uiteraard vind ik wel dat je moet laten zien dat je professioneel ontwikkelt (intervisie-, feedbackgesprekken etc.).

Na de vakantie start ik dan toch met een ‘echte’ geacrediteerde opleiding. Maar wel op mijn eigen manier:  Open Learning: Community as Curriculum! Ik ga proberen mijn eigen schooltje te bouwen met inspirerende netwerkende studenten binnen en buiten mijn opleiding. Want volgens Kessels: werk/leer je alleen maar in teams waar je zelf voor kiest. Zo waar! Ik heb mensen om me heen nodig waar ik het gevoel heb dat ik er thuishoor, dat warme bad. En dat geldt zowel voor mijn werk als voor mij studie! 🙂

Trouwens ook Dave Cornier blogt over rhizomatic learning en maakt hele leuke filmpjes 😉

Met dank aan Ilse. En die aanbeveling? Die heeft ze gekregen. Natuurlijk!

Groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 18 juli 2013, in Didactiek, eLearning en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

  1. Hoi Judith,

    Onkruid voldoet ook aan de kenmerken van rizoom… Maar daar zitten niet veel mensen op te wachten.. Dus hoe bepaal je nu of het een wenselijke wortelstructuur is of onkruid?.. Da’s een lastige in formele zin… Informeel bepaal je dat zelf of samen met peers.. Da’s makkelijk… Maar om iemand een baan te geven op basis van zijn/haar eigen beoordeling of iets voldoet.. Weet niet of de huidige maatschappij daar al aan toe is… Lijkt me een leuke om het eens over te hebben, naast je master en Marcels wilde promotieplannen ;-)…

    • Judith van Hooijdonk

      Ha Jeroen! Maar of de huidige maatschappij er niet aan toe is, is voor mij geen reden om het voor mezelf niet te proberen 😉 (met alle frustraties vandien) En ik vind wel dat je dmv intervisie/feedback/ beoordelingen van peers zou moeten krijgen of je bepaalde vaardigheden/kennis bezit (wellicht beoordeling dmv badges http://www.openbadges.org/ of weer terug naar de gildes?)
      Ach ja … onkruid vergaat nooit *hihi*
      Maar zo’n open uitnodiging voor weer eens een ontmoeting met jou sla ik nooit af. Tot ziens ergens na de vakantie!

  2. Hmmm Marcel’s wilde promotieplannen. Ga toch snel moeten zorgen dat er meer structuur in komt 😉

    Overigens is een ander word voor rhizo.. rhimozo…. rhi… euh dat moeilijke woord dat je gebruikte Judith, niet gewoon ‘Leven’? Of bagataliseer ik het dan?

  3. Ilse Meelberghs

    Aha Jeroen, ik kan het effe niet laten (de tuinier in mij): er is onkruid waarmee je wratten bestrijdt (Stinkende gouwe), onkruid waarvan je rustig wordt (kamille) en onkruid dat je pannenkoek lekker zoet maakt (jonge blaadjes paardebloem) En al dat onkruid is geweldig voor de bijen. Of je erop zit te wachten blijft dus een kwestie van perspectief.

    Wat ik de laatste jaren heerlijk vond aan dat informele leren is dat ik, op basis van het voorgaande, op zoek ging naar iets nieuws. Iets wat ik echt graag wou weten/leren doen/delen. Ik ben erg blij met de waardevolle aanbevelingen die ik daarvoor kreeg op Linkedin van oa Judith. Dat en de vele leuke interacties tijdens het leren keep me going. (voor de beeldvorming: investering afgelopen schooljaar, +- 500 uur).

    En inderdaad, inmiddels ben ik wel benieuwd wat het meest zou triggeren bij een volgende sollicitatie, het certificaat van Zuyd, mijn blog en/of de aanbevelingen.

    Ps Judith, Die master die jij gaat volgen is de eerste waarbij ik serieus heb gekeken om hem ook te gaan doen. Hij lijkt me geweldig. Geniet ervan.

Kennis delen? Ja graag!

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.