Dan leer ik toch nog een keer … #MLI


MLIDankjewel Marcel dat je me gestimuleerd hebt me in te schrijven voor een studie.
Je weet, ik vind het onzin vind dat alle docenten in het HBO nu een master moeten hebben, alsof je daarmee alleen een goede docent wordt. Ik ben wel een groot voorstander van LevenLangLeren, blijvend professionaliseren.
Ik leer informeel.
Als I-adviseur verken ik nieuwe mogelijkheden van ‘technology enhanced learning’ (leren mbv internettechnologie). Dit doe ik nu door vakliteratuur en blogs (via RSS) te lezen, de toonaangevende professionals op ons vakgebied te volgen en congressen te bezoeken. Deze kennis verwerk ik door blogs te schrijven op ons duoblog, door te publiceren in vakbladen, door het maken van de Nieuwsflits I for You, collega’s te adviseren, maar ook door voor de verschillende opleidingen van Zuyd presentaties, workshops (online cursus vorm te geven, zie Dingen@Zuyd) en inspiratiesessies te verzorgen.
Helaas krijgt informeel leren nog niet die erkenning die het verdient. Daarom heb ik toch besloten een masteropleiding te volgen waarmee mijn carrièremogelijkheden groter worden. Ik krijg de mogelijkheden aangereikt van Zuyd en mijn leidinggevende vindt het een goed plan. Dus we gaan er voor! En ik vind leren gewoon leuk!

Ik ben goed op de hoogte van de ontwikkelingen die op mijn vakgebied (digitale didactiek) spelen. Ik mis echter de theoretische kaders. Door deze master hoop ik meer kennis van leerprocessen te krijgen, maar ook zicht op het verloop van leerprocessen en het ontwerpen van uitdagend onderwijs. Graag wil ik de vraag kunnen beantwoorden:
‘hoe evidenced based is ons onderwijs?’. Lopen we (ik!) door het adviseren en inzetten van verschillende web2.0 tools alleen trends en hypes achterna? Wat heeft dit voor gevolgen voor de competenties en taakbelasting van docenten? Hoe kunnen innovaties beter ingebed worden in de huidige informatie-architectuur? Een significant onderdeel van de master is het verrichten van een praktijkgericht onderzoek op het gebied van initiëren en begeleiden van vernieuwende onderwijsprocessen, hierdoor hoop ik op deze vragen een antwoord te krijgen.

Ik begin samen met Ayk de Bie, docent van de faculteit Social Studiesaan deze studie. Inmiddels heb ik ook al kennis gemaakt met 2 docenten van de opleiding fysiotherapie die deze master gaan volgen. Tevens hoorde ik dat er nog 4 docenten van opleiding Verpleegkunde ook starten. Door dit samen te doen met een collega’s die in het onderwijs staat en mijn dagelijks werk in een studieomgeving te laten toetsen en beoordelen (en door kennis en ervaring  te delen met medestudenten) word ik een betere I-adviseur. Ik hoop ook samen met deze MLI-Zuyderlingen regelmatig te reflecteren op onze eigen positie binnen onze onderwijsorganisatie, een intervisieclubje is in oprichting! 🙂
In de nieuwsbrief van HMSM las ik dat collega Hans Nicolaassen ook aan deze master begint, maar dan bij Stoas/Vilentum Hogeschool, net zoals onze tweep Karin Winters 🙂

Afgelopen woensdag was mijn intake, die begon met een (niet-selectieve) capaciteitentest. Ik ben vrij sceptisch wat dit soort testen betreft (naast dat ik er onzeker van word 😦 ) maar bij de toelichting zei men dat ze wilde kijken of er een verband zit tussen capaciteit en studievertraging. Daarom zijn ze vorig jaar begonnen met deze Connector-C test. Volgens de test ben ik normaal, niet dom en niet bijster intelligent 😉 Maar de test meet niet doorzettingsvermogen en samenwerkingsvaardigheden, ook competenties die belangrijk zijn zo hoorde ik tijdens de groepsintake.

Kennis groeit en krijgt waarde via sociale interactie. Het delen van ervaringen, ideeën, meningen en harde feiten (lees informatie) levert kennis op. Want dat wat niet verrijkt is, is waardeloos en al snel niet meer up-to-date en bruikbaar. Kennis is het nieuwe hebben

Van het intakegesprek kreeg ik vooral mee: Bezint eer ge begint. Het zal niet meevallen zo’n 20 uur studeren naast een baan en huishouden. Nu heb ik het geluk dat ik geen poetsfobie heb, de kinderen zelfstandig zijn en mijn werk redelijk flexibel kan invullen.

De Master Leren & Innoveren bij Fontys Eindhoven bestaat uit 5 leerarrangementen:

 1. Zin in leren; verkenning van de effectiviteit van leerprocessen
 2. Uitdagend ontwerpen
 3. Begeleiden van vernieuwingen
 4. De maatschappelijke context van het onderwijs
 5. Praktijkgericht onderzoek

Het 1e jaar bevat leerarrangement 1 en 2, leerjaar 3 en 4. Het praktijkgericht onderzoek loopt als een lint door het hele curriculum. Na de oriëntatiefase begin ik dus al met een opzet van een onderzoeksplan.
Het wordt pittig, we starten met het schrijven van een wetenschappelijke paper. Ik schrijf wel veel, maar niet zo wetenschappelijk 😉 Gelukkig heb ik kinderen en collega’s die me hierbij kunnen helpen. Ik ben benieuwd of ik over 1 jaar nog steeds blij bent dat je me hebt gestimuleerd heb dit te gaan doen, Marcel.

Tijdens de intake werd ook gevraagd met welk doel we deze studie gingen volgen. Ik heb nooit een vastomlijnd toekomst plan. Ik zie wel wat op mijn pad komt. Laten we maar eens beginnen.

Mijn reflectieverslag is opgestuurd! Hier ga  ik 26 augustus mee verder om te komen tot een leeragenda. Oké dan 🙂

Nu nog maar even genieten van een verdere studievrije zondag.
Groet, Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 16 juni 2013, in Didactiek, eLearning en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

 1. Hallo Judith, ik volg momenteel deze Master, wil jullie best mijn bevindingen van het 1e jaar uitleggen, heb ik onlangs met 2 GZ-docenten ook gedaan, dus be my guest.

 2. Nou Judith al “Kennis groeit en waarde krijgt via sociale interactie.” dan wordt die master voor jou een makkie. Twitta Cum Laude.

 3. Super zeg en een beetje jaloers ben ik ook wel. Heel veel succes alvast!

 4. ik ga ook met deze opleiding beginnen. Hebben jullie tips? wat is belangrijk, wat niet , hoe pak ik e.e.a. aan?

  groet en dank.

  • Judith van Hooijdonk

   Dag Johan. Ga je de opleiding in Eindhoven volgen? Tips? Tsja. Is voor iedereen toch weer anders hè? Probeer vooral geen achterstand op te lopen. Het tempo is hoog. Maak gebruik van alle feedbackmomenten. Zoek een studiemaatje bij je opleiding en een sparringpartner op de school waar je werk is ook prettig. Je moet je eigen leerproces beschrijven, dus vanaf het begin vastleggen wat je doet en hoe je groeit, is belangrijk. Ik doe dat oa dmv dit blog. Daarnaast is het handig een soort thema voor jezelf te kiezen waar je al je opdrachten aan ophangt, dat is efficient omdat je dan ongeveer dezelfde bronnen kunt gebruiken.
   Veel succes! Misschien zie ik je nog eens ergens 😉
   Groet, Judith

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: