Ook informeel leren verdient erkenning
Goedemorgen Marcel,
Wellicht heb je het inmiddels gehoord dat gisteren een principeakkoord is bereikt over een cao-hbo. Hierin is afgesproken dat iedere hogeschool een professionaliseringsplan moet maken. Zes procent (bodemnorm) van het jaarinkomen van alle werknemers in dienst van de hogeschool wordt hiervoor beschikbaar gesteld.
Fijn dat in de cao nadrukkelijk aandacht wordt geschonken aan docentprofessionalisering. Uiteraard is dit het gevolg van de inmiddels afgesloten prestatieafspraken tussen hogescholen met het ministerie van OCW: onderwijskwaliteit verbeteren door het opleidingsniveau van docenten (de master- en phd-trajecten) te verhogen.
Ik hoop dat Zuyd in het professionaleringsplan dat nu gemaakt moet worden ook het belang van netwerkleren onderkent.
Maarten de Laat stelde tijdens zijn oratie afgelopen vrijdag dat de professionele ontwikkeling van docenten te formeel wordt aangepakt.
Netwerkleren is niets nieuws maar het belang ervan wordt te weinig erkent. Maarten de Laat gaat onderzoeksinstrumenten ontwikkelen om netwerkleren beter zichtbaar te maken, te kennen, herkennen en erkennen. Goed dat dit onderzoek bij de Open Universiteit (LOOK, Wetenschappelijk Centrum Leraren Onderzoek) uitgevoerd gaat worden.
Ondertussen blijf ik informeel leren, netwerkleren door middel van die gezellige gesprekken met collega’s in de Aspretto-coffeecorner, al twitterend, yammerend en bloggend kennis opnemen en deze weer delen. Dat is mijn manier van leren. Gewoon doen! én zo leuk!
Judith
Geplaatst op 11 december 2012, in Het Nieuwe Werken en getagd als informeel leren, netwerkleren, samenwerken. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.
Ha Judith, deze blog ga ik in mijn tussentijds functioneringsgesprek gebruiken om te vragen voor facilitering van mijn informele leren. Vind jij vast niet erg toch?
Pingback: Functioneringsgesprek had als thema: zien, richten en ruimte geven. « De lerende docent.