Ook informeel leren verdient erkenning


Goedemorgen Marcel,

Wellicht heb je het inmiddels gehoord dat gisteren een principeakkoord is bereikt over een cao-hbo. Hierin is afgesproken dat iedere hogeschool een professionaliseringsplan moet maken. Zes procent (bodemnorm) van het jaarinkomen van alle werknemers in dienst van de hogeschool wordt hiervoor beschikbaar gesteld.
Fijn dat in de cao nadrukkelijk aandacht wordt geschonken aan docentprofessionalisering. Uiteraard is dit het gevolg van de inmiddels afgesloten prestatieafspraken tussen hogescholen met het ministerie van OCW: onderwijskwaliteit verbeteren door het opleidingsniveau van docenten (de master- en phd-trajecten) te verhogen.

Ik hoop dat Zuyd in het professionaleringsplan dat nu gemaakt moet worden ook het belang van netwerkleren onderkent.
Maarten de Laat stelde tijdens zijn oratie afgelopen vrijdag dat de professionele ontwikkeling van docenten te formeel wordt aangepakt.

Netwerkleren is niets nieuws maar het belang ervan wordt te weinig erkent. Maarten de Laat gaat onderzoeksinstrumenten ontwikkelen om netwerkleren beter zichtbaar te maken, te kennen, herkennen en erkennen. Goed dat dit onderzoek bij de Open Universiteit (LOOK, Wetenschappelijk Centrum Leraren Onderzoek) uitgevoerd gaat worden.

netwerkleren

Ondertussen blijf ik informeel leren, netwerkleren door middel van die gezellige gesprekken met collega’s in de Aspretto-coffeecorner, al twitterend, yammerend en bloggend kennis opnemen en deze weer delen. Dat is mijn manier van leren. Gewoon doen! én zo leuk!

Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 11 december 2012, in Het Nieuwe Werken en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Ilse Meelberghs

    Ha Judith, deze blog ga ik in mijn tussentijds functioneringsgesprek gebruiken om te vragen voor facilitering van mijn informele leren. Vind jij vast niet erg toch?

  1. Pingback: Functioneringsgesprek had als thema: zien, richten en ruimte geven. « De lerende docent.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: