Wat als we Weblectures willen?


Ha Judith,

Waar moeten we naartoe als we weblectures willen? Toch een vraag die ik steeds vaker hoor… Opnames van hoorcolleges of onderwijsinhoud die in een online videolecture verwerkt worden is een hot item binnen het onderwijs. Bijna inherent aan de MOOC hype is de opkomst van weblectures. Zonder weblectures geen MOOC zou je bijna kunnen zeggen. En natuurlijk zijn de weblectures er al veel langer.

Ook binnen Zuyd zijn we al jaren bezig met opnames van colleges en vergelijkbaar materiaal. Of dat nu met Adobe Connect (in SURFgroepen) met Wimba (Eliane Boileau) via Blackboard, via de iPhone/iPad (Jannie Sangers) of via opnames van de AV Dienst Heerlen gedaan werden. We hebben ze inmiddels in alle soorten en maten verzameld. Net zoals de rest van Nederland en de wereld in verschillende formaten: regulier, live, Rich Media etc.

RichMedia

Als ik goed zie is het hier collega Pierre Gorissen van Fontys tijdens een presentatie

Vanuit verschillende projecten is er ook binnen Zuyd gewerkt aan weblectures. We hebben een aantal opnamesets van Presentations2Go, een viertal, en we hebben 1 streaming video server. Daar zijn momenteel onze weblectures op verzameld en via dat systeem gelinked aan Blackboard of via andere links beschikbaar voor studenten en docenten. We hebben ook gezien bij Jeroen Alessie wat wel en niet werkt bij opnames en waar je een hogere kijkdichtheid en kijkduur mee kunt krijgen.

Het enige wat momenteel nog ontbreekt is een beheersorganisatie rondom weblectures. Momenteel staan daar wel de apparaten en zijn er enthousiaste docenten die er iets mee willen, maar we (onder leiding van: Els Koelewijn) zijn nog bezig met een business case om te kijken hoe (een jaar) na afloop van het project dit systeem een embedding krijgt in de Zuyd organisatie. Learning Valley, de aanbieder van P2GO, timmert ondertussen aan de weg. Ze hebben inmiddels een cloudoplossing gerealiseerd die via SURF beschikbaar is voor SURF Conext gebruikers. Ik hoop dat we hier snel gebruik van kunnen maken, want ik ben erg benieuwd naar die omgeving. Werkt die hetzelfde als die van ons? Kun je weblectures delen met collega instellingen? Kunnen studenten ook videomateriaal op het systeem zetten, zodat ik het kan inzetten bij peer assessments of bij het beoordelen van presentatieskills? Vragen genoeg! Ik hoop dat ik snel een keer kan experimenteren.

Ondertussen hoop ik dat onze eigen faculteitsdirecteuren snel kunnen aangeven hoe ze de interne organisatie rondom weblectures gaan betalen, want waar we het systeem ook hebben staan (intern of extern) ondersteuning van collegas blijft hard nodig: technisch, functioneel, operationeel maar zeker ook didactisch en misschien durven we zelfs wel te denken aan educational content creators of assistants (zoals Pieter Dekkers ooit in Canada genoemd werd)

Tot dat moment blijven we vrijwillig het systeem zo goed mogelijk in de lucht houden, zodat in ieder geval de weblectures die al opgenomen zijn en gebruikt worden in het onderwijs ook beschikbaar blijven. En toch wil ik een noodkreet slaken voor een ander! Weliswaar wel over weblectures en zeker belangrijk, maar in eerste instantie niet voor onszelf

In de periode 2009-2011 heeft het SURF-NAPproject OASE plaatsgevonden, waaraan 10 hoger onderwijs instellingen hebben deelgenomen. Het project  had tot doel verhoging van het studierendement m.b.v. weblectures. Een mooi resultaat van dit project is de website www.weblectures.nl waar de nieuwste en meest succesvolle toepassingen van weblectures en varianten worden gepubliceerd. We ontvingen een supportverzoek in onze mailbox van de SIG Weblectures. De website weblectures.nl is aan hen overgedragen maar zij hebben niet genoeg financiële middelen.

Het kan toch niet zo zijn dat deze waardevolle website verloren gaat? Wij zijn niet in de positie om hiervoor financiën beschikbaar te stellen. HBO-raad, SURF, Ministerie, welk nationaal orgaan ook, bewaar deze site voor de volgende generatie gebruikers van weblectures. Voor de volgende generatie inspirerende docenten die het onderwijs voor hun studenten beter, rijker, mooier en nog beter beschikbaar te maken. Maar het mag van mij ook een gesponsorde site worden door de verschillende aanbieders van weblectures tools en hardware. Dus nee niet alleen Zuyd die dit moet oppakken, maar juist een van de verschillende centrale organisaties die we hebben, zodat ook geheel onderwijzend Nederland hier gebruik van kan blijven maken.

Groet Marcel

Geplaatst op 23 januari 2013, in Didactiek, eLearning, Het Nieuwe Werken en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

 1. Je kunt het echt niet laten he? je moet mij provoceren tot een reactie… Marcel, bij dezen:

  Weblectures zijn naar mijn idee al over de top van Gartner’s hype-cyclus en zouden ingebed moeten zijn binnen de Zuyd-organisatie. Dat dit niet is gebeurd bevreemd mij hogelijk zoals je weet. Onbegrijpelijk dat faculteitsdirecteuren nu moeten aangeven hoe inbedding gefinancierd moet worden. Als ik goed om mij heen kijk en probeer in te schatten wat de impact van ‘nieuwe media’ is op het onderwijs dan begrijp ik niet dat een dergelijke majeure ontwikkeling niet centraal wordt gefinancierd. Wat als ‘we’ dadelijkopgenomen onderwijseenheden massief willen/moeten gaan distribueren om de aansluiting met de lantaarndrager van het peloton niet te verliezen? Waar staan we dan?
  MOOCs zijn momenteel HOT binnen het hoger- en wetenschappelijk onderwijs. Als je er niet mee bezig bent heb je de boot al gemist zo lijkt het. Meteen hoor ik de NIET verantwoordelijke directeuren (die zijn er ook n.l.) roepen: ‘Tja , dat hadden jullie dan maar vanuit het onderwijs goed moeten regelen en verantwoorden via een business case’…
  Ik vraag mij af, WIE had dat moeten regelen?
  Het CVB? Die laten zich toch adviseren door de directeuren?
  De faculteitsdirecteuren? Die laten zich in deze toch adviseren door die ‘andere directeuren’ verenigd “In een & Andere” groep?
  Die ‘andere directeuren’? Die laten zich toch, heel modern, op basis van business cases adviseren door projectleiders?
  De projectleider van een jaar geleden afgesloten ‘project weblectures’? Die had toch op toen gebruikelijke wijze aan die ‘andere directeuren’ gerapporteerd, geadviseerd en om actie gevraagd?
  Ja… het gaat snel: je moet je adviezen nu onderbouwen met business cases. ‘Oude muck’ daar hebben we binnen Zuyd niets mee…
  Echter, iets gaat NOG SNELLER: de wereld om ons heen. Alles lijkt tot de macht 2 te gaan t.o.v.het vorig jaar. Als dit zo door gaat is de inkt van de volgende richtlijn voor bestedingsaanvragen op de laserprinter nog niet droog of het moet alweer anders worden ingediend… op een 3D-printer waarschijnlijk 😉

  Marcel, je kent vast de analogie wel met die losgeslagen trein die met volle vaart op een stil staande trein in een druk treinstation dendert: Iedereen kijkt er verschrikt naar en maar er is niemand die de wissel omgooit om de trein van spoor te laten wisselen om een catastrofe te voorkomen…

  Ik loop al weken rond met een déjà vu, jij vast ook…

  Tijd voor een nieuw begrip: de déjà vu cyclus…

  Truste,
  Jos

 2. Ook wij, bij de AVD gaan zo veel mogelijk door met het opnemen van weblectures zodat dit project niet een zachte dood sterft. Zojuist lees ik op infonet dat er een subsidie komt voor het intensiveren van het ondernemersonderwijs. (http://infonet.hszuyd.nl/nieuws/nieuws/zuyd-krijgt-subsidie-voor-intensiveren-ondernemerschapsonderwijs) De bedoeling is onder andere om kennis te vermarkten. Ook voor dit doel zouden weblectures in welke vorm dan ook prima kunnen worden ingezet. Kan er niet iets van deze subsidie worden aangesproken? Is er überhaupt iemand die zich bezig houdt met het aanvragen voor (Europese) subsidies voor dit soort projecten? http://ec.europa.eu/dgs/education_culture/calls/grants_en.html Tijdens mijn bezoek aan de Media and Learning Conference, anderhalf jaar geleden alweer, begreep ik dat er veel Europees geld beschikbaar zou komen voor digital literacy en het gebruik van media in het onderwijs. Naast business case-schrijvers hebben we ook subsidiepot zoekers nodig want voordat we ons onderwijs kunnen vermarkten moet er volgens mij nog veel gebeuren. Maar het lijkt erop of we het hardst een structuur nodig hebben waarbinnen wensen vanuit het onderwijs en innovatie van ‘buiten’ sneller hun weg vinden in een visie en vervolgens beleid.

  Pieter (Medewerker Multimedia, AV-dienst Nieuw Eyckholt.)

  p.s. In 2005 maakte ik al ‘weblectures’ (met Powerpoint Producer) bij een andere organisatie: gastblogje? 😉

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: