Carpe Diem #onderwijsontwerpen
Ha Marcel,
In jouw blog hoe je een student online kunt ‘grijpen’ refereer jij naar een Blackboard top 5 waarin al eerste tip wordt genoemd: “Probeer je conversaties zo persoonlijk mogelijk te maken, aangepast op de behoeften van je doelgroep”. Ik moest meteen denken aan het Five stage Model van professor Gilly Salmon van de Swinburne University of Technology. Ik ben groot fan van haar model. Ik heb het ook gebruikt voor het ontwerp dat ik gemaakt heb voor MOOCZI ihkv mijn studie. Ik heb al op verschillende blogs over haar model geschreven. In de serie #onderwijsontwerpen hoort zij ook thuis.
Five stage Model
Waarom ik zo enthousiast ben over haar model? Omdat zij in haar Five Stage Model de stappen laat zien om een klimaat te creëren om samenwerken te bevorderen waardoor beter kennis gedeeld wordt. Het framework [pdf] is een gestructureerde opbouw van een online cursus.
Belangrijk lijkt me om in de opbouw van een online/blended cursus rekening mee te houden. Altijd beginnen met een cursus-overzicht, een tijdsplanning en een welkomst-videoclip van de docent(en). Ook vind ik het belangrijk om een aparte button te reserveren voor contactgegevens van de docenten (en medestudenten).
Carpe Diem Learning Design
An opportunity to design for participation and get your unit/module/course into fully digital, blended or mobile mode
Gilly Salmon
Deze methode van Gilly Salmon is een team-based learning design. Op haar website vind je het Carpe Diem Workbook [versie 17012015] en nog meer bronnen zoals slides en videos. Carpe Diem proces bestaat uit 6 stappen:
- maak een blueprint, gezamenlijk toekomst op de toekomst met de doelen die je wilt bereiken
- maak een storyboard, maak het proces van leeruitkomsten, onderwijs en toetsen visueel, hiervoor kan je het five stage model gebruiken
- bouw een online prototype met enkele realistische en testbare opdrachten
- reality check door collega’s (en studenten), leer van hun feedback
- Herzien en aanpassen, kijk nog eens terug naar storyboard en bekijk de feedback
- Planning, bouw samen met het team de cursus
Mooi materiaal om mee aan de slag te gaan, lijkt me zo!
groet,
Judith
Geplaatst op 11 januari 2016, in Didactiek, eLearning en getagd als onderwijs ontwerpen. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.
Een reactie plaatsen
Comments 0