Wat te doen bij identiteitsfraude? Nepaccounts op social media #mediawijsheid


Hallo Marcel,

Deze week was een docent van Zuyd het slachtoffer van impersonation. Impersonation betekent: doen alsof je die persoon bent. ‘Iemand’ had onder de naam van betreffende docent een Facebook- en Twitteraccount aangemaakt. Vanuit dit nepaccount werd, ook naar studenten (van een andere faculteit van Zuyd dan waar de betreffende docent werkzaam is), seksueel getinte en politiek incorrecte berichten verstuurd. Collega Frans Roovers had onze collega hierover een mail gestuurd. Het bleek dus om identiteitsfraude te gaan. Echt ontzettend vervelend.

Hij zocht hulp. Ook bij mij. Ik ben bij mijn netwerken te rade gegaan. En heb hem diverse tips kunnen geven. Uiteraard heeft de docent ook aan Dienst Marketing en Communicatie advies gevraagd. Zij hadden hier geen beleid voor. Het was (gelukkig maar) nog nooit voorgevallen. Zij hebben het wel direct opgepakt en actie ondernomen.

Op Zuydnet is het document ‘Richtlijnen en gedragsregels social media Zuyd’ (inloggen met Zuydaccount) te vinden dat betrekking heeft op onze activiteiten op sociale media. Wat we in onze vrije tijd doen, is natuurlijk in principe onze eigen zaak. En de verwachtingen van Zuyd naar ons toe zijn duidelijk. Ze verwachten dat we

  • ons zowel online als offline gedragen als een waardige ambassadeur van Zuyd.
  • de discussies die we starten ook blijven volgen.
  • zorgvuldig, betrouwbaar, positief en respectvol gedragen
  • ons aan de Nederlandse wet houden.
  • letten op taalgebruik en spelling.
  • geen verdekte marketingboodschappen plaatsen.

De docent die dit allemaal overkomen is, zal het hier allemaal mee eens zijn. Hij wilde zich hier wel aan houden, maar iemand anders namens hem niet. Hij had al niets met social media en nu helemaal niet meer. Het ligt natuurlijk niet aan het medium maar aan de mensen die het (mis)bruiken. Gelukkig gebeuren er ook veel mooie dingen met behulp van social media.

By the way … ik denk dat de richtlijnen die geformuleerd zijn door Marketing en Communicatie niet allemaal opgevolgd worden. Ik zie nog al eens verdekte marketingboodschappen (vooral via Pulse op LinkedIn tegenwoordig), overtreding van de auteurswetgeving en de privacywet. En ook niet alle Zuyderlingen tonen respect voor andere meningen, culturen, waarden en religies. Kan je dit allemaal controleren? Nee natuurlijk niet. En ik voel me ook niet altijd de aangewezen persoon om hier iets van te zeggen. Er is een grijs gebied.

Maar identiteitsfraude is de zwarte kant van social media. Je kunt gemakkelijk een account aanmaken. Dat is de kracht van social media maar dus ook een zwakte. Een nepaccount aanmaken is niet strafbaar, volgens Arnoud Engelfriet en ook niet te voorkomen volgens dit juridisch advies.

Wat kan je wel doen?

Melden!

Bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude of bij de politie.

Rapporteren!

Alle sociale media bieden een mogelijkheid om misbruik van accounts te melden. In dit geval was Facebook snel met het verwijderen van het nepaccount. Twitter deed moeilijker. Gelukkig is het account nu, een paar dagen later verwijderd. Dat kwam vooral dat mensen hebben opgeroepen om het account te blokkeren en te melden. Genoeg mensen hebben dat blijkbaar gedaan. Helaas is het account nog niet verwijderd. De identiteitsfraudeur heeft de profielfoto verwijderd, dan doe je blijkbaar weer aan de voorwaarden die Twitter stelt. Het account is weer unlocked. 😦

Hoe doe je dat?

Je kunt accounts rechtstreeks vanuit een tweet of profiel rapporteren. Om dit te doen, selecteer je het tandwielicoon en daarna ‘rapporteren’. Vervolgens vink je aan dat ‘het gedrag beledigend of schadelijk is’. Daarna blokkeer je het account.
Het is ook mogelijk het account te bestoken met tweets, of het account via een Direct Message op te roepen met het stoppen van tweeten onder een valse naam. Volgens mij hoe meer aandacht, hoe ‘leuker’ voor de identiteitsfraudeur.

De docent heeft zijn collega’s gemaild en hen geïnformeerd over wat hem is overkomen.
Ik zal over deze casus dinsdag in de Nieuwsflits berichten en verwijzen naar Dingen@Zuyd. Hierin heb ik ook een link toegevoegd naar de website Mijn Online Identiteit waarin privacy-instellingen van Facebook, Whatsapp, LinkedIn, Instagram, Pinterest, Twitter, Snapchat, Google op een rijtje zijn gezet. Want hoewel deze docent niets meer met social media te maken wil hebben, zijn er vele die wel gebruik maken van de kracht van sociale media. En dan is het wijs om hierbij wel goed te letten op je privacy.

Social-media-privacy-instellingen

Wees social mediawijs!

Kijk eens goed naar je eigen privacy-instelling en check het regelmatig. Die privacy-instellingen van de social media kanalen wijzigen namelijk regelmatig.

Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 11 maart 2016, in Social Media en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Mooi en helder stuk. Wat ontzettend vervelend voor de docent in kwestie .

  1. Pingback: Identiteitsfraude / Impersonation « Dingen@Zuyd

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: