“Ik wil ook een MOOC”


“Ik wil ook een MOOC”, dat hoor ik de laatste weken van Zuydcollega’s f2f, via mail, twitter of yammer. Inderdaad Marcel, MOOC’s are ‘hot’.

mooc

Vorige week hebben we rond de tafel gezeten en gesproken of we een minor kunnen ombuigen naar een MOOC, maar dat viel toch nog tegen …
Een collega vroeg of ik deel wilde nemen aan een supportteam om een MOOC te ontwikkelen. Ja leuk, maar … maar … er ligt nu te veel op mijn bordje. Helaas. Gelukkig hebben we Frans weer in ons team en op zijn blog las ik dat MOOC’s ook zijn warme belangstelling heeft 🙂 Blij dat hij er weer is!

Ondanks dat ik geen tijd heb om MOOC’s te ontwikkelen, heb je me wel zo ver gekregen om wat MOOC’s te gaan volgen. 28 Januari starten we met de Coursera MOOC Social Network Analysis en natuurlijk heb ik me ook ingeschreven voor Blackboard MOOC over OER, die kon ik vanwege het onderwerp niet links laten liggen. Woensdag beginnen we dus!

De afgelopen maanden heb ik het een en ander over MOOCs gelezen en verzameld, dat wilde ik graag delen. Een overzichtsblogje 🙂

MOOC staat voor Massive Open Online Courseware en

is een cursus waarbij de deelnemers worden verdeeld en het cursusmateriaal wordt verspreid over het web. Dit is alleen mogelijk indien het verloop open is en de opzet groot is. De cursus is niet een bijeenkomst, maar eerder een manier van aansluiten van gedistribueerde docenten en leerlingen over een gemeenschappelijk onderwerp of in het veld van het cursus.
Bron: Wikepedia

In deze animatie wordt het ook nog eens helder uitgelegd:

  • Juni vorig jaar schreef ik al over MOOC’s in mijn blogpost ‘Een klas met 100.000 studenten” met daarin de TEDTalk van Peter Norvig. Een mooie om volgende week nog eens te delen in onze Nieuwsflits.
  • Daphne Koller, een van de oprichters van Coursera heeft gesproken op TED: ‘Wat we leren uit online-onderwijs’. Een interessante TEDTalk maar niet zo’n inspirerende vond ik.

Het is natuurlijk niet allemaal halleluja. Kritiek is er ook, door Stephen Downes

en zijn er bedenkingen van Larry Cuban (via Pedro DeBruyckere).

Nou, genoeg leesvoer voor onze collega’s 🙂
Ik hoop dat jij, Jos, Erica, Frans, Marieke, Ankie, Chris en alle andere Zuydcollega’s die nadenken over het ontwikkelen van een MOOC de samenwerking met elkaar zoeken!

Tot MOOCs!
Judith

Aanvulling 27 januari 2013
Willem van Valkenburg en Wilfred Rubens hebben de afgelopen week een blog gepost die ik aan mijn overzichtsblog wil toevoegen:

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 21 januari 2013, in eLearning, TED JAMs en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

  1. ankievandenbroek

    Het idee is nog aan het indalen….en praten helpt daar vaak bij 😉

  2. http://www.scienceguide.nl/201303/mooc%27s-hype-of-heilige-graal.aspx?newsletter=132013&rel=6f2b6b7f-4d2b-4e58-92d4-f15df66cb1c1
    Hier een artikel die onderzoek heeft gedaan naar de inzet van MOOC’s bij universiteiten. Daarin komt duidelijk naar voren dat offline onderwijs een vast onderdeel gaat worden van onderwijs. Alleen credits toewijzen op basis van offline testen… tja daar waren ze nog wat sceptisch over.

  1. Pingback: Gekeken: Tegenlicht De slimme universiteit | 2 BE JAMMED

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: