2012: van businesscase naar waardecase


Dag blogmaatje,

“Van businesscase naar waardecase”, is de titel van een paragraaf uit het boek ‘Uitverkocht’ waarover ik eerder heb geblogd. Hieraan moest ik denken in de laatste week voor de kerstvakantie toen we van ons management hoorden dat een succesvol afgerond project in een businesscase omgezet moest worden. De overheid controleert strenger op het financieel onderwijsbeleid door alle ‘Amarantis’-toestanden die recentelijk in het nieuws zijn geweest. Zuyd heeft tijdens opening hogeschool jaar gemeld meer met minder te doen en dat geldt voornamelijk voor de ondersteunende dienst waartoe wij als I-team behoren. Door projecten volgens een format te beschrijven, hoopt ons management meer grip te krijgen op de uitgaven. Niets mis mee om kritisch naar je uitgaven te kijken, maar ik mis in dit proces de ‘Zuydwaarden’.

Ook kreeg ik in diezelfde week van een dierbare collega te horen dat ik “in de herfst van mijn carrière zit” *slik* en dat ik in deze vakantie maar eens goed na moest denken over wat ik met de resterende werktijd wilde. Lastige opdracht want ik heb nooit aan carrièreplanning gedaan. Ik kijk meestal wat op mijn pad komt, als het me leuk lijkt ga ik er voor. Dit bevalt me eigenlijk wel, dus waarom zou ik dit na 27 jaar veranderen? Natuurlijk heb ik wel nagedacht tussen de kerstboodschappen, Sinterkerstgedichten, surprise maken, konijn en peertjes stoven door.

Ik weet dat mijn kracht niet in businesscases opstellen zit maar dat ‘mijn ding’ is mensen inspireren en informeren rondom digitale wijsheid, technlogie in het onderwijs, met name social media. Tja… en brengt dat financieel genoeg op voor Zuyd? Is het waardevol genoeg? Oof kost ik alleen maar centjes met die leuke dingen die ik doe?
Ik vind mijn werk echt ontzettend leuk en ik ben echt blij dat ik binnen Zuyd tot nu toe de vrijheid heb gekregen om hierin te groeien. Collega Jack benadrukt regelmatig dat we ook onze successen moeten benoemen. Onze wekelijkse nieuwsflits en On Tour zijn dat onmiskenbaar, daaruit komt zoveel vraag van individuele docenten. En daarvoor ontvang ik waardering, zoals:

Bedankt voor de inspiratie, het enthousiasme en de veranderende inzichten! Gezond 2013 en ver daarna. Fijne en warme feestdagen.
Ayk de Bie, docent SW via Twitter

Weer bedankt, maar helaas kunnen we jou en Marcel niet betalen.Jullie zijn onbetaalbaar en het gewicht in goud waard, en de opleidingsbudgetten laten dat niet toe.
chris Kockelkoren, docent ICT via 2beJAMmed

Keep up the good work, Judith, appreciated!
Maarten Smeets, docent FM via 2beJAMmed

En jou en Marcel:-)
Mark Bertrand, docent CM via mail op de vraag: “Welke ondersteuning heb je nodig bij het inzetten van social media in je werk?”

In ieder geval bedankt voor de tot nu getweete support, doet me goed!
Erika Diks, docente PBM via mail

Nou, het resultaat mag er zijn zeg: geweldige prezi! Inspirerend!
Hans Bremmers, docent HBO-V op Yammer

Verheug me op ons samenwerken,
Tanja Klein, docente Ergotherapie (geholpen bij wiki) via mail

Ik vond wat jujuutje me geleerd heeft over de combinatie #rss, google reader en flipboard geweldig
Ilse Meelberghs, docente FM via Twitter

Ja, ik ben waardevol voor Zuyd 🙂 Van zulke feedback word ik ontzettend blij en zij ook! Mooi om te ervaren dat steeds meer Zuyddocenten bloggen en twitteren en elkaar daarin enthousiasmeren en helpen. Zie je wel ‘wisdow of the crowd’ werkt gewoon. Maar op een of andere manier zien onze beleidsmakers het niet.
Ik heb de 3 leden van het CvB het afgelopen jaar geattendeerd op mijn blogs. En ik kreeg daar in alle gevallen een reactie op.

Ik heb je blog gelezen en graag pak ik door op de positieve houding die je zelf beschrijft, we gaan er iets heel moois van maken!
Remmelt Vetkamp als reactie op mijn blog ‘Kan het beter geef het door

Je hebt gelijk dat wij, management, het goede voorbeeld moeten geven.
Karel van Rosmalen als reactie op mijn blogs ‘Zuydwaarden, lekker belangrijk’ en ‘Beste Karel’

Leuk om dit van je te horen! Ik had al vaker gezien dat je een actieve blogger bent, en natuurlijk juich ik ook dat van harte toe in relatie tot de onderwijsvisie.
Kitty Kwakman als reactie op mijn blog ‘Onze visie op onderwijs

Mooie positieve reacties. Maar waarom voel is dan een dissonant tussen hetgeen geschreven wordt en hetgeen ik in dagelijkse praktijk ervaar? Waarom vraag ik me steeds maar weer af of ik voldoende waarde heb voor Zuyd? Dat heeft voor mij alles met onze positionering te maken. Een gevoel dat ik maar al zo goed ken vanuit de bibliotheekwereld. Jarenlang is de bibliotheek van ‘hot naar her’ geschoven. Volgend jaar gaat Zuyd Bibliotheek wederom een visietraject in … met een externe…dat doet ook iets met vertrouwen in/van medewerkers. Hoewel ik ook wel zie dat een externe adviseur scherper kan analyseren. Misschien is het dat wel wat ik nu mis … ‘vertrouwen’. Ik geloof zo in het ontplooien van talenten door in vertrouwen en in openheid samenwerken. Dat vind ik wel terug in de Zuydwaarden; ambitieus, open, vakkundig, ondernemend en inspirerend. Ik mis de beleving van deze Zuydwaarden in het uitvoerend beleid.

Net als jij sta ik ook voor een kerstkeuze. 1 Keuze heb ik al gemaakt: het eerste halfjaar ga ik weer 2 dagen voor Zuyd Bibliotheek werken: ik zal als contactpersoon fungeren in het visievormingstaject, daarnaast zal ik ingezet worden bij voortgangsproces van enkele locatieoverstijgende projecten. Als ‘linking pin’ was ik nog steeds erg betrokken bij Zuyd Bibliotheek, dat wordt komend half jaar intensiever. Leuk! Zin in!
Daarnaast heb ik dan nog tijd voor kennisdelen via de nieuwsflits, de On Tour en natuurlijk regelmatig een workshop en presentatie verzorgen. Dat vind ik ook zo leuk om te doen!

Ik ben echt blij dat onze collega Frans weer voor 1 dag in de week terug is in ons team. Bij terugkeer kreeg ik van hem het estafettestokje. Begin dit jaar heeft de CvB voorzitter diverse estafettestokjes in de organisatie verspreid om “een maand wakker en kritisch naar je eigen omgeving te kijken en te bespreken met een collega” en vervolgens het stokje weer door te geven.

estafettestokje

Kijk, ik doe dat niet eens per maand, maar het hele jaar door via blog, twitter en Yammer. Ik heb afgelopen jaar regelmatig gepubliceerd over de Zuydwaarde open (o.a. in Editie Zuyd & SURF magazine)  en volgens mij deed ik dat inspirerend, ondernemend, vakkundig en getuigt het van ambitie. Ik geef tijdens de nieuwsjaarsreceptie dit stokje terug aan Karel van Rosmalen. Ik wil met hem daarover praten, want het gaat hem ook aan. Ik hoop dat hij het opnieuw het stokje opnieuw doorgeeft want met deze ronde hebben we nog niet gewonnen. Teveel stokjes zijn gevallen.

2012 was organisatorisch een enerverend jaar 😉 het bracht mij veel onrust. 2012 was ook een inspirerend jaar met vele leuke ontmoetingen en energieke projecten (minor Digicoach, Twebt, Dingen@Zuyd, TEDxZuyd). Daar ga ik in 2013 ook weer voor! Op zoek naar de i van Zuyd, samenwerken, kennisdelen, nieuwe ervaringen opdoen en samen nieuwe dromen creëren. Daar word ik blij van. En niets is meer van waarde voor Zuyd dan een blije betrokken medewerker. En dat ben ik! Ja, ik ben en blijf een OEN! Open, Eerlijk & Nieuwsgierig en blijf zoeken naar verbinding!

Wat 2013 voor me in petto heeft? Ik zie wel wat op mijn pad komt 😉 In de eerste week van januari heb ik een uitnodiging van een andere lieve collega voor een ‘goed gesprek over van alles en nog wat’. Benieuwd wat dat me aan inzichten brengt.

En dit was mijn laatste blog voor 2012, het is meteen een mooi overzichtsblog geworden van wat ik het afgelopen jaar gedaan, geleerd, ontvangen en gedeeld heb. Samen hebben we  dit jaar 180 blogs geschreven. Ook iets om trots op te zijn! Volgend jaar op naar de 200!
CU in 2013!

Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 27 december 2012, in Miscellaneous. Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

 1. Ik begin me na het lezen van jullie laatste blogs bijna echt zorgen maken…Hebben we aan 1 avondje in januari wel genoeg? 😉 … ik ga voor een goed restaurant waar we al deze zorgen eens lekker kunnen tackelen en daarnaast eens lekker kletsen over onzin (daar ben ik bijzonder goed in)…misschien dat dat helpt… hele fijne jaarwisseling!

  • Judith van Hooijdonk

   We kunnen geen avondjes genoeg met jou hebben 😉 Maar je hoeft je geen zorgen te maken hoor.
   Voor jou en je vrouwen ook een fijne jaarwisseling.Tot snel!

 2. karel van rosmalen

  Dank je zeer voor het stokje! ik heb het weggegeven en had natuurlijk niet bedacht dat ik het ook zou kunnen terugkrijgen in de lange lus van het doorgeven. IK heb je beloofd te reageren en doe dat hierbij. Natuurlijk gaat alles wat wij doen bij Zuyd over waarden, we zijn er niet om winst te maken of produktie te leveren maar om waarde te creeren. En zeker, we hebben alle vertrouwen in onze medewerkers. in mijn videoboodschap bij het jaarverslag 2011-2012 zeg ik dat nog eens uitdrukkelijk naar onze externe partners. Dat is geen loze praat, dat is echt zo. Maar jij zult niet bedoelen dat we dan niet goed blijven nadenken of we de goede dingen doen, en of we ze nog beter kunnen doen. Dat doen onze docenten elke dag, en onze ondersteuners ook. Ook Remmelt, Kitty en ik hebben regelmatig een heidag waarop we doornemen of we nog op de goede koers ziten, welke omstandigheden veranderen en of we ons moeten aanpassen, nieuwe initiatieven moeten nemen, etc. Als het om wat grotere dingen gaat, maken we een plannetje om te zien of het klopt wat we veronderstellen: is het inderdaad beter, efficienter, creeert het meer waarde. In managementland wordt dat wel een businesscase genoemd. Heel handig, want je voorkomt er veel leed mee (dingen veranderen in de organisatie, waarmee je mensen ongelukkig maakt en die weinig of niets opleveren) of kunt betere opties ontwikkelen. Niet iedereen vindt dat leuk, maar met wantrouwen heeft het niets te maken. We krijgen ruim 100 miljoen van de belastingpot en hebben het vertrouwen van 15.000 studenten en zo’n 5000 samenwerkingspartners. Het is niet meer dan normaal dat we dat we met dat vertrouwen ook zorgvuldig omgaan.
  De gang van zaken rondom diplomering in het HBO heeft ons allemaal getriggerd om nog eens goed naar examinering en toetsing te kijken; kan het beter, administreren we de dingen wel goed, hebben we onze OERs niet te ingewikkeld gemaakt?. Belangrijk voor het vertrouwen. En de trechte vraag om kritisch te zijn op het deel van de middelen dat niet rechtstreeks naar onderwijs gaat, is ook aanleiding om nog eens goed naar onze ondersteunende diensten en processen te kijken.
  En soms kan het dan zijn dat we er toch voor moeten kiezen om iets niet (meer) te doen, omdat we op een andere plek in de organisatie, bij voorkeur in het onderwijs, meer waarde kunnen creeren. Zo hebben we de projektenafdeling ontmanteld en de expertise in de faculteiten ondergebracht. Wat succesvol is en wat niet, moeten we regelmatig opnieuw beoordelen en dat maken we uiteidelijk niet zelf uit. Dat doen uiteindelijk onze studenten en de partners op de arbeidsmarkt.
  Ik vind dat het CvB in een waardegedreven organisatie dus wel degelijk aan medewerkers mag vragen om een businescase te maken. Om het steeds beter te doen, ook als er geen extra middelen zijn. Daar moeten onze studenten en partners op kunnen vertrouwen.

  Ik wens jou een inspirerend en gelukkig nieuwjaar!

 3. Judith van Hooijdonk

  Dank je wel Karel. Fijn dat je het stokje hebt aangenomen en zo uitgebreid reageert op mijn blog.
  Businesscases zijn inderdaad handig voor efficientere sturing van een organisatie. De onderwijsvernieuwingen waar ik me mee bezig hou, hebben ruimte nodig om via trial & error dingen uit te proberen. Deze innovaties zijn volgens mij niet zo gebaat bij sturing mbv businesscase. Dat je verantwoording aflegt over wat je doet en gedaan hebt en de resultaten deelt, is voor mij vanzelfsprekend. Ik denk dat dit ook heel goed kan mbv samenwerkingstools als wiki, blogs en Yammer natuurlijk :).

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: