Kerstkeuzes


Tja Judith,

Films als Love Actually op TV, Serious Request op de Radio, de kerstboom in de kamer. Het is weer kersttijd. Tijd om terug te kijken, tijd om vooruit te kijken, tijd om keuzes te maken. Nee ik heb het niet over zalmcoacktail of carpaccio, wild zwijn of kalkoen, vienetta ijs of bruiloftspudding (hemelse modder, maar dan anders). Ik heb het over carriere keuzes.

Vooropgesteld ik heb de luxe dat ik keuzes heb. Ik heb werk en het ziet er vooralsnog niet naar uit dat ik ontslagen zou kunnen worden bij Zuyd Hogeschool. Dus een luxekeuze, maar toch, geen gemakkelijke.

 

Promoveren?

Een jaar geleden was ik er van overtuigd dat ik zou gaan promoveren. Kansen grijpen die er liggen bij Zuyd. Het onderwerp was me wel duidelijk, althans ‘globaal’, een onderwijskundige kant van serious gaming of gamification in het onderwijs (hoe je het ook wilt noemen) Geinspireerd door de onderzoeken van o.a. Jane McGonigal en overtuigd van de toepassing binnen het HBO (@Zuyd). Maar ook ervan overtuigd dat vervolgonderzoek zeker nog nodig is met betrekking tot dit onderwerp. Nu vraag ik me hardop af of er binnen de lectoraten ruimte is voor dit onderzoek. Fair is fair, Luc de Witte (Technologie in de Zorg) was enthousiast, maar meer in het gezondheidstechnische aspect van gamification en ik wil het zo graag in en voor het onderwijs onderzoeken. Zodat ik tijdens en na mijn promotie mijn resultaten ook kan gebruiken binnen ons onderwijs. Ik heb zelf even gekeken bij het lectoraat van onze gezamenlijke PABO met Fontys dat over ICT in het onderwijs ging, maar dat lectoraat is in 2012 gestopt te bestaan. Voor de duidelijkheid ik begrijp heel goed dat er meer uitdagingen en mogelijke onderzoeksgebieden zijn dan die door onze lectoraten kunnen worden opgepakt. Maar ik heb mezelf toch een beetje teleurgesteld dat ik geen lector op dit gebied heb kunnen overtuigen. Of althans ‘nog niet’. Maar ik vraag me af of Zuyd Hogeschool mijn energie op dit punt wel wil op dit moment?

 

Inspireren?

Docenten inspireren bij het inzetten van ICT in het onderwijs blijft leuk. Het blijft ook goed en interessant. Het blijft ook resultaten opleveren. Kleine en grote, in minoren, in Battle’s, in afstudeerproducten, in gemotiveerde docenten, in instructies, in presentaties binnen en buiten de school. Maar het blijft ook lastig, mindere economische tijden, prognoses van dalende studentaantallen, organisatorische veranderingen, bezuinigingen. Innovatie als restpost op de begrotingen? Van Zuyd centraal, van faculteiten? Of juist investeren tijdens een mindere economie tijd om er krachtiger uit te komen, zodra de economie weer bijtrekt. Het blijft lastig voor iedereen op elk niveau om daar keuzes in te maken. En dat maakt inspireren moeilijker. Ik vraag me dus hardop af of Zuyd Hogeschool mijn energie op dit punt nog wel wil op dit moment, op de manier zoals we dat het vorige jaar deden?

 

Doceren (coördineren)?

En dan blijven er nog mijn werkzaamheden bij de faculteit ICT. In het afgelopen jaar ben ik daar van teamcoördinator I/TI, onderwijscoördinator faculteit ICT geworden. Van een mooi team, naar een nog mooiere, grotere club. In de wereld van studenten, opleidingen, bachelors, docenten, accreditaties, audits, onderwijs, stijgende NSE scores, instroomcijfers, het ontbreken van ouderenbeleid, ‘iedereen aan de master’, verbouwingen (check de B.3), investeringen, 4 opleidingen die 1 bachelor worden, curricula, … O ja en onderwijsinnovatie. Ik vraag me dus hardop of de faculteit mijn energie op dit punt wel wil op dit moment, op de manier zoals we dat het vorige jaar deden?

 

Volgens mij is onderwijsinnovatie wel dat element in de keuze dat steeds voorop blijft staan. Ik hoop dat ik dat in ieder geval met je kan blijven delen. Waar ze dan ook mijn energie op dit gebied gaan willen in 2013 😉

Greetz Marcel

Geplaatst op 20 december 2012, in Miscellaneous. Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

  1. Ilse Meelberghs

    Wat een leuke mogelijkheden om uit te kiezen Marcel. Een open verhaal … en toch kan ik er niet uithalen waar je zelf het “blijst” van zou worden. Wat het beste past bij wat jij het beste kan. Ben ik ook benieuwd naar (=nieuwsgierigaagje.)
    Ik heb in ieder geval veel gehad aan jullie inspiratie het afgelopen jaar. Dankje.

  2. Ik kan me bij het verhaal van Ilse aansluiten…maar ik lees door de regels door dat je van een paar dingen zeer enthousiast wordt maar door de organisatie niet de ruimte krijgt… laat je niet klein krijgen. Innovators zijn mensen die soms aan een dood paard trekken dat plotseling levend wordt..succes met je keuzes

  3. Lieve Marcel… wat klink je bezorgt!…nergens voor nodig…Ik denk dat je jezelf de verkeerde vraag stelt…het gaat er niet om of anderen op jouw energie op een aantal punten zit te wachten…het gaat erom waar jij energie van krijgt, zodat je deze kunt uitstralen en anderen de mogelijkheid geeft energie op te nemen, zodat ook zij kunnen gaan stralen!… 2 zaken wil ik je graag meegeven voor 2013: goede innovators zijn niet goed vanwege hun technische kennis of implementatievermogen, ze zijn goed vanwege hun passie… dus wat je ook doet…behoud de passie … en daarnaast moet je maar denken dat een genie een persoon is die op iets schiet wat niemand kan zien…en het raakt!

    Fijne dagen!

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: