Minor HRD & Web2.0 tools #twebt


Dag Marcel,

Vlak voor mijn vakantie naar Nepal kreeg ik een telefoontje van een collega Erica Diks, docente van de opleiding PBM, People and Business Management. Zij wilde tijdens de minor Human Resource Development een training Web2.0 tools inbouwen. En of ze dingen.zuyd.nl mocht gebruiken met studenten. Ha šŸ™‚ natuurlijk mag dat, het is beschikbaar voor iedereen!
Erica is een heel enthousiaste docente die zelf nog niet met web2.0 tools werkt maar heel graag wilt leren en samen met studenten deze wereld ontdekken. Gedurfd.
In de studiehandleiding staat:

In deze training gaan we kijken hoe een aantal webtools ingezet kan worden in leer- en ontwikkelingstrajecten. Het doel van de training is dat jij als student vaardiger wordt in het hanteren van een aantal webtools en dat je deze leert toe te passen in een ontwikkel/leersetting.
En dat doen we in stijl. Dus niet veel trainingsbijeenkomsten maar vooral bloggend en twitterend gaan we contact houden. We gaan een wiki bouwen en de opgedane kennis en vaardigheden van de tools kan je ook gelijk toepassen in het project van deze minor.

Ze is nu een paar weken bezig. Erica is inmiddels te vinden op twitter @KikaDiksĀ en gebruikt #twebt voor deze training. Ze is met Ā een blog gestart: Zuyd – Training Web 2.0 toolsĀ  waarop ze open en eerlijk deelt en communiceert met haar studenten. De studenten zijn verdeeld in subgroepen: video’s, sociale netwerken, blog en wiki, weblectures en screencasting, videocommunicatie en hebben inmiddels allemaal een blog aangemaakt. Sommige zelfs een persoonlijk blog! Iedere subgroep moet de bijbehorende tools aanleren en hierover een trainingsbijeenkomst voor de totale groep verzorgen.
Daarnaast werkt de hele groep in een wiki waarin iedereen een bijdrage moet leveren aan web2.0 toepassingen voor alle leerlijnen (projecten, cursussen, trainingen, SLB en praktijk)Ā in de maiorfase van PBM.

Ik heb inmiddels alle 1e (en sommige 2e) blogposts gelezen en (natuurlijk) hierop gereageerd šŸ™‚
Erica vond het opvallend dat bij de start van de training zoveel weerstand bij de studenten was. Voor mij inmiddels niet meer zo nieuw. Veel studenten zijn wel actief op Facebook, maar om een sociaal netwerk verplicht (!) in te zetten voor school vinden ze een inbreuk op hun privacy. Ze hebben daar ook eerlijk over geblogd:

Voordat we de training begonnen hadden we nog grote vooroordelen. Leren twitteren, facebooken of skypen, dat kunnen wij studenten toch allemaal al? Of niet?Ā Iedereen uit onze subgroep werkt er in ieder geval zeer regelmatig mee, maar tijdens de eerste bijeenkomst viel ons op dat veel van onze medestudenten wegens uiteenlopende redenen niet meedoen aan de hype die social media heet. Zo vond de een het een schending van je eigen privacy, terwijl de ander het gewoonweg onzin vindt. (Edwin)

Wat mij opviel was dat op het begin van deze training niet iedereen enthousiast was, mede omdat ze een account moesten aanmaken voor twitter. ..Natuurlijk speelde hier de verplichting ook een rol in….Op het begin had ik verwacht dat er vooral veel onzin getwitterd zou worden, maar dit valt mij tot nu toe nog reuze mee. (Mark)

Eigenlijk was ik zelf best verbaasd over het aantal personen dat twitter gebruikt. Dit vond ik erg laag, zelf ben ik overigens ook geen voorstander van twitter.Ā Wel kwam ik er gedurende de training achter dat het ‘twitteren’ verplicht was tijdens de training (Rona)

Ik snap de weerstand van sommige studenten maar denk dat je er ook wat aan kan hebben om actief op internet te zijn op een professionele manier. Het ligt er helemaal aan hoe je ermee omgaat. Ik sta er in ieder geval wel open voor. Ook is het handig om te weten hoe dit allemaal werkt en hoe je deze social media op een goede manier kan gebruiken in je latere beroep. (Patty)

Volgende week is er een Google Hangout sessie waar ik even bij aanschuif. In januari ben ik als ‘expert’ live aanwezig als vraagbaak šŸ™‚
Leuk om dit proces te volgen. Ik leer daar ook weer veel van. Deze ervaring kan ik weer meenemen in mijn advies naar andere docenten die web2.0 tools willen inzetten bij hun onderwijs. Weer een voorbeeld dat open kennis delen mbv web2.0 tools een krachtig (Ć©n leuk!) samenwerkingsmiddel.

Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 5 december 2012, in Social Media en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

  1. Ha Judith

    Wat zet je ons ‘in the picture’. Voelt toch wel alsof we iets bijzonders doen… en dat doen we eigenlijk ook wel. Leuk dat je de studenten zo centraal stelt. We zijn natuurlijk benieuwd naar je volgende post over ons šŸ™‚

    • Helaas ben je inderdaad bijzonder als je social media inzet tijdens de lessen. Maar de durf van jou Erica is zeker te waarderen. Samen leren = het nieuwe leren (sociaal constructivisme op en top)

  2. Bij de trainingen Sociale Media die ik nu een aantal keren gegeven heb aan 1e jaars studenten voel ik wel diezelfde weerstand. Maar als je bv aangeeft dat je een blog alleen openstelt voor degenen die de link hebben en je voorlopig een Twitter slotje kunt gebruiken maar zeer zeker ook als je als docent zelf enthousiast meedoet krijg je studenten misschien toch mee.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: