Beste Karel,


Dit keer geen blog aan jou gericht, Marcel, maar aan Karel van Rosmalen, CvB voorzitter Zuyd. Ja, ik heb de gelegenheid aangegrepen tijdens de merk-waardige lunch. Hij heeft geluisterd naar wat ik te zeggen had. Hij vroeg zich af waarom hij nooit eerder over inzet van Social Media van ons had vernomen. Nu kan ik daar heel veel redenen bedenken, maar ik wil niet de indruk wekken dat ik uitvluchten verzin, daarom een blogpost voor de Beste Karel-rubriek van onze collegevoorzitter.
Ik heb de managementsamenvatting 😉 al getwitterd, mocht Karel van Rosmalen nu geen tijd hebben om mijn boodschap te lezen.
O, ja ik mocht hem tutoyeren, dat had ik gevraagd.

 

Beste Karel,

Jij bent eerder met bloggen begonnen dan ik. Op 1 oktober 2008 werd het eerste interne CvB-blog gepubliceerd, waarin de wiki voor Beleidsatelier 2013 werd aangekondigd. We werden allemaal uitgenodigd om mee te schrijven. Hoe vooruitstrevend was dat. Geweldig! Toen wij (het ICTO-team) nog aan het bedenken waren of we wel of niet moesten beginnen met bloggen, was het CvB al 2.0 bezig. Op 1 juni 2010 volgde het ICTO-team pas met een intern blog [infonetlink]. Maar op het moment dat ik een blogbericht plaatste (30 augustus 2010) op het intern infonetblog over het ‘sterk merk’, mijn sterk merk [infonetlink] en personal branding kondigde jij aan dat het CvB stopte met bloggen [infonetblog]. Ik heb destijd op dit besluit (uiteraard :)) gereageerd:

Dit besluit hoort volgens mij niet bij het Nieuwe Werken waar het sterk-merk-principe zo inpast. Bloggen en metaalmoeheid? Ja, bloggen kost tijd maar ik vind het zo’’n prachtig web2.0 tool, het geeft mij (volgens mij zijn we ongeveer even oud…) altijd weer energie! Bloggen is een mooie manier om rechtstreeks in contact te komen met je doelgroep, je vertelt waar je mee bezig bent en kweekt op die manier een band. Ik vond het juist zo goed dat u, het CvB, blogde. Het is jammer dat jullie daarmee stoppen.
Maar misschien dat Yammer, het microbloggen beter past. De uitnodigingen zijn verstuurd!
“The act of writing is what moves things forward” (Seth Godin)

De uitnodiging voor Yammer heb ik gisteren opnieuw verstuurd, zoals ik toegezegd heb tijdens de lunch. Mocht je de mail niet terugvinden in je overvolle mailbox dan kan je via deze link inloggen met je Zuyd e-mailadres en ben je ook lid van de Zuyd-Yammercomunity.
Ik ben het nog steeds eens met mijn reactie van anderhalf jaar geleden :), zo ook Menno Lanting vermoed ik. Ik heb al eerder over hem geblogd naar aanleiding van een college dat hij in november op Zuyd verzorgde:

Organisaties moeten zich opnieuw uitvinden en herontwerpen, zegt Lanting, management is nu te veel gericht op controle en sturing.
Persoonlijke ontwikkeling is één van de kernwaarde van Sterk Merk Zuyd. Mijn persoonlijke ontwikkeling wordt door het gebruik van social media erg gestimuleerd. Het zou zo goed zijn als Zuyd Management dit ook gaat gebruiken! De kracht van crowdsourcing in onze organisatie ervaren, dat ze niet vasthouden aan hierarchische managementstijlen maar die netwerkorganisatie gaan ondersteunen en faciliteren. Lanting bepleit ook dat management moet participeren in Yammer, dit heeft grote invloed op de tevredenheid van de medewerkers. Particpatiegraad in betrokkenheid wordt veel groter. Ik daag ons management uit 🙂

Ja, ik kan natuurlijk veel schrijven, maar als mijn uitdagingen niet gelezen worden…. Daarom had ik me voorgenomen om de merk-waardige lunch aan te grijpen om jouw aandacht te vragen voor social media binnen Zuyd. Zo heeft elk communicatiemiddel zijn meerwaarde 🙂 Bedankt dat je hebt willen luisteren.

De eerder genoemde Menno Lanting heeft onlangs gereageerd op een rapport van Viadesk over social media op de werkvloer: Professional initiatiefrijk, werkgever behoudend. Volgens dit onderzoek wordt social media op de werkvloer op dit moment voornamelijk gebruikt om te netwerken en niet als krachtige tool om het samenwerken te ondersteunen. Lanting adviseert organisaties:

  1. Omarm social media als bron van inspiratie en sociale vernieuwing
  2. Creëer optimale toegang en samenhang
  3. Vind de balans tussen regulatie en vrijheid
  4. Blijf up-to-date over algemene voorwaarden en wet- en regelgeving

Als kenniswerker binnen Zuyd heb ik er belang bij om te weten waar mijn collega’s mee bezig zijn. Door het inzetten van social media wordt de verbondenheid tussen collega’s en andere mensen uit mijn netwerk bevorderd. Ik gebruik twitter niet alleen om te zien waar andere mee bezig zijn en als een kennisbron (mijn permanente bijscholingscursus), maar ik deel ook waar ik mee bezig ben. Via live contacten zou ik dit nooit kunnen bereiken.

Social media hebben een ingrijpende invloed op de manier waarop we met elkaar communiceren. Social media is niet alleen te gebruiken als intern communicatiemiddel, maar het is ook een krachting marketingmiddel. Zenden wordt conversatie. Als organisatie zal je een visie moet hebben over social media. Dit ontbreekt momenteel bij Zuyd terwijl er wel behoefte is aan visie, strategie en middelen.
Ik begrijp dat het niet voor alle collega’s (medewerkers en docenten) even vanzelfsprekend is om met social media tools aan de slag te gaan. Maar zoals mijn collega Jack Pleumeekers in zijn essay (voor zijn master ‘Personal Leadership in Innovation and Change’)  Help! De stroom valt uit  betoogt, is aandacht voor en het ontwikkelen van digital media literacy de belangrijkste kritieke uitdaging voor de komende jaren genoemd. Vele rapporten spreken over ‘key skill voor elke discipline en professie’. Door technologie verandert de maatschappij en dus ook de manier waarop wij werken en leren.
Vrijdag 3 februari ’s middags om 16u00 presenteert zijn uitmuntend beoordeelde essay nogmaals voor collega’s binnen Zuyd.

Als adviseurs op het gebied van ICT en Onderwijs houden wij ons bezig met ondersteuning van innovatie in het onderwijs met behulp van ICT. ICT in het onderwijs is ons vakgebied. Wat gebeurt er binnen Zuyd op dit gebied? Waar kunnen we ondersteunen, adviseren en inspireren? Ons blikveld is ook naar buiten gericht; wat gebeurt er in de wereld om ons heen?, welke ontwikkelingen zijn belangrijk voor Zuyd? Mijn aandachtsgebied is social media in het onderwijs. Door via social media op de hoogte te blijven van mijn vakgebied, lees ik ook veel over de meerwaarde van social media binnen (onderwijs)organisaties.
Tijdens ons gesprek zag je het belang van social media voor Zuyd. Ik hoop dat ik door deze blogpost nog wat aanvulling heb kunnen brengen. En uiteraard hoop ik het management van Zuyd iets van zich laten horen op sociaal media gebied.

Beste Karel, via de mail (tsja) zal ik je attenderen op dit blog. Natuurlijk hoop ik ook dat je de blogtool weer gaat inzetten. Lukt het je niet om regulier te bloggen dan ben je hierbij van harte uitgenodigd op ons duoblog eens een bericht te plaatsen 🙂 , dat kan ook in de vorm van een reactie. Wij merken dat inhoudelijk reageren op een blogpost niet snel gebeurt, maar op mijn blogpost Zuyd Merk-waardig?  ontving ik toch verschillende reacties. Ik ben benieuwd of die nu ook weer komen.

Groet,
enthousiaste’ Judith

Bedankt voor de coachkaarten, de afbeeldingen in dit blog komen hieruit.

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 31 januari 2012, in Social Media en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: