Ja, ik ben (een) OEN!


@RGBStock

Wow Marcel, dat is goed nieuws voor de opleiding I/TI. En fijn dat je weer een goed voornemen hebt: bloggen :P. Je moet je 2e positie op de EDUbloggerslijst wel waarmaken natuurlijk 😉
Het voordeel van het werken in het onderwijs, zei Walter Schrijen, onze nieuwe leidinggevende, is dat je 2x per jaar met een nieuw jaar start. Dus 2x een goed voornemen kan maken en dus ook 2x terugkijkt.
Zo aan het eind van een studiejaar kijk je net als vlak voor een nieuw kalenderjaar even terug op het afgelopen jaar. Ook zo’n reorganisatie brengt dat met zich mee. Sinds 1 juli zitten we dan bij FacilitairBedrijf-ICT. We zijn hartelijk welkom geheten door onze nieuwe collega’s, veelal in de wandelgangen. Eugène heeft gereageerd op ons blog. Dank!
En op Infonet las ik:

Last but not least mogen wij het ICTO-team welkom heten binnen het FB. Dit team staat voor deskundig (didactisch) advies over informatietechnologie in het onderwijs. Zij volgen de hiervoor relevante ontwikkeling zowel in als buiten Zuyd op de voet om vervolgens deze nieuwe kennis te delen. Het ICTO-team bestaat uit Harry Vaessen, Jack Pleumeekers, Judith van Hooijdonk, Marcel Schmitz en Rienke Schutte. Deze vijf gepassioneerde adviseurs zullen hun werkzaamheden, tot nadere bekendmaking, onder directe aansturing van Walter Schrijen verrichten.

Dat voelt goed. We hebben inmiddels alle 5 een prettig kennismakingsgesprek met Walter gehad.
Uiteraard heb ik met hem besproken wat ik zoal doe; zoals mijn worsteling met die vermaledijde plagiaatnotitie 😦 en auteursrechtenloket, de Dingen @ Zuyd :), Yammer.

Ik heb niet met Walter besproken wat mijn manier van werken is, ik heb hem wel het linkje van Frankwatching: Het einde van het Nieuwe Werken gestuurd waarin de 9 principes van HNW worden opgesomd:

 1. Zelf bepalen hoe, waar, wanneer en met wie men werkt aan concrete resultaten
 2. Niet de functie maar talent bepaalt iemands waarde
 3. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor de eigen ontwikkeling
 4. Variëteit en maatwerk zijn de nieuwe standaard
 5. Thema’s en taken zijn leidend, niet de grenzen van organisaties
 6. Transparantie tenzij
 7. Inspireren en sturen met behulp van collectieve ambities
 8. Digitale kennis & vaardigheden maken onderdeel uit van het vak van ambtenaar
 9. Werkplekken zijn toegepast op de activiteit en ICT-ondersteuning staat altijd in dienst van de medewerker.

Zuyd heeft geen thuiswerkbeleid, hoorde ik van Walter. Maar HNW heeft voor mij niets te maken met thuiswerken, flexplekken en 24/7 toegang tot alle ICT-facilteiten waar(mee) ik maar wil. Het draait om leidingschapstijl. Ik heb er al vaker over mijn manier van werken geblogd. En zoals is op het Frankwatchingblog staat:

De verantwoordelijkheid om anders te gaan werken ligt bij jouzelf, als medewerker of als manager. Wat heb jij nodig om je werk beter te doen? Hoe haal je het meeste uit je medewerkers? Hoe kunnen we beter samenwerken? Neem zelf initiatief en ga erover in gesprek. Werken hoe je wil werken, of dat nu volgens die negen principes is of niet.

Ik neem initiatief en bespreek het nu. Ik ga ook nog graag hierover met Walter in gesprek. En of mijn manier de goede manier is? Of ik zo het meeste bereik? Het kan altijd beter natuurlijk.
Maar ik was wel een van de supporters van collega Ilse Meelbergs, ik kreeg van Mark Bertrand wel de volgende reactie op mijn vraag welke ondersteuning hij nodig heeft bij het inzetten van social media in zijn werk:

….. En jou en Marcel:-)

We hebben samen collega’s op weg geholpen met serious gaming en social media. We stonden allebei op de longlist van de Maatwerkprijs van Zuyd. Ons blog is genomineerd. Allemaal kleine succesjes, maar voor mij belangrijk.
Onze Nieuwsflits is een groter succes, iets waarmee we na de zomervakantie weer met veel plezier onze kennis delen. Elke week krijg ik naar aanleiding van de Nieuwsflits wel een vraag om hulp en ondersteuning. Super toch!

Ik las onlangs diverse blogposts van Karin Winters. Haar manier is ook mijn manier :). Net zoals haar is mijn motto: Gewoon DOEN! Dit gaat sneller en ik vind het leuker dan via ‘de lijn‘ werken. Ook Karin vergelijkt het onderwijs met een tanker en zichzelf met een sleepbootje, zoals ik dat ook deed. Grappig 🙂
Worden docenten die zeer actief extern kennis delen op waarde geschat, vraagt Karin zich af. Worden wij op waarde geschat door Zuyd? Wij delen intern maar ook extern onze kennis. Ik heb een presentatie gegeven op het Nationaal Congres Onderwijs & Sociale Media, heb tijdens een ouderavond over Social Media verzorgd. Leuk dat collega Lilian dit via Yammer deelde:

Gisteravond op de middelbare school van mijn zoons een thema avond bijgewoond over social media “Doe eens ff sociaal”, verzorgd door collega Judith van Hooijdonk. Een spetterende, interactieve presentatie die goed ontvangen werd door iedereen.

Het is wel mijn manier om zo te werken. We hebben nog een uitnodiging van het Lectoraat International Business and Communication om een presentatie te verzorgen over Social Media. We gaan digitaal appekooien bij Academie Verloskunde (TPACKen). We hebben leuke plannen voor TEDxZuydUniversity tijdens de KiB. We gaan op tournee: elke dinsdag op een andere Zuydlocatie werken. En natuurlijk hoop ik op veel aanmeldingen voor de cursus Dingen @ Zuyd.

Ondanks de teleurstellingen van afgelopen jaar heb ik toch weer veel zin in volgend studiejaar! Ja, ik ben (een) OEN, hè?
Open, Eerlijk en Nieuwsgierig! Deze houding heeft me de afgelopen jaren wel veel gebracht.
Ik weet wat ik wil. Ik ben die I-adviseur die collega’s en studenten wil inspireren en enthousiasmeren, ondersteunen bij onderwijsvernieuwing met veel aandacht voor 21century skills.

Als Zuyd dat ook wil, dan hebben ze aan mij een betrokken medewerker! En dan komt het allemaal wel goed!
Zoek je mee naar de i van Zuyd?

Tot blogs, na mijn vakantie.
Judith

FYI: In het woord Phoenix zit deze letters ook 🙂

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 20 juli 2012, in Het Nieuwe Werken, Miscellaneous en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

 1. Judith van Hooijdonk

  Zou t? http://www.nrcnext.nl/blog/2012/07/18/de-manager-heeft-gewonnen/
  en ook lezenswaardig http://bullshitmanagement.blogspot.nl/2011/12/de-fabel-van-de-mier.html
  Met dank aan @Dymphie

 2. Never a dull moment in het Hoger Onderwijs…

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: