Aandacht schenken


stolze

Dag Marcel,

Afgelopen weekend heb ik het boek Uitverkocht van Jim Stolze gelezen (uiteraard geleend in onze bibliotheek). De trigger om dit boek te lezen was de keynote van Jim Stolze tijdens Dé Onderwijsdagen waarover jij geblogd hebt.

Het is een leuk boek dat vlotjes weg leest. Jim Stolze heeft het over de transitie van de producteconomie naar de aandachtseconomie, Een economie waarbij het niet alleen om geld alleen draait. Hij beschrijft 6 strategieën -schaarste-waarde-filters-delen-weggeven-service- waarmee elk bedrijf aandacht’ in zijn businessmodel kan opnemen. Deze theorieën ondersteunt hij met pakkende voorbeelden, uiteraard met zijn eigen ervaringen met Startpagina.nl en TEDx. Hij bepleit dat gestuurd moet worden op Return on Attention ipv Return op Investment. Gary Vaynerchuck (what is the ROI of your mother) zal het wel met hem eens zijn. 🙂 Ik ook!

Aandacht is net als vertrouwen: je krijgt wat je weggeeft
(Jim Stolze)

De ontwikkelingen die hij beschrijft vond ik ook heel herkenbaar in mijn werk als I-adviseurs binnen Zuyd.
Uiteraard gaat het bij commerciële bedrijven om in een overvolle markt een (goed) product te verkopen, hetzelfde geldt voor onderwijs.  Het gaat nu om aandacht geven, het samengevoel te creëeren. Tijdens Dé Onderwijsdagen werd ook verteld dat zoveel gratis onderwijsmateriaal beschikbaar is die je als docent kunt gebruiken. De inhoud kan je dus ook ergens anders vandaan halen, het gaat er om als docent het verschil te maken. Mensen willen zich goed voelen, en ze voelen zich beter als ze aandacht krijgen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor studenten, maar ook voor onze docenten die met een hulpvraag naar ons komen. Die aandacht kan je f2f geven, telefonisch, per mail. Maar zeker ook via social media. Door zichtbaar te zijn als bedrijf (organisatie, persoon -personal branding!-) op diverse sociale netwerken en te luisteren naar je klanten, creeer je zoveel goodwill. Dus: laat jezelf zien, wees ambassadeur van je community. Belangrijk is dat je online profiel moet kloppen met je eigen identiteit. Aanbevelingen zijn o zo belangrijk, social media spelen hier een grote rol in. Daarom is het waardevol dat je klanten (studenten, docenten) ook jouw ambassadeurs zijn.

Vaak krijg ik de vraag wat het kost om mij als adviseur in te huren. Die interne verrekeningsmodellen binnen Zuyd zijn ondoorzichtig voor mij. Ik wil me daar ook niet bezig houden. Ik wil er gewoon voor de docenten zijn. In het boek komt Aslander ook aan het woord, hij laat zijn waarde door een klant achteraf bepalen: pay what you want. Deze easycratische manier van werken past mij ook zoveel beter. Waarom doe ik het dan nog niet? Misschien moet ik eerst eens beginnen met docenten om om recommendations te vragen.

Alles wat je aandacht geeft groeit
(Jim Stolze)

Jim Stolze zegt dat de sleutels van de aandachtseconomie bij de digitale curatoren ligt: mensen die er voor zorgen dat de informatieoverload behapbaar blijft. Een rol die de bibliothecaris op het lijf geschreven is. Digitale curatoren gebruiken zoekmachines, directories, recommendations en serendipity (voor mij de leukste) om informatie te verwerven, te structureren en te delen.Volgens Stolze gaat het er niet om dat er te veel informatie is, we missen de juiste tools om er mee om te gaan. Mee eens, Jim!

Met betrekking tot innovatie zegt hij dat innovatie pas kan plaatsvinden als klanten (studenten, docenten) opgenomen zijn in je ontwikkelteam. Iedereen heeft het wel over de klant centraal stellen (weet die klant wel wat hij wil? Henry Ford zei ooit: “if I had asked people what the wanted, the would have said faster horses”) Je moet samen werken met klanten, vragen stellen en hen op deze manier gelijkwaardig behandelen. Het UMC Radboud nemen patiënten op in het behandelteam, de betrokkenheid bij eigen behandeling en beter geïnformeerd worden over proces is vele malen groter. Hoe simpel kan innovatie zijn.

Ik ben betrokken bij het programma Zuyd Innoveert! ingesteld door het CvB om onderwijsinnovatie een impuls te geven. Vanmiddag heb ik de eerste bijeenkomst met leden van de 4 expertgroepen. Ik zal hetgeen ik nu gelezen heb goed in mijn oren knopen en meenemen en inbrengen in het programma. Hierover in een volgend blog meer.

En ondertussen blijf ik gewoon aandacht schenken!

theepot ikschenkaandacht

Idee van kunstenaar Annet de Vries

groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 13 december 2012, in Inspiring en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

 1. Leuk verdienmodel… mooie uitspraken. Weer bedankt, maar helaas kunnen we jou en Marcel niet betalen.Jullie zijn onbetaalbaar en het gewicht in goud waard, en de opleidingsbudgetten laten dat niet toe 😉

  Toch ga ik één ding tegenspreken… er bestaat volgens mij (en David Allen) geen informatieoverload. Bibliothecaressen gaan niet dood als ze een bibliotheek binnenstappen en als ergens informatieoverload is, dan daar wel. Potential Meaning overload zoals David Allen het noemt, vind ik een betere. Het is niet de informatieoverload die ons nekt, maar de acties die volgen op basis van de informatie die we ontvangen.

  Je verdient de aandacht, dus we gaan weer retweeten!

  • Judith van Hooijdonk

   Dankje 🙂 Maar als we onbetaalbaar zijn, prijzen we ons wel uit de markt 😉

   Het verhaal van informatieoverload en David Allen staat ook in het boekje met hetzelfde bibliothecarissen voorbeeld 😉 Het gaat dus om de juiste tools te gebruiken om met die informatie om te gaan. En misschien aan al die informatie zo nu en dan even niet zoveel aandacht schenken.

   En wederom bedankt voor de retweet!

 2. Dag Judith,

  Bij deze laat ik je weten dat je al langer mijn attention hebt, zowel op deze site als op Yammer.
  Return krijg ik door ideeen op te doen voor de dagelijkse onderwijspraktijk, waarvoor dank.

  Ik zal, econoom zijnde, eens proberen of ik jouw ROI voor de Hogeschool Zuyd kan uitrekenen, maar ik kan je niet beloven dat ik daarin slagen zal, zeker niet na gezien te hebben wat Gary daarover te berde heeft gebracht.

  Keep up the good work, Judith, appreciated!

  Vriendelijk groetend,
  Maarten Smeets

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: