Onze visie op onderwijs


Heb je de brochure met deze titel ook in je postvakje gevonden, Marcel? Na de carnavalsvakantie ontving iedere Zuydmedewerker een exemplaar. Dat Paul Reijns, onze beleidsadviseur de onderwijsvisie had geschreven, had ik al gelezen in een Editie Zuyd en in mijn blog Met ICT beter onderwijs? al naar verwezen. De visie is nog niet openbaar digitaal beschikbaar.

Kort geformuleerd is de Onderwijsvisie van Zuyd:

Zuyd leidt moderne professionals op; streeft naar een hoog rendement bij een nominale studieduur; heeft professionele docenten; biedt een functionele en uitdagende studieomgeving en bedt het onderwijs in de maatschappelijke omgeving in.

In de begeleidende brief van CvB-lid Kitty Kwakman staat dat het aan ons is deze hogeschoolbrede visie in te vullen (die gelden voor mijn dienst) en dat het ons de juiste focus biedt. Daarnaast vraagt Kitty of  ik het met aandacht wil lezen en de er met collega’s over ga praten. Dat ik erover blog zal ook wel goed zijn 😉
Dus heb ik het boekje gelezen, met mijn ICTO- bril op natuurlijk 😉 De woorden ICT, mobile technologie en 21st century skills komen er niet in voor, maar er wordt wel naar gerefereerd. Enkele citaten die mij opvielen:

1. Opleiden tot moderne professionals
“Elke afgestudeerde heeft het vermogen om situaties te analyseren, kritisch naar feiten te kijken, te reflecteren en onderzoeksresultaten toe te passen in de beroepspraktijk.”
“Een belangrijke eigenschap van afgestudeerden is dat zij in staat zijn om te participeren in een veranderende maatschappij.”

Dit gaat natuurlijk over de 21st century skills. Zoals onze collega Jack in zijn essay (voor zijn master PLIC)  Help! De stroom valt uit  ook betoogt: de aandacht voor en het ontwikkelen van digital media literacy  is de belangrijkste kritieke uitdaging voor de komende jaren genoemd. Vele rapporten spreken over ’key skill voor elke discipline en professie’. Door technologie verandert de maatschappij en dus ook de manier waarop wij werken en leren.
Docenten spelen mijn insziens een belangrijke rol op het gebied van informatievaardigheden. Zuyd Bibliotheek biedt hierin de nodige ondersteuning, maar het blijft constant een punt van aandacht.

3. Professionele docenten
“Docenten zijn zich daarbij bewust dat veel studenten ‘jongeren van deze tijd’ zijn en bijvoorbeeld in toenemende mate geneigd zijn tot ‘e-learning’ en gebruikmaken van sociale media.”
“Actief zijn en een digitale leer- en werkomgeving is onderdeel daarvan.”

Op Dutchboys werd gisteren gerefereerd aan een onderzoek over Social Media gebruik onder studenten van de digitale bibliotheek eBrary. De conclusie is dat het voor 41.3% van de studenten sociale netwerken een instrument is voor studie-onderzoek, maar vooral voor het delen van informatie en onderlinge contacten, niet voor de contacten met docenten. Steeds vaker hoor ik dat zowel studenten als docenten sceptisch staan tav contacten via sociale netwerken. Maar als men eenmaal die drempel is dan vindt men deze verbondenheid heel waardevol.
Om docenten een beetje wegwijs te maken in de web 2.0 wereld ben ik samen met enkele collega’s van Zuyd Bibliotheek de 21eDingen van SURF aan het bewerken voor Zuyd. Tijdens de Get Together, de onderwijsconferentie van Zuyd, wordt deze omgeving gepresenteerd.

4. Een functionele en uitdagende studieomgeving
“Daartoe dienen alle leeractiviteiten gedreven te worden door uitdaging. Dit bereiken we door onderwijsvormen die zonder uitzondering aanzetten tot leren en kritisch denken.”
“Daarbij geldt het principe van ‘embracing failure’: studenten mogen fouten maken. Fouten beschouwen wij als kansen in het leerproces.”

Fouten maken mag!  Zonder fouten geen innovatie!
Dit filmpje laten we wel vaker in presentaties zien als we het hebben over digitale uitdaging in het onderwijs. Hierin laten basisschoolleerlingen zien hoe zij willen leren, onze toekomstige studenten.

5. Maatschappelijke inbedding van het onderwijs

“Kennisdeling, -ontwikkeling en toepassing staan centraal. Daarbij levert de samenwerking met de beroepspraktijk kennis op die onderdeel uitmaakt van de kenniscirculatie. Alle betrokken partijen leveren door co-creatie bijdragen die leiden tot een versterking van onderwijs en onderzoek, die ook ten goede komt aan de innovatie bij relaties van Zuyd.”
“Zuyd is onderweg van school naar kennisinstelling.”

Daar is tie weer mijn stokpaardje: kennis delen 🙂

Ons hele onderwijssysteem wordt vanuit overheidswege nog steeds erg gestuurd vanuit het industriële model (hetzelfde leren op dezelfde manier in hetzelfde tempo). Op het blog van Wilfred Rubens las ik over een pamplet Stop Stealing Dreams : what is school for? (free download) van Seth Godin (vooral bekend van sociale media, marketing en communicatie) waarin hij zijn visie over eigentijds onderwijs beschrijft. Wilfred somt de kenmerken op in zijn blog. De kenmerken als: open, toegankelijk, flexibel en leven lang leren, eigen verantwoordelijkheid en autonomie komen in andere woorden ook terug in de Zuydkenmerken:

Zo komen ook elementen als passie en talenten in zijn pamflet naar voren. Godin heeft goed geluisterd naar sir Ken Robinson. Nou vooruit, tot slot nog maar een keer het fantastisch filmje

Papier is geduldig 😉 het gaat er om hoe studenten en medewerkers van Zuyd hier invulling aangeven. Wij als team willen iedereen die daar behoefte aan heeft zeker van een ICTO-advies voorzien. Kom maar op met die adviesvragen!

Groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 1 maart 2012, in 21st century skills, eLearning en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

 1. Judith van Hooijdonk

  Met toestemming plaats ik de reactie van ons collegelid:

  Beste Judith,
  Leuk om dit van je te horen! Ik had al vaker gezien dat je een actieve blogger bent, en natuurlijk juich ik ook dat van harte toe in relatie tot de onderwijsvisie.
  Papier is inderdaad geduldig, maar de visie is niet alleen van papier: er zijn veel mensen die hebben meegedacht en input hebben geleverd en het moet Zuyd ademen. Als ik jou zo hoor/lees, doet dat het!
  Vriendelijke groet,
  Kitty Kwakman

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: