Onderwijsdagen & Edubloggen #owd12


Respect Marcel!
Hoezo noem jij je mijn sidekick? Je bent een echte Edublogger! En omdat we tijdens de Onderwijsdagen verschillende keren gehoord hebben dat motivatie gestimuleerd wordt door badges en plakplaatjes 🙂 krijg jij van mij (ontwerp Jelmer Evers, via Willem Karssenberg) deze mooie badge!

Vlak voor mijn vakantie naar Nepal ontving ik het verzoek om live te bloggen tijdens de Onderwijsdagen. De drukte die ik toen had, de afschakeling de ik verwachtte en het feit dat ‘live’ bloggen niet zo ‘mijn ding’ is, bespraken we tijdens een kopje koffie/thee met Pierre Gorissen vlak voor de opening van Dé Onderwijsdagen. Ik zei toen dat de organisatie beter jou had kunnen vragen.

Wat schets mijn verbazing dat direct na de keynote van Anka Mulder over Open Educational Resources (OER) een blogpost hierover van jou online kwam. En ook over alle andere sessies die je bezocht hebt, heb je live geblogd. Je vroeg me wel de blogs nog eens te checken op taalfouten. Dat heb ik nu gedaan en ook bij alle blogs diverse links toegevoegd 🙂 [en van commentaar voorzien ;)]. Bij de presentatie van Frank Thuss over Apps in Education: de beste apps voor het hoger onderwijs was dat best veel werk. Dit was de enige presentatie die we niet samen bezocht hebben.

Ik was ondertussen bij TPACK in ho-docentprofessionalisering: een kookbook voor implementatie. Een presentatie van Natasa Brouwer en Jakko van der Pol van UvA. Wij zijn ook actief met ons TPACK-game, ik was nieuwsgierig naar het MarchET-project van SURF. De ervaringen die zij beschreven en die later dit jaar in het ‘kookboek’ worden gepubliceerd, verschillen niet zoveel met die van die van mij met Dingen@Zuyd (niet te lange sessies, inzetten van buddies, via diverse kanalen hen ‘bij de les’ houden). Zie meer op hun website Onderwijs ontwerpen met ICT.

Samen hebben we geluisterd naar José Eggink over Netwerk Open Hogeschool-Informatica. Daarna ben ik natuurlijk met je meegegaan naar Dr. Chuck. Jij hebt hem tijdens onze Educause-reis gezien en vond ‘m geweldig. Hij kreeg het grote podium in de Rotterdam Hall van het WTC, maar die was helaas maar met een klein aantal mensen gevuld. Dit was een keynote waardige presentatie. Gemiste kans voor de organisatie. Het voordeel van deze zaal is dat er een opname van gemaakt is! Ga dat zien! MOOC’s are really great! But what’s next?

‘Unschooler’ Dale J. Stephens had het laatste woord tijdens de 1e onderwijsdag. Hij had het over ‘hacking your education’ en natuurlijk heb jij hierover wederom (in het Engels) geblogd! Ik hou van studenten die hun ontwikkeling in eigen hand nemen. Ik heb niet voor niets het verzoek van Ilse Meelberghs begin dit jaar geaccepteerd om een presentatie te geven aan studenten ‘Leren zonder docent’. Maar hier is meer voor nodig dan 1 korte presentatie, veel zitten toch nog in het ‘vertel-jij-het-mij-maar-modus’. En op jouw vraag in je blog antwoord te geven: natuurlijk doe ik mee aan deze hacking-movement, ik heb er al eens eerder over geblogd! 🙂

Na een interactief walking diner met @TweetSerenades en een afsluitend drankje in de bar van het NH Hotel was deze eerste dag ten einde.
Maar we hadden er nog 1 te gaan! Voor jou een korte Onderwijsdag want de keynote van Jim Stolze ‘Food for thought’ was jouw laatste live blog, je had onderwijsverplichtingen. Jim Stolze ken ik van 40 dagen zonder internet en ‘Hoe overleef ik mijn inbox‘. Het was een inspirerend verhaal over aandachtseconomie. Informatie-overload, daar weet ik alles van 🙂 en ik denk dat de Informatieprofessional een belangrijke rol kan spelen in het stroomlijnen van al die informatiebronnen. Veel leuk werk te doen!

Toen jij weg was heb ik nog een presentatie bijgewoond over de ‘Ontwikkelingen in de Digitale Leer- en Werkomgeving van het Hoger Onderwijs’ nav de publicatie “waarin de ontwikkeling en de veranderingen van de DLWO worden belicht. Deze uitgave biedt beleidsmakers en beslissers  een vertrekpunt voor een discussie over de toekomst van de DLWO van de eigen instelling”, zo staat op de website te lezen. Ik had gezien dat ons CvB-lid Remmelt Vetkamp op de deelnemerslijst stond, maar ik had ‘m nog niet gespot. Wel op het einde van deze dag. Uiteraard heb ik hem gevraagd of wij hierover eens van gedachten konden wisselen 🙂 Afspraak wordt gemaakt! Blog hierover volgt tzt.

In de pauze was de verplaatste presentatie over de Universiteit van Nederland. Alexander Klöpping was ziek daarom nam Marten Blankesteijn (net zoals Klöpping Rector magnificus van de Universiteit van Nederland). Een mooi initiatief om de bril-fucking-jante videocolleges van de beste hoogleraren van Nederland een open podium te geven (net zoals Robert Dijkgraaf bij DWDD-University). Het zal je niet verwonderen dat de Universiteit van Nederland en DWDD-University nauw samenwerken. Vanaf september 2013 zal elke werkdag een 20 minuten UvN-college worden uitgezonden via kanaal 13 van Ziggo en uiteraard beschikbaar zijn via UniversiteitvanNederland.nl. De presentatie is nog terug te kijken.

Daarna heb ik nog een presentatie over Creative Labs gevolgd van de Waag Society. Leuke tips en ideeën opgedaan voor de plannen van ons X-lab. Hierover volgt later ook nog wel een blogpost.
De 3e sessie over BYOD vond ik te technisch en voldeed niet helemaal aan mijn verwachtingen.

Als laatste keynotespreker was André Kuipers uitgenodigd. Hij nam ons mee op zijn ruimtereis in een mooi verhaal dat ik de dag erna tijdens het jubileumcongres van de Nederlandse Vereniging van Bibliothecarissen nog een keer mocht horen. @astro_andre had ons tijdens zijn reis al verwend met prachtige plaatjes vanuit de ruimte, die deelde hij ook met ons tijdens zijn presentatie. Hij eindigde zijn droomvlucht met dit mooi filmpje. Gelukkig gewoon open online te vinden zodat jij (en onze bloglezers) hiervan ook nog kan genieten.

Fijne zondag nog.
Judith

Dit was mijn terugblik op de Onderwijsdagen. Kijk op de website van Dé Onderwijsdagen waar alle videopresentaties, blogs en slides terug zijn te vinden.

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 18 november 2012, in eLearning en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: