Zuyd Bibliotheek toekomstproof?


Hoi Marcel,

Begin deze maand twitterde Maikel :

Leuk hè 🙂 Hij had gelijk, het is eeninteressant artikel.

Het artikel “De bieb als hangplek” in het NWT magazine (helaas niet gratis online te lezen, maar het tijdschrift is ook onderdeel van Zuyd Bibliotheek collectie, of kom m lezen op onze flexplek ;)) beschrijft de metamorfose die bibliotheken langzaam ondergaan: van een stoffige boekenwalhalla naar een kenniswalhalla vol met innovatieve gadgets.

Veel bibliotheken hebben te maken met dalende uitleencijfers, maar daar tegenover stijgen de bezoekersaantallen. Dit is zowel een nationale als internationale trend. Dalende uitleencijfers is trouwens geen trend bij Zuyd Bibliotheek, daar worden steeds meer boeken uitgeleend (ipv auteursrechtelijk beschermd materiaal op te nemen in een syllabus/ELO worden enkele exemplaren van de boeken gekocht en uitgeleend).
Ondanks het ouderwets imago van de bibliotheek zoeken veel jongeren de bibliotheek weer op om samen te leren en studeren. De bibliotheek als ontmoetingsplek en studiecentrum!

De bibliotheek was, is en blijft natuurlijk dé broedplaats om informatie (in welke vorm dan ook) te verzamelen en uit te wisselen.

De bibliotheek zou naast deze broedplaats, zo staat in het NWT-artikel ook een proeftuin moeten zijn van technische snufjes (ons X-lab!), is de mening van futurist Marcel Bullinga (Futurecheck). Enkele voorbeelden die in het artikel genoemd worden:

Geen boeken meer in de bieb in 2025? Zou het zo zijn dat tegen de tijd dat ik met pensioen ga Zuyd bibliotheek boekvrij is? Bullinga verwacht het wel.
De interim-manager van Dienst O&O heeft voor de zomervakantie de resultaten van een quickscan van Zuyd Bibliotheek beschreven in zijn rapport. Hij concludeerde dat in de praktijk soms onduidelijkheid was over de rol van de bibliotheek. Het adviseerde het beeld van de bibliotheekfunctie te herbevestigen in een visiedocument. Wat mij betreft staat hierin dat de voornaamste taak van de bibliotheek zijn: ondersteunen, adviseren en verzorgen van 21st century skills, informatievaardigheden in het bijzonder, zowel aan studenten als docenten. Daarnaast hoop ik dat (meer naar de toekomst toe) in het visiedocument ook aandacht zal zijn voor innovatie.
Vanavond is de presentatie van nieuwbouw Zuyd in Sittard, in de volksmond ‘Dobbelsteen’-complex. Hierin zullen de Sittardse bibliotheeklocaties van Zuyd samen met de openbare bibliotheek samen 1 bibliotheek gaat vormen. Zit in dit concept al innovatieve technische vernuftjes zoals in The Library of Birmingham? Waar boeken voorzien gaan worden van virtuele labels zodat je de boekenkasten kunt scannen met je smartphone. Bezoekers die ‘gelabeld’ worden zodat ze van elkaar zien waar ze naar op zoek zijn en wellicht informatie kunnen uitwisselen over het onderwerp. Hoe cool is dat? Jaja, ik zie ook wel wat privacy-issues opdoemen.
In Birmingham opent over 1 jaar deze nieuwe futoristische bibliotheek. Het digitale concept: Rewriting the book is bedacht doorNederlandse ontwerper Peter Slavenburg.

Het gaat er om alles in de bibliotheek digitaal toegankelijk te maken. En het moet vanaf een toegankelijk apparaat, zoals een smartphone of tablet, te bedienen zijn (Peter Slavenburg)

Ik zie die combi van X-lab en Bibliotheek (en proftuin?) wel zitten. Jij ook?

Greetings,
Judith

Andere blogs van mij over de toekomst van de bibliotheek:

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 19 september 2012, in 21st century skills, Bibliotheken en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

 1. Marianne Pauwels

  Hoi Judith, hoe je alle actuele informatie over de innovaties in bibliotheekland op een rijtje zet en verbindt met de kansen die je ziet, is inspirerend om te lezen.
  Zo ben ik weer een beetje meer op de hoogte!

 2. Wij protesteren: de uitleencijfers van boeken in Heerlen stijgen omdat onze studenten (met name die van de gezondheidszorg) graag echte boeken willen lenen en omdat onze collectie precies is afgestemd op de behoefte van de verschillende opleidingen!
  Namens het biebteam uit Heerlen,
  Annette.

  • Judith van Hooijdonk

   Ha Annette, leuk dat je reageert/protesteert 🙂 Uiteraard is jullie collectie op de behoefte van de opleidingen afgestemd, dat geldt voor alle collecties van Zuyd Bibliotheek. Ik probeerde (kort door de bocht) te verklaren waarom de uitleencijfers bij Zuyd Bibliotheek de laatste jaren gestegen zijn t.o.v de (inter)nationale trend. Ik denk dat dit komt door o.a. meer boekenlijstboeken en verplichte literatuur aan te schaffen en niet te digitaliseren (ivm St. PRO), maar ook door meer boeken via daguitleen uit te lenen waardoor uitleencijfers stijgen. Je hebt gelijk dat studenten (niet alleen gezondheidszorg) nog steeds graag echte boeken willen. De vraag is of dit komt door het beperkte aanbod van eBooks, de problematiek rondom uitlenen van eBooks, of dat studenten en docenten nog niet zo eBook-minded is? Het is een feit dat het onderwijs op digitaal gebied de consumentenmarkt volgt. Aangezien Amazon (volgens hun zeggen) al meer eBooks verkoopt dan échte boeken http://tweakers.net/nieuws/83572/amazon-uk-verkoopt-meer-kindle-e-books-dan-papieren-boeken.html is het wel een trend om rekening mee te houden.
   Daarnaast vind ik dat budgetten niet (alleen) bepaald moeten worden op uitleencijfers omdat de bibliotheek veel meer is dan collectie!

   • Judith van Hooijdonk

    Een onderzoek van Bookboon constateert dat 70% van de studenten liever leert van een papier boek dan een digitaal apparaat, dit wijkt wel af van andere onderzoeken. Raymond Snijders vraagt zich (terecht) af wat je nou met zo’n onderzoek moet en concludeert: “Leren van papier is wat studenten gewend zijn. Het voorschrijven ervan is wat docenten gewend zijn. Als er een breed aanbod is vanuit de markt, met alle prijsvoordelen, met alle educatieve voordelen, dan gaan ook docenten de meerwaarde inzien om het te gebruiken”. Lees zijn hele blogpost op Vakblog http://rsnijders.info/vakblog/2012/09/11/leren-studenten-liever-van-papier/

 3. Judith van Hooijdonk

  Raymond Snijders blogde ook nog over het meten van de (meer) waarde van een onderwijsbibliotheek. Een mooie aanvulling op mijn blogpost http://rsnijders.info/vakblog/2012/09/09/meten-van-de-meerwaarde-van-een-onderwijsbibliotheek/ Zie ook de comments onder dit blog.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: