Open Hogeschool Informatica


image

image

Ha Judith,

Echt een onderwerp voor mij als onderwijscoördinator binnen de ICT, namelijk de Open Hogeschool Informatica. Een open flexibele hogeschool, het Netwerk Open Hogeschool Informatica een samenwerkingsverband tussen hogescholen en OU waar wij als Zuyd (jammer genoeg?!?) niet aan meedoen.

De NOH-I is een samenwerking tussen een SURF project en een project waar een open hogeschool voor informatica zou worden gebouwd in deeltijd. In de infrastructuur is gekeken naar een blended learning didactisch model, er is gekeken dat eerder verworven competenties verzilverd kunnen worden en open content en materialen.

Ze werken met een tweewekelijkse fysieke bijeenkomst en een tweewekelijkse virtuele bijeenkomst in een thema van 20 weken. Ze hebben het thema ‘informatiesystemen’ getest in Moodle en Elluminate met een virtuele klas, quizes, wiki’s etc.

De evaluatie liet zien dat het blended learning model als te strak werd bevonden door docenten. Meer meetings werden live gedaan. Het voorbereidde materiaal werd niet gebruikt of gewijzigd. Docenten vonden het moeilijk om zelf materiaal te ontwikkelen. Het grootste struikelblok was de digitale didactiek, de ELO worst gebruikt als opslagmedium en niet als leeromgeving. Dat klinkt bekend, toch?

De NOH-I hebben de structuur wat losgelaten, de ELO ingericht volgens de didactische principes die gekozen waren en de lessen voor docenten ook aangepast; ze waren namelijk niet echt vernieuwend.
Een tweede belangrijk punt voor deze open hogeschool waren de eerder verworven competenties, die ze bij een intake met een student bekeken om te kijken wat vrijstellingen zijn en hoe ze hun studiepad verder kunnen inrichten. Bij onze faculteit ICT is Lilian Bastings op dit gebied de expert. Ze merken in de praktijk dat er weinig gebruik van gemaakt werd, vanwege moeite voor studenten om tijdig te waarborgen dat ze de competenties beheersen.
Het derde punt is dat ze via Wikiwijs een systematiek bedacht hebben om OER (Open Educational Resources) te ontwikkelen. In de praktijk loopt deze werkwijze nog niet omdat docenten toch terugvallen op oude, vertrouwde media. Het geloof is er, maar in de uitvoering vallen ‘de gewoontedieren’ terug naar het bekende. Waar hebben we dat eerder gehoord? Bij de educatie van de docenten liepen ze ook tegen muren, ICT-docenten weten hoe de tools werken, maar zetten ze ze ook didactisch sterk in? Ook die vraag stel ik me bij ons wel eens. Grootste factor: tijd. Tijd in de voorbereiding, tijd tijdens de lessen, tijd om je online houding te veranderen, tijd om….. vul maar in. Ik hoef jou niet te vertellen dat deze factor ook binnen Zuyd een van de meest gehoorde struikelblokken is bij de ontwikkeling van blended learning of inzet van nieuwe didactiek of nieuwe (ICT) middelen.

Een worsteling dus (althans zo lijkt het), waarbij het aantal studenten nu niet extreem hoog lijkt te zijn. Er is nog een hele weg te gaan. Nog steeds hoop ik dat we wellicht eens een keer kunnen aansluiten aan dit initiatief, want de open hogeschool als variant op de open universiteit klinkt natuurlijk mooi. En wat de uitdagingen betreft…. Tja dat zijn volgens mij dezelfde uitdagingen bij de Open Hogeschool als bij een reguliere hogeschool, zoals Zuyd.

Zo blijven we bezig (met een zucht/lach zelf doorstrepen wat niet van toepassing is)

Groet Marcel

[18112012Judith: En we hebben de dia’s nog :)]

Geplaatst op 13 november 2012, in Didactiek, eLearning en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: