Mobile Dashboard Learning Analytics


Goedemorgen Judith,

Een van de projecten waar ik me in 2012 mee ga bezig houden is: Learning Analytics. Vanaf februari krijgen we een afstudeerstagair van de opleiding Informatica die bij ons, team Media, komt afstuderen. We krijgen overigens 3 afstudeerders! en om een beetje duidelijkheid te krijgen voor mezelf, voor Chris en voor de afstudeerder ben ik bezig met korte opdrachtomschrijvingen te maken. Diegene die ik af heb gaat over: Learning Analytics. Mocht je commentaar hebben dan hoor ik dat graag, want dan kunnen we nog sleutelen aan de betreffende opdracht! Hieronder volgt de omschrijving.

Afstudeeropdracht: Learning Analytics Dashboard

 

Introductie

In de wereld van leren wordt er steeds meer gebruik gemaakt van digitale middelen. Cursussystemen zoals Blackboard, Studentinformatiesystemen zoals Osiris, toetssystemen zoals QMP, maar ook systemen die gebruikt worden voor de communicatie (E-mail, Messenger) en social media (Twitter, Facebook, LinkedIn) laten steeds meer digitale voetstappen achter in de vorm van informatie.

Daarnaast stijgt de mobiliteit van het gebruik van dit soort software door studenten doordat veel van de genoemde applicaties ook een variant hebben op een mobiele telefoon of tablet. Deze media laten ook nog digitale voetstappen achter (locatie, tijd, activiteit) in de vorm van informatie.

In de wereld van de persoonlijke gezondheidsverbetering zijn er reeds applicaties in gebruik die dit soort ‘gebruikersinformatie’ inzetten in het proces. Een voorbeeld bij het rennen/joggen hiervan is de Nike+ methodiek, waarbij een sensor in de schoen in contact staat met een iPod. De informatie die van te voren is neergezet (te rennen afstand, limiettijd, intervalsnelheid) wordt gecombineerd met op dat moment gemeten informatie (snelheid, afstand, versnelling) dit wordt verwerkt en geeft op een online pagina een dashboard waarin prestaties, suggesties en stimulansen worden gepresenteerd.

De inspiratie voor deze opdracht komt van een lezing van Erik Duval over Learning Analytics.

Opdracht

Het maken van een werkend prototype dashboard op een mobile (telefoon of tablet) waarbij informatie over het leerproces van een student van de Hogeschool Zuyd wordt verzameld en gepresenteerd, zodat de student een overzicht heeft van hoe hij/zij er voor staat met betrekking tot zijn/haar leerproces. Dit dashboard moet in staat zijn om met de student te communiceren over bepaalde gebeurtenissen in het leerproces.

 • Ontwerp van Zuyd Dashboard voor Learning Analytics
 • Werkend prototype van Zuyd Dashboard op minstens één mobile operating system (Android, iOS) op een mobiele telefoon waarbij koppelingen gelegd worden naar:
  • Databases of systeemtypen zoals die gebruikt worden binnen Zuyd. (Bijvoorbeeld: Blackboard draait op een SQL server. Een koppeling naar een dergelijke server moet gelegd kunnen worden.)
  • Verscheidene communicatie media (E-mail, Messenger)
  • Verscheidene Social Media (Twitter, Facebook).
  • Een eigen inputsysteem voor extra informatie te vragen.
  • In het prototype moeten er een aantal slimme analyses, queries gemaakt worden op de informatie.

 

Je snapt, binnenkort komen de andere 2 opdrachten ook hier te staan. Maar elk commentaar is welkom, de studenten beginnen pas in februari dus er is nog sleuteltijd!

Groet Marcel
 

Geplaatst op 3 januari 2012, in Apps, eLearning, Gadgets en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Judith van Hooijdonk

  Leuk dat er weer wat stagiaires komen bij ons team, altijd inspirirend.
  Ik heb ook de keynote van Erik Duval gehoord, maar me daar verder nog niet zo in verdiept. Even zoekend in mijn bronnenbank stuitte ik op een innovatieregeling van SURF, maar sluitingstermijn was 20 december :S
  Blackboard kent ook een Performance Dashboard, maar dat is een controlemiddel voor docenten. Dit gaat meer om je eigen leerprestaties te monitoren. Ik zou het ook interessant vinden hoe informeel leren invloed heeft op je leerprestaties. Dus naast de sociale netwerken, ook ook allerlei open data integreren zoals YouTube, TED, open course ware van MIT / OU, blogs en wiki’s.
  Ik ben niet zo van ‘meten is weten’, maar het wordt van het onderwijs verwacht. Als Learning Analytics een relatie kan leggen tussen wat je op school leert én elders, dan is dat wel een meerwaarde.
  Op Frankwatching lees ik dat vooral correcte interpretatie van de data en privacy nog wel aandachtspunten zijn. Dat is voor deze opdracht waarschijnlijk een stap te veel, maar wel goed om daar in een later stadium bij stil te staan.

  Links:
  http://www.surffoundation.nl/nl/actueel/Pages/StartinnovatieregelingLearningAnalytics.aspx
  http://www.frankwatching.com/archive/2011/11/17/learning-analytics-maatwerk-in-het-onderwijs-door-meten/

 2. Hallo Judith en Marcel, toevallig heb ik collega Peter de Vree van Facility Management als tip gegeven Learning Analytics te overwegen voor zijn blok (hij is hier blokcoördinator van) Performance Management, dat in periode 3 van dit studiejaar loopt. In dit blok wordt een digitaal dashboard door 2e jaars studenten gemaakt. Misschien interesaant dat jullie contact met elkaar opnemen.
  Ik zal deze informatie naar hem doorsturen.

 3. Judith van Hooijdonk

  Ik las zojuist een oud SURF magazine, zet de link van het interview met Erik Duval er even bij, te lezen vanaf pagina 6

  Klik om toegang te krijgen tot SURF03_NL_september_2011.pdf

  En link naar een Amerikaanse en Australische universiteit die al met Learning Analytics werken
  http://research.uow.edu.au/learningnetworks/seeing/snapp/index.html
  http://www.itap.purdue.edu/learning/tools/signals/

 4. Hallo Judith en Marcel, mocht Facility Management dit willen opnemen in de SLB toekomstig, op welke wijze is dit dan mogelijk? Jeroen Baas zal hier een coördinerende rol in spelen? Is er evt. een werkgroep en logboek hierover om de ontwikkelingen te kunnen blijven volgen, zodat wij kunnen inschatten wat het gaat doen en binnen welke termijn het ingezet kan worden?

  • Dag Ad,

   We zijn pas in een verkennende fase en zo is de afstudeeropdracht ook bedoeld. Ik zal de afstudeerder vragen een separate blog aan te maken over dit onderwerp, zodat je op de hoogte kunt blijven. Daarnaast zal ik hem vragen je uit te nodigen bij eventuele presentatie(s).

   Groet Marcel

 5. Reblogged this on Luuk Linssen and commented:
  In dit blog wordt de opdracht vanuit het bedrijf Zuyd beschreven door mijn bedrijfsbegeleider Marcel 🙂

 6. Leuke opdracht Luuk! Ik ben zelf bij SURF bezig met Learning Analytics, Ik zie dat je er al veel links van hebt gevonden 🙂 ben eigenlijk wel heel benieuwd naar je vorderingen en bevindingen. Ok als ik een keer contact opneem? Ik volg in ieder geval ook je blog nauwlettend 🙂

 1. Pingback: Learning Analytics kan dus ook eenvoudig zijn… | 2 BE JAMMED

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: