Jim Stolze ‘Food for thought’ Keynote dag 2 Surf Onderwijsdagen


image

Goedemorgen Judith,

Goed geslapen? Het was een erg leuke eerste dag op de OWD! Dag twee begint met Jim Stolze die ons zal entertrainen met ‘food for thought’. Je weet dat hij TEDx naar Nederland heeft gebracht, ik ben benieuwd of wij onze versie bij Zuyd georganiseerd krijgen. Maar eerst eens kijken naar onze TED Bioscoop tijdens onze Kennis In Bedrijf bijeenkomst op Zuyd.

Jim Stolze bespreekt de schoonheid van het ‘licht aansteken’ bij iemand of een groep en dat, dat het mooie van onderwijs is, Helaas is het gevoel van werkdruk of druk vele malen groter. Niet zozeer de papierwinkel is daarvan de oorzaak, maar de 2,5 exabytes aan (digitale) informatie die op ons af komt.

Jim maakt zich zorgen over dat de arbeidsproductie zo laag blijft, terwijl de inputkant enorm stijgt. Hij is vanaf 2008 op zoek naar een oplossen. De vraag die hij toen stelde: Dat digitaal geneuzel wordt je daar gelukkig van? Waarom doen we dat? Op 30 november 2008 ging hij cold turkey. De eerste week was leuk, nieuw, spannend, kramp in de handen van het brieven schrijven met de hand, … Maar de tweede week was moeilijker, faxen, vilstiften, een minuut wachten voor iets verstuurd is, … Bijna geconcludeerd dat het inderdaad niet kon, 40 dagen zonder internet. In de derde week, kwam het ‘kloostereffect’ een piece of mind, rust, geen fantoompijnen meer, en wellicht de belangrijkste conclusie dat hij single-tasken verleerd was en dat dat nu weer terug kwam en lekker was. En toen kwam week vier: what’s next? In die week heeft hij ‘Hoe overleef ik mijn in inbox‘ geschreven met tips over hoe internet te overleven. Dit werd opgepakt door veel pers, maar dus ook in een TED talk. Die moet ik dus nog kijken! [Kijk hier!]

Mensen worden gelukkiger van internet volgens Jim, vanwege de window to the world en de sociale interactie, maar de negatieve aspecten van de information overload moet mee gedeald worden. Wat mensen echt willen is aandacht, de vraag is enorm, maar het aanbod is mager. Aandacht is de currency van vandaag. Het gaat over data op het juiste moment, van real time, naar right time. Hans Rosling legt verbanden in Big Data en dit toont dit aan (ook hier is een TED talk van). 20% van ons leven wordt bepaald door algoritmes, TomTom, ZITE [18112012Judith: Zite is mooi, vergelijkbaar met Flipboard dat op mijn iPad staat], etc.
[Het zal waarschijnlijk deze TEDTalk van Hans Rosling zijn, er staan vele TEDTalks op zijn naam. Inderdaad nog maar eens bekijken!]

Reputatie is een wisselkoers en te gebruiken. Het voorbeeld van Zweinstein en Zweinsveld in Universal Studios was natuurlijk briljant: 7 brieven naar 7 hardcourt fans hebben een brief gekregen van Perkamentus met een link naar een webconference waarbij verteld werd over de Wizarding World of Harry Potter. Die 7 mensen bereikten binnen 24 uur 350 miljoen mensen.

Aandacht en Reputatie zijn de belangrijkste elementen voor ons om op te focussen, Khan Academy, TED zijn voorbeelden van onderwijs die daar al gebruik van maken! De jeugd gebruikt die reputatie en het netwerk al, nu wij nog!

Gelukkig is zijn boek Uitverkocht! Maar als je het krijgt kijk uit want hij volgt je tijdens het lezen! Maar dat gaan we wel doen, toch?!

Groeten Marcel

[18112012Judith: Blog van Wilfred Rubens en de video

Geplaatst op 14 november 2012, in Inspiring en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: