Keynote Onderwijsdagen dag 1 2012


image

Ha Judith,

Wat vond jij van de keynote van Anka Mulder? Een serieus verhaal zo kondigde ze zelf aan.. Ze maakt zich sterk voor open en online onderwijs. En heeft in de keynote open courseware en de stand van zaken in Nederland besproken.

Open Courseware ooit (10 jaar geleden inmiddels) gestart bij MIT en nu verbonden in een consortium (OpenCourseWare Consortium), waar Anka voorzitter van is. Impressive! 21.000 open courses en 300+ universiteiten en colleges zijn verbonden, waaronder de TUDelft.

Daarna kwam de Massive Online Open Course (MOOC). Ik verheugde me al op de sessie van Charles Severance (dr. Chuck) later op deze eerste dag over de MOOC. Leuk dat we er nu al over hoorden. Voordeel van een MOOC: iedereen mag meedoen (16.000 voor een AI course bij Stanford). Nadeel: geen diplomering.

Anka besprak waarom dit open onderwijs geen vaste voet aan de grond krijgt in Nederland. Dit zou kunnen vanwege technische problemen, kwaliteitsverlies, dat het een hype is, dat het te onpersoonlijk zou zijn. Ze weerlegde de argumenten door te komen met voorbeelden uit Amerika waar grote instellingen juist investeren in dit soort omgevingen. Ook al had ik het graag, maar Nederland is geen USA. Haar argumenten dat Open Courseware niet onpersoonlijk hoeft te zijn en dat onderwijs zou moeten veranderen waren sterker. Haar pleidooi dat er een urgentie is vanwege veranderende studenten dat was nog sterker. Ze ging met haar argumentatie ook naar het Business Model van het onderwijs. Vragen als: Wat doe je als iemand met een online certificate van Harvard komt? Is dat te verzilveren? Vragen die nu gesteld worden, ook bij Zuyd trouwens waar studenten vragen of online Engels Camebridge cursussen in hun studiepad kunnen worden opgenomen.

Daarna kwamen de voorbeelden:
P2PU (Peer 2 Peer)
OpenStudy

Andere voorbeelden in de presentatie:
Coursera
EdX

Nederland zou juist geschikt zijn om open courseware te omarmen en het als kans te zien. Het wordt tijd dat we onze idealistische zelf aanspreken en deze kans op Zuyd oppakken. Voor de reputatie! Niet voor de directe cash 😉 Wat zeg jij?
[180112012Judith: Inkopertje! Mijn inspanningen om ‘open‘ te breken op allerlei fronten mogen inmiddels bekend zijn 😉 Ja natuurlijk zou Zuyd hierin actie moeten ondernemen, maar dat moet dan wel geïnitieerd en gestimuleerd worden want tot nu toe ken ik weinig collega’s die open hun lesmateriaal met de rest van de wereld delen. De ‘angst’ om eigen lesmateriaal weg te geven, is groot. Maar zoals Anka Mulder ook zei: Het gaat niet meer om de inhoud die de concurrentiepositie van het onderwijs bepaalt, maar de service en de studentbegeleiding.)

Groet Marcel

P.S. Dit is een live blog, dus don’t mind the gaps!

18-11-2012 links en extra info toegevoegd door Judith
De hele presentatie is ook nog te bekijken

Zowel Pierre Gorissen als Wilfred Rubens hebben ook live geblogd over deze keynote. 

Geplaatst op 13 november 2012, in eLearning en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: