Maikel Andelbeek over #TEDxUHasselt


Goedemiddag Marcel,

Volgende week donderdag tijdens Kennis in Bedrijf hebben onze eigen Zuydbioscoop met een doorlopende vertoning van favoriete TEDTalks van onze medewerkers en studenten. Ik hoop op een leuke opkomst zodat we hiermee ook aandacht krijgen voor onze plannen voor een TEDxZuydUniversity. Maikel Andelbeek, IM-student, is één van de initiatiefnemers. Hij was vorige week aanwezig bij TEDxUHasselt. Bofkont! Super dat hij een deze inspirerende dag met ons via ons blog wilt delen. Dank je Maikel!

GASTBLOGGER MAIKEL ANDELBEEK

Hey Marcel & Judith,

Op zaterdag 10 november mocht ik aanwezig zijn bij TEDxUHasselt, ik was een van de gelukkige 400 mensen die aanwezig mochten zijn. Er was gekozen voor een ambitieus thema: ‘A change in the universe’ en uiteraard waren de sprekers hierop ook uitgezocht. Veranderingen van groot tot klein werden in verschillende talks en sprekers uitgelegd.

De sprekers varieerden van professor van de Universiteit Hasselt (Willem Ombelet) tot Schotse cellist (Peter Gregson), maar elk van deze sprekers had op een unieke wijze bijgedragen aan ‘A change in the universe’. De meest inspirerende talks vond ik die van Priya Parker en Jan Scheele; in essentie waren beide talks erop gericht dat je datgene moet doen dat je leuk vindt en waar je plezier aan beleeft.

Jan’s talk richt zich voornamelijk op eigen ervaringen en vertelt het verhaal van iemand die teveel tijd besteed aan werk en dan specifiek zaken die niet interessant zijn. Om deze cyclus te doorbreken heeft Jan besloten om alleen nog die projecten aan te nemen die hem leuk lijken. Deze aanpak heeft ondertussen (een paar jaar later) gewerkt en hij heeft tijd om met vrienden te besteden, TEDx-events te organiseren en allerlei initiatieven op te zetten zoals een goede doelen-stichting.

Daarentegen richt Priya’s talk zich erop hoe je je bewust kan worden van dit probleem en hoe je stappen kunt ondernemen “to reboot your life”. In de talk haalt ze meerdere malen quotes aan van klanten van haar bedrijf die van haar gedachte meer maakt dan alleen de gedachte. De meesten van deze klanten zijn namelijk succesvolle zakenmensen die niks te klagen zouden moeten hebben.

Beide talks zijn voor mij inspirerend geweest en hebben mij aangespoord om door te gaan zoals ik al bezig was, met vooral leuke projecten en een opleiding/werk dat ik zeer interessant vind! Beide talks zeggen mij daarnaast ook iets dat ik een tijd terug al eens in een boek las (Outliers van Malcolm Gladwell), namelijk het feit dat het veel tijd kost (10.000 uur) om ergens echt goed in te worden en dat het dus belangrijk is dat je deze tijd erin wilt stoppen.

Naast de talks was er op TEDxUHasselt ook de mogelijkheid om met de mensen achter een aantal innovatieve bedrijven uit de regio te praten. Hier vond ik een juweeltje dat Marcel zeker interessant zal vinden 😉 Een game-studio (LuGus Studios) die zich bezig houdt met serious gaming en hier hun eigen wereld voor bedacht heeft. Deze wereld breiden ze continu uit en bedrijven krijgen dus toegang tot deze wereld. Naast deze uitleg heb ik een korte demo van de wereld mogen bekijken en hebben ze een demonstratie gegeven waar de hele zaal aan meedeed.

De demonstratie was een game waarbij de zaal een ruimteschip moest bedienen door de hoeveelheid licht (van smarthpones, tablets, etc.) te reguleren. Dit licht werd opgevangen door een camera om het ruimteschip te laten vliegen en de asteroïden en andere ruimteschepen te ontwijken. Doordat de hele zaal mee moest doen en er (zonder overleg) samengewerkt moest worden ontstond ook direct een gevoel van verbondenheid dat de rest van de dag bleef hangen.

Zoals jullie kunnen lezen heb ik genoeg gezien, gehoord en beleefd om de dag tot een spetterend succes te maken!

Groeten,
Maikel

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 19 november 2012, in Gastblog, Inspiring en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: