Leren, ook zonder docent #V1b22


Ha Marcel,

Voor de zomervakantie heeft Ilse Meelberghs mij uitgenodigd om een dagdeel in het introductieprogramma voor 1e jaar studenten Financieel Management (verkort programma) te verzorgen met als thema:  onafhankelijk & betrouwbaar leren (zonder docent) bij Zuyd. Of hier een uitdaging voor mij in zat? Natuurlijk …. altijd. 🙂

Mijn eerste uitdaging was om een Prezi in elkaar te knutselen, ik ben wel tevreden over het resultaat 🙂

Ook een uitdaging was om diverse social media tools te integreren. Studenten gaan aan de slag met RSS, Twitter en LinkedIn als voorbereiding op het project beroepsoriëntatie die ze in de weken daaropvolgend moeten uitvoeren.

En natuurlijk wat pauze-filmpjes tussendoor want onderzoek bevestigt: pauzes doet beter leren 🙂

Mijn doel was dat ze begrijpen dat ze hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen als ze iets willen bereiken in deze veranderende kennismaatschappij. Ik reik ze wat aan, misschien dat ze het niet meteen snappen/oppikken maar dan toch wel later (hoop ik). De meerwaarde van social media tools voor je leerproces ervaar je toch pas op langere termijn. En dat is altijd persoonlijk!

De presentatie begon ik door enkele vragen via Mentimeter te stellen. Daaruit blijkt dat de smartphone het meest gebruikt wordt, dat whatsapp het meest populair is en studenten vinden dat ze redelijk veel van social media af weten. Weinig verrassend.

Daarna heb ik Todays Meet gebruikt om antwoorden te krijgen op mijn vragen:

  • Denk aan je beste leraar. Waarom was hij/zij de beste?
  • Hoe leer jij?
  • Waarom wil je leren?

De meeste leren om hun diploma te halen en een goede baan te krijgen, ze leren door samenvattingen te maken van boeken en hun beste docent had humor en kon goed uitleggen. Het zijn voor de hand liggende en traditionele antwoorden. Overal lees en hoor ik dat onze studenten ondernemend zijn, veel initiatief tonen maar dat viel nu een beetje tegen, vermoedelijk kwam deze workshop wat te vroeg voor hen.

Na afloop vroeg ik of ze deze workshop zouden aanbevelen. Ik kreeg hierop niet zoveel feedback. Het werd me wel duidelijk dat RSS – Google Reader en samenwerken in Google Docs iets was waar ze (direct) wat mee konden doen. Social media (met name Facebook en Twitter) vinden ze (nog) een privé aangelegenheid en geen tool waar je van/mee kunt leren/netwerken. LinkedIn is nog helemaal een ver-van-hun-bedshow.

Van de collega’s die aanwezig waren ontving ik positieve feedback, zij hadden ook wat geleerd 🙂
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 4 september 2012, in 21st century skills, eLearning, Social Media en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

  1. Ilse Meelberghs

    Bedankt voor het aannemen van de uitdaging. Als je iets nieuws gaat proberen zijn er altijd dingen gelukt en andere niet gelukt. Ik las ooit in een boek: de kunst is om te weten wanneer het niet gelukt is en je dan aan te passen. Daarvoor is het hier nog te vroeg. Ik vraag het ze later in het jaar nog eens, wat ze uiteindelijk wel en niet zijn gaan gebruiken. Wat mezelf betreft, Mentimeter en Todaysmeet zijn op mijn lijstje erbij gekomen als heel eenvoudig toe te passen en keileuk! En ik heb RSS uit de kast “niet voor mij” gehaald, mijn googleaccount is al aangemaakt en de link met Flipboard gemaakt. Momenteel staat alleen jouw blog erin 🙂

  2. Heb inmiddels samen met een collega de eerste workshop Social Media aan 1e jaars gegeven. Ook hier bleek dat studenten (nog) niet zitten te wachten op het gebruik van die middelen voor werk/studie/stage. Het is echt een privé dingetje en dat is hun goed recht. Maar een aantal opleidingen biedt de cursus wel aan voor hun studenten maar zonder concrete opdracht doe je als workshopbeleider dan niet veel. Best jammer!

  1. Pingback: De rol van feedback bij het project oriëntatie op het beroep. « De lerende docent.

  2. Pingback: Voor stakeholders van het product: docent Ilse Meelberghs. « De lerende docent.

  3. Pingback: Ding 15: Stemmen « Dingen@Zuyd

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: