Hattie ‘m of Hattie ‘m nie? #mli


Ha Marcel,

Ook jij vindt de film Jerry Maguire geweldig, dus dit plaatje dat in ons LA2-blog werd gedeeld kan jij vast ook wel waarderen *grijns*.

Gisteren tijdens de 2e dag van LA2 ‘Uitdagend Ontwerpen’ kregen we de metastudie van John Hattie voorgeschotel (ons al bekend ‘the power of feedback’). We zijn bezig met een masterstudie, dus Krachtig ontwerpen op basis van empirie is van belang! Hattie heeft in 2009 zijn metastudie Visible Learning gepubliceerd. Hij onderzocht in meer dan 50.000 studies waarbij meer dan 80 miljoen lerende bij betrokken waren de effecten van onderwijsinterventies op leerprestaties. Korte samenvatting via zijn site visible-learning.org

The following examples may give an impression of the scope of Hattie’s findings:

 • What’s bad? Retention, summer holidays
 • What’s neither bad nor good? Team teaching, open vs. traditional classes
 • What helps a bit? Class size, homework
 • What helps a bit more? Cooperative learning, direct instruction
 • What helps a lot? Feedback, Student-teacher relationships

Wanneer gebeurt er iets magisch bij leren? Denk maar eens aan de leraar die voor jou het verschil maakte. Het draait bij leren (net als bij Jerry Maguire 🙂 ) allemaal om relaties en vertrouwen! Ook één van de drie psychologische basisbehoefte van Zelf-Determinatie Theorie van Ryan & Deci (voorwaarde van intrinsieke motivatie: relationele verbondenheid, competentie en autonomie), zie mijn paper LA1 over social learning.

Als ik dan Hattie Rankings zie en hoor dat probleemgestuurd leren weinig effect heeft (0,15), dat afstandsleren weinig leereffect heeft (0,09), web-based learning (0,18) en open (0.01) dan vraag ik me wel af waar ik mee bezig ben. Zijn metastudie dateert uit 2009 dan betekent dat hij zijn studie baseert op onderzoeken van voor die tijd, dus meer dan 5 jaar geleden. Zouden de technologische ontwikkelingen van de laatste jaren en de impact dat dat heeft op ons huidig onderwijs geen ander beeld laten zien? Zouden deze ontwikkelingen leereffecten beïnvloeden? Positief of negatief?

Wilfred Rubens wijst in zijn blogbericht (Vragen bij het werk van John Hattie) terecht op de complexiteit van het aantonen van effecten. Is online leren effectiever dan f2f onderwijs? Er zijn zoveel factoren van invloed of een bepaalde interventie wel of niet effectief is. We hebben te maken met mensen, en die zijn en leren heel divers. Inzet van e-learning gebruik je zoals Wilfred zegt niet alleen er verbetering van leerprestaties maar ook om je onderwijs te flexibiliseren en anders te organiseren, zodat lerenden meer in een eigen tempo kunnen leren.

In de TED talk die ik van John Hattie zag zei hij dat leraren die snappen wat hun impact is op leereffecten is en zij die samenwerken de beste leraren zijn. Dat betekent dat je veel over je rol als docent moet nadenken en er over moet praten (het belang van intervisie!). Ik denk dat je (zeker bij samenwerken -social learning-) technologische hulpmiddelen heel goed bij kunt gebruiken. Maar ja, ik heb dat niet onderzocht 😉 .

Feedback heeft volgens Hattie wel een zeer krachtig leereffect. Dus kom maar op met die reacties 🙂 .

Groet,
Judith

PS. De blogtitel is geen eigen verzinsel, maar bedacht door mijn leergroepmaatje Harry toen we Hattie’s onderzoek bespraken 🙂

Aanvulling 24 mei. Via Wilfred Rubens ontdekte onderstaande Infographic. Een mooie aanvulling op mijn Haatie blog.

The top and bottom effects on student achievement

by OsirisEducational.
Explore more visuals like this one on the web’s largest information design community – Visually.

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 18 februari 2014, in Didactiek, MLI. Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

 1. He Judith,
  Een boel vragen die jij hierboven stelt over het onderzoek van Hattie, zijn terecht. Sterker nog, in de inleiding van zijn boek begint hij daar zelf mee. Over de vele kanttekening die hij vanuit de wereld heeft gekregen op zijn onderzoek. Van ongeruste docenten die vragen ‘doe ik het dan niet goed?’ “ja maar bij ons werkt het echt wél.” Zelfs zo’n breed onderzoek kent grenzen van wat haalbaar en schaalbaar is. 🙂

  De kern van Hattie’s boodcshap in die inleiding: “Het is geen discussie of leerkrachten er toe doen. Dat is zo! Wees daar trots op en geloof daar in. De vraag daarachter is ‘Waarmee zorgen zij er dan voor dat zij er toe doen?’

  Ik raad je aan die inleiding er nog eens op na te slaan. Is een lofzang op alle bevlogen, relatiegerichte, doelen-stellende, feedback-gevende docenten in de wereld.
  groeten,
  Michiel

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: