Hoe een student een MOOC vangt


Ha Judith,

In dit blog zou eigenlijk een terugblik passen als antwoord op jouw terugblik van afgelopen schooljaar. Maar Chef Gusteau gaf Remy een advies dat (wellicht voorgoed) bij mij de weegschaal naar inspiratie in plaats van cynisme laat doorslaan. Want met beoordeling, NSE, NWO en fusie in het achterhoofd was dat bijna zo ver. Maar goed dat ik op tijd Gusteau heb gehoord:

IMG_4930

Daarom voor iedereen om van te leren en wellicht voor sommige een oud heerlijk gerecht van hoe een student een MOOC vangt.

Benodigdheden

  • Inspirerende flexibele student (type out of the box)
  • Gedreven studieloopbaanbegeleider
  • Openstaand Management Team
  • Meedenkende examencommissie
  • MOOC die goed urenlast beschrijft en kwaliteitsborging van inhoud en toetsing verantwoord (als het kan van een “gerenommeerde” Universiteit)

De betreffende student moet natuurlijk zelfstandig zijn en communicatief vaardig enigszins flexibel en doorzettingsvermogen hebben. Hij (in mijn voorbeeld) moet met een voorbeeld komen dat goed onderbouwd is qua uren en inhoudelijke verantwoording. In mijn voorbeeld zelfs meerdere MOOCS van de Universiteit van San Diego over Bio Informatica. Samen met de SLBer en het management wordt er gewerkt aan een geschikt programma voor de gewenste credits (15 in dit geval). En dat is dan toch een gepuzzel om gepast te krijgen in een eigen programma en een bepaalde volgorde tijdsperiode die de aanbieder van de MOOCS gebruikt. Als het programma goed genoeg is moet de examencommissie goedkeuring geven. In ons voorbeeld moest het dus een gerenommeerde universiteit  zijn, moest de student de officiële certificeringen kunnen overleggen. (4×50 euro kosten), en komt er een paper gelieerd aan het geleerde onderwerp. En dan is het aan de student om te werken. En is het aan de organisatie om te blijven meedenken, als een van de course onderdelen uitgesteld wordt, als de paper ingeleverd wordt, als de certificaten 4 weken na het einde van het blok door de aanbieder aangeleverd worden. De student moet geduld hebben bij de start van het traject, moet bereid zijn om zijn programma om te gooien, moet willen betalen voor certificering en moet geduldig wachten tot verschillende personen hun fiat over het voorstel geven. 

En komende augustus rond Roel zijn traject voor 15 credits af. Hij heeft een viertal cursussen (MOOCS) rondom Bio Informatica af, paper ingeleverd en in Augustus sturen we resultaat van paper plus certificaten naar de Examencommissie. Maatwerk om trots op te zijn en wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar. Met de voorzitter van de examencommissie en de student komen er nog evaluatiegesprekken die ik dan ook hier wel zal delen in 2015/2016.

Wellicht dat meerdere studenten zo een MOOC kunnen vangen volgend jaar. Wij bieden die mogelijkheid in ieder geval aan.

Op MOOCZI.wordpress.com volgt ergens in het begin van het nieuwe schooljaar de evaluatie en procesbeschrijving vanuit alle betrokkenen, zodat meerdere studenten en faculteiten dit kunnen gebruiken. Iets om naar uit te kijken denk ik.

Groet Marcel


Geplaatst op 28 juli 2015, in Miscellaneous en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: