Erica Diks op Leersafari [gastblog]


Ha Marcel,

Deze week sprak ik enthousiaste Erica weer eens. Zij is op leersafari geweest! Tijdens het Next Learning Event 2014 op 16 april 2014 heeft zij deelgenomen aan dit leerexperiment. De deelnemers deden tijdens dit congres geen parallelprogramma maar namen actief en intensief deel aan het reguliere aanbod tijdens het event. Ze kregen allerlei opdrachten. Op de website van Leersafari zijn de opdrachten terug te vinden. Zo heeft Erica live geblogd over flipped classroom en pecha kucha

Ze heeft ook haar ‘jachtbelevenissen’ in een blog opgeschreven. Dit wordt nog op Leersafari gepubliceerd, maar wij krijgen de primeur 🙂

Leersafari

 

OUR 2bejammed GUEST: Erica Diks

Mijn associatie vooraf bij de leersafari was dat we met een klein gezelschap op ontdekkingsreis zouden gaan. De e-learning-jungle in en dat Marcel en Hans ons als een soort van reisleiders de mooie plekken in die jungle zouden laten zien…….. Maar zo’n soort safari was het dus duidelijk niet! En pas op de terugreis naar huis realiseerde ik me dat op safari gaan niets te maken heeft met op ontdekkingsreis gaan. Op safari ben je op jacht, ben je juist heel gericht, zoek je doelbewust weer verder naar een volgende of meer interessante buit….
Qua reisleiding was het ook niet zoals ik van tevoren, blijkbaar, had gedacht. Niks reisleider die je aan de hand meeneemt en de olifant ongeveer al heeft klaar gezet. We werden meer op safari gestuurd terwijl de reisleiding in het basekamp achterbleef. Hardwerkend, dat wel 🙂

De eerste tekenen dat op leersafari gaan echt wat anders was dan ik dacht, kreeg ik de dag voor de safari. De site was online, er stonden allemaal opdrachten op (!) en ik moest een paar korte opdrachten van te voren maken. Ook zag ik wie er nog meer op safari gingen en ik was – als relatieve beginneling in de e-learning – toch licht geïntimideerd door mijn reisgenoten. Volkomen onnodig zo bleek tijdens de leersafari zelf. De principes van Do-It-Yourself Learning maken een ieder gelijkwaardig.

In het basekamp kregen we van Hans de ‘spelregels’ mee: vooral open zijn, zoveel mogelijk te weten komen, hard werken en deze dag als jouw dag beschouwen. Je bent niet thuis of op het werk, het gaat nu om jou. Vind je iets niet interessant, dan loop je daar weg en ga je op zoek naar wat wel interessant is voor jou. Van die laatste, fatsoen-overschrijdende spelregel, moesten we allemaal wat slikken…… om het vervolgens wel toe te passen op deze dag… bevrijdend.

Samen met Mirjan, mijn safarimaatje, de opdrachten bekeken en er een paar uitgekozen. Het gericht aan de hand van opdrachten werken verwatert wat gedurende de dag, maar dit is niet erg want ook dit is DIY-learning. De focus blijft.

Halverwege de dag vraag ik me af of DIY-learning nu echt zoveel verschil maakt in wat ik deze dag doe. Ik bezoek immers de inhoud/content die ik wil en heb uitgekozen…..maar in de laatste 2 uur en zeker eenmaal weer op terugreis, realiseer ik me dat het wel degelijk heeft uitgemaakt. De mindset van DIY en een safari heeft een zekere vrijheid geboden om op mensen af te stappen, foto’s te maken en vragen te stellen. Ook maakte het bloggen, schrijven en video en foto’s maken dat ik meer gefocust was. Deze focus was wel mijn eigen focus en dat is mooi.
Nooit eerder bij een congres mijn ipad mee gehad en daarop aantekeningen, mindmaps, video’s en foto’s gemaakt tijdens een presentatie. Waardevol ontdek ik, want ik hoor zoveel op zo’n dag dat de kans groot is dat het me weer ontglipt.
…….De leersafari mindset heeft echt bezit van genomen……

Sommige dingen doe ik ook niet deze dag. De spelregel van Hans om, zodra een term, persoon, concept, bedrijf of wat dan ook jou onbekend is, erop los te googlen, probeer ik één keer halfzacht maar ik merk dat ik daar de tijd niet voor neem en het storend vond om dat tijdens een presentatie te doen. Twee verschillende informatiestromen multitasken is wellicht voor gevorderde DIY-learner.
Ook leek me de opdracht om een groepslunch te organiseren met een kleine groepje een leuke…. maar deze bleek voor mij toch (naast spannend natuurlijk) niet te realiseren omdat ik niet wist hoe ik dat moest organiseren en ik er letterlijk ook geen tijd voor had (of nam). Zo’n safari is hard werken!

De leersafari biedt een mooie cover om op mensen af te stappen. Ik laat mijn badge zien, wapper met mijn opdrachtenketting, stel mijn vraag…. en iedereen is bereid om mee te werken. En die bereidheid bij anderen, geloof ik, is er ook zonder die badge.

Zoals Hans zei, DIY heeft te maken met mensen het zetje te geven om meer gefocust te leren.
Deze leersafari is een prachtige zet. En heeft mij heel anders dit congres laten beleven. Deze leersafari samen ondernemen heeft voor mij ook echt waarde gehad. Het kort even sparren, terugkoppelen en elkaar ondersteunen in dit proces en in deze mindset.
Mocht ik een volgende keer alleen zijn op een event dan is het wel handig er een ‘publieke’ opdracht aan te koppelen bv. door mijn collega’s, studenten of leidinggevende ‘produkten’ van dat event te geven. Het delen houdt de focus én de DIY-mindset scherper.

…..En nu heb ik het nog niet eens gehad over wat ik inhoudelijk heb meegenomen uit deze leersafari….
Genoeg trofeeën dus op deze safari. Marcel en Hans DANK!!

Erica

Wat een leerplezier!  Mooi dat je schrijft: Het delen houdt de focus én de DIY-mindset scherper. Maar waarom heb je daar een ‘publieke’ opdracht voor nodig? Do It Yourself meid en ga bloggen (je schrijft erg leuk) en start weer met twitteren 😉

Bedankt voor je gastblog bijdrage!
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 24 april 2014, in eLearning, Gastblog. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Hoi Erica,

    Heel erg bedankt voor je open houding en enorme inzet tijdens de Leersafari. Heel fijn dat jij erbij was en bedankt voor deze gastblog waarin je prima verwoordt hoe je het beleefd hebt.

    De reflecties van de andere deelnemers vind je ook op http://www.leersafari.nl/reflectie-op-leersafari/

    Hartelijke groeten,

    Marcel de Leeuwe

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: