Andersom organiseren begint bij andersom denken


Ha Judith,

In je blogpost: Andersom organiseren. Doen wat nodig is. beschrijf je het verhaal van een CvB dat zijn organisatie heeft omgegooid. Dat zegt nu te luisteren in plaats van te zenden, dat aangeeft mee te groeien met de complexiteit van deze wereld en in te zien dat de organisatie anders moet veranderen.

Het was dat ik de eerste paragraaf goed had gelezen anders had ik gedacht dat dit boek door onze collegeleden geschreven zou zijn. Het zou zomaar kunnen. Echt waar. Op het moment dat we het gesprek aan zouden gaan over dit onderwerp met onze collegeleden dan denk ik echt dat ze voor elk van de mindset/skills in de VUCA world voorbeelden weten te noemen van uitgezette of ondersteunde acties.

Of denk je dat ik me vergis?

Of denk je dat er collega’s zijn die dat niet zien. Of die dat wellicht anders zien?

Ik weet dat jouw persoonlijke gesprekken met onze collegeleden positief zijn. In die zin dat ze net zoals mijn gesprekken steeds een blijk geven van de bereidheid om Andersom te organiseren en te doen wat nodig is.

Dus laat ons eens andersom denken. Wat zouden wij doen, wat zouden wij nodig vinden als we het CvB waren. En waarom zeggen we dat niet, waarom schrijven we dat niet. Vanwege de onzekerheid, omdat we net als die CvB leden niet het hele probleem overzien (VUCA world) dat we niet de consequenties kunnen inschatten (VUCA world) of dat oplossingen complex zijn. Omdat er toch iets in ons zit van meedraaien in de huidige organisatievorm in plaats van dat we het andersom organiseren.

Jouw blogpost is een stap maar help me nu om erachter te komen wat wij moeten veranderen, wat wij andersom moeten organiseren, wat wij kunnen doen wat nodig is.

Ik kom vandaag niet veel verder als:

  • Is het directere communicatie naar het CvB? Met suggesties met oplossingsrichtingen? Via mail, per whatsapp of gewoon even de kamer binnenlopen? Karel heeft ook een Mickey mok die band heb ik al met hem!
  • Maak van lectoren Allies, doe een vergaderverzoek en bespreek dat briljante idee.
  • Spreek die collega aan op zijn gedrag.

Maar dan doen we toch al? Of?…

Ik denk dat ik begrijp waar je blogpost vandaan komt maar door er over na te denken of we nu al andersom zijn of andersom nog moeten gaan worden ben ik de oriëntatie kwijt. Ik voel me een beetje een Acrobat.

En dat is goed! Het is een noodzakelijke mindset. In welke wereld dan ook.

Groet Marcel

 

 

Geplaatst op 12 januari 2016, in 21st century skills. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: