Big Data, het nieuwe goud


Hi Marcel,

Collega Harry tipte me over de Zembla-uitzendingen over datahandelaren. Het betreft 2 uitzendingen over Big Data. Heb je ze gezien?
De 1e documentaire gaat over hoe databrokers met behulp van geavanceerde ‘trackers’, die zonder we dat merken, alles vastleggen wat we doen op onze laptop, tablet of smartphone. Al onze clicks worden geregistreerd. En wat natuurlijk het meest kwalijk is, verhandeld en doorverkocht. Zonder dat we het in de gaten hebben wordt op basis van ons zoekgedrag en een complete online profiel van ons samengesteld.

Ik weet natuurlijk wel dat als ik een vakantie wil boeken in Frankrijk, dat daarna op elke willekeurige site waarop ik kom allerlei vakantieaanbiedingen voorgeschoteld krijg. Maar dat op basis van mijn clickgedrag ook allerlei medische informatie over mij opgeslagen is, vond ik wel shocking. De 2e documentaire gaat vooral over data uit gezondheidsapps.

Zembla

We vinden het zo leuk om al die stappen die we zetten te registreren. Via mijn UP wordt mijn slaapritme gemonitord en mijn hartslag. Ik kan mijn calorieën bijhouden. In de voorwaarden staat vast dat ze mijn persoonsgegevens mogen opslaan en gebruiken (lees doorverkopen). Maar ik lees ze nooit. Jij? En ach, hoe boeiend is dat ook? Maar na het zien van deze documentaires denk ik hier toch iets anders over.

Ik zou je willen vragen vooral de 2e documentaire eens te bekijken. Ik moest namelijk denken aan het project SchOuders voor elkaar waar jij bij betrokken bent. Op dit online platform willen jullie met behulp van slimme technieken informatie verzamelen en filteren voor ouders van kinderen met een beperking. Ik weet niet welke slimme technieken dat zullen zijn, maar als ik in de Zembla documentaire hoor dat met (dacht ik onschuldige plugins als) Sharethis en Addthis via trackers geprofileerd wordt, om die data vervolgens voor marketingdoeleinden (via Amerika want daar is de wet op de bescherming persoonsgegevens wat minder streng) maar wellicht ook aan zorgverzekeraars worden verkocht ….

Big Data is Big Business. Ik ben benieuwd hoe Stan van Hoesel (met zijn eigen wikipagina!) die de beoogd Lector Data Science van jouw Faculteit ICT is, hierover denkt. Hoe kunnen wij ons beschermen? Hoe kunnen jullie de ouders van het online platform ‘SchOuders voor elkaar’ hier tegen beschermen?

In het bijbehorend online magazine wordt geadviseerd de Ublock dat gratis is en niet verbonden aan een commerciële partij te installeren. Dat ik maar meteen gedaan. Better safe than sorry.

Groet,
Judith

 

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 11 december 2015, in Technology en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: