Judith doet aan UP by Jawbone
Hi Marcel,
Hoewel ik vaker beweer niets van meten te willen weten, loop ik nu toch al een maand met een meetinstrument rond mijn pols: de UP3. Ik had beloofd mijn ervaring met mijn slimme activity/health tracker te delen.
De armband
Ik had gekozen voor Jawbone vanwege het design. Die vind ik nog steeds mooi. De armband draagt comfortabel. Ik moest wel wennen aan weer 24 uur iets om mijn pols omdat ik al jaren geen horloge oid meer draag. Het duurde even eer ik de armband goed had afgesteld om mijn pols, maar op zich gaat dat redelijk simpel. De armband valt niet zo maar af. Ik vind wel jammer dat er al een paar krasjes op zitten.
De UP mag een beetje nat worden, je mag niet met de armband zwemmen, maar wel douchen. Huh? Dat vind ik een beetje vreemd. Ik hou ‘m toch maar niet om in bad.
Tikken
De UP3 heeft 2 standen: de actieve en slaap stand. Door te tikken op je armband kun je switchen tussen beide standen. Dat tikken gaat niet altijd even fijn. Het is me al vaker gebeurd dat ik een soft reset moet doen om mijn armband weer in de actieve modus te krijgen. (Een soft reset doe je door de armband aan te sluiten op de usb-oplaadkabel).
De batterij gaat volgens Jawbone zo’n 7 dagen mee. Dat klopt ongeveer wel. Na 5 dagen krijg je een melding dat de batterij bijna leeg is en op dag 6 begint de app te melden dat opladen nu wel zeer wenselijk is. Je kunt oplaadkabel in de usb-poort van je laptop aansluiten. Ik vind het stopcontact handiger. Het was wel even wennen met het magnetisch USB-kabeltje, hoe het nu goed ‘pastte’, maar dat gaat inmiddels ook probleemloos.
Slaapmodus
UP adviseert mij om 8 uur te slapen. Nu na een maand heb ik wel een redelijk beeld van mijn slaapritme. Mijn armband is wel tussen de 7 en 9 uur in slaapstand maar aan de 8 uur slaap kom ik niet. De UP maakt onderscheidt tussen REM, lichte en diepe slaap. Gemiddeld slaap ik elke nacht 3 kwartier diep en de rest is lichte of REM slaap. De registratie van de lichte slaap is niet echt betrouwbaar. Als ik ’s ochtends rustig lig te lezen of een filmpje bekijk wordt dat ook als lichte slaap geregistreerd. Ook word ik vaker wakker dan dat geregistreerd wordt. Ook de hartslag in rust wordt gemeten. Dat ligt bij mij rond de 60 bpm. Of dit accuraat is, weet ik niet.
Met de UP kan je diverse type alarm instellen die geactiveerd worden door een trilling van het armband. Het Smart Alarm is een fijne rustige manier van wakker worden.
Activiteiten
10.000 stappen zou ik moeten zetten voor een actieve en gezonden levensstijl. Nope, die haal ik niet. Als ik thuis een beetje aan het rommelen ben kom ik tot de helft. Doe ik een lunchwandeling erbij dan ik kom ik tot mijn eigen gestelde doel van 7.500. Voor 10.000 moet ik echt een flinke wandeling maken, gaan shoppen 🙂 of sporten. Door de UP besef ik wel dat ik meer moet bewegen. Zoals ik de laatste tijd vaker hoor: zitten is het nieuwe roken. Misschien toch maar een hond nemen? 😉
Toch zijn er activiteiten die volgens mij wel onder actief bewegen vallen zoals fietsen, wat ik regelmatig doe maar dat niet geregistreerd wordt. Dat vind ik een gemis. De UP is meer een gadget dat gericht is op wandelen en slapen.
Mijn doel is toch wel wat kilo’s af te vallen. Die zijn er nog niet afgevlogen. Wel ben ik door de UP veel meer water gaan drinken. Ik heb diverse meldingen hiervoor ingesteld. Door mijn armband word ik dus regelmatig herinnerd om een glas water te drinken. De smart coach van UP die mij dagelijks handige adviezen geeft, zegt ook dat ik er minstens 8 moet drinken. Dat haal ik inmiddels wel.
De app op mijn iPad geeft mooie overzichten van mijn stappen, alle waardes en mijn gemiddeldes. Heel handig.
Ik kan handmatig veel informatie toevoegen: mijn gemoedstoestand aangeven, wat ik gegeten heb, extra activiteiten. Ik merk dat ik dat te veel werk vind om dat te doen.
Eerste conclusie van Jawbone UP3
Ik ben wel bewuster met mijn voeding en bewegen bezig. Ik drink veel meer water waardoor ik minder eet (winwin) dus dat is positief voor het doel dat ik me gesteld heb. De smartcoach geeft mij dagelijks handige tips en adviezen, vaak ook voorzien van extra (wetenschappelijke) informatie. Als de smart coach me motiverend toespreekt en mijn naam noemt, ben ik eerder geneigd om de adviezen ter harte te nemen. Zo werkt dat dus wel.
Handmatig extra informatie toevoegen doe ik bijna niet. Ook het duelleren is iets wat ik (nog) niet zo nodig vind.
Ik ben nu wel erg benieuwd hoe jouw ervaring is met Healbe Go mbt calorie inname.
Groet,
Judith
Update 10 september
Geen getik meer
Gisteren heb ik mijn UP3 van Jawbone geüpdate naar versie 1.2.14. Met deze versie is het voorbij met het getik op mijn armband waarover ik mijn blog schreef. De UP detecteert nu automatisch wanneer ik slaap (ben benieuwd). Daarnaast wordt er meer gebruik gemaakt van de hartslagsensor. De sensor meet nu mijn passieve hartslag gedurende de hele dag als ik stil zit. Kan ik kijken of er verschil is in stressniveau op het werk en thuis. 🙂
Geplaatst op 7 september 2015, in Gadgets, Technology, Zorg en getagd als wearable technology. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.
Een reactie plaatsen
Comments 0