OU Masterclass: Sociaal leren en Learning Analytics


Ha Marcel,

Ook al heb ik mijn mastertitel nu in the pocket, we blijven doorleren natuurlijk en zeker sociaal 🙂

Toen ik de aankondiging zag van deze online masterclass van de OU-Welteninstituut: Sociaal leren en learning analytics moest ik daar natuurlijk aan mee doen. De masterclass startte op 2 september, en dat merkte ik meteen aan mijn mailbox omdat de notificaties van fora staan in een OU-cursus standaard aan staan. Ik heb het maar even gelaten. Gisteren ben ik eens een kijkje gaan nemen. En in plaats van de notificaties uit te vinken heb ik besloten een regel in mijn Outlook-agenda aan te maken zodat alle berichten in een OU-mapje komen. Die bekijk ik dan wel op een moment waarop mij dat uitkomt. Waarom toch notificaties aan? Via Outlook kan ik zoeken, via de leeromgeving van de OU niet. Zelfs als ik via bijdragen van een geselecteerd iemand iets wil terugvinden, word ik verwezen naar het hele forum, daar heb ik niets aan.

WeltenSLA

Maar nu over de inhoud.

In mei heb ik de MOOC Explore Social Learning gevolgd (zie mijn blogs hierover). Ik herkende de reacties in de groepsdiscussieruimte op de vraag

Wat betekent sociaal leren voor jou?

Deze kwamen overeen met reacties in de MOOC Social Learning. Velen antwoorden: samen en van elkaar leren, informeel leren. Ja, leren is een sociale activiteit. In de jaren zeventig van de vorige eeuw ging Bandura in zijn Social Learning Theory er al van uit interactie belangrijk is voor leren. Voor mij krijgt het begrip social learning door sociale media betekenis. Uit het onlangs gepubliceerd boek ‘Social learning en leren met sociale media’ van Wilfred Rubens en Marcel de Leeuwe komt deze definitie: “samenwerkend leren met behulp van sociale media, waarbij de lerende veel controle heeft over wat, hoe, waar en waarmee er geleerd wordt”. Hier ben ik dus volledig mee eens. Voor mij is sociaal leren niet per definitie een combinatie tussen formeel en informeel leren, niet alleen samenwerkend leren. Voor mij zijn sociale media onlosmakelijk verbonden met de term social learning. Een boek lezen zoals dat gisteren tijdens de live sessie door Maarten de Laat als ook voorbeeld van (passief) sociaal leren, vind ik dus geen social learning. Ik twijfel nog of ik vind dat ‘lurkers’ (zij die niet actief participeren in sociale netwerken) ook sociaal leren. Want onderstaande definitie van Maria Conner over social learning spreekt nadrukkelijk over participatie:

I define social learning as participating with others to make sense of new ideas. Augmented by a new slew of social tools, people can gather information and gain new context from people across the globe and around the clock as easily as they could from those they work beside.

Social learning en het participeren in sociale media vraagt volgens mij om in een bepaalde mate van openheid om relaties op te bouwen, om vrijelijke open kennis en ervaringen te delen, om een proactieve houding en het benutten van je netwerk.

De volgende vraag die men ons vroeg te beantwoorden in deze masterclass:

Wat verstaat je zelf onder elk van de 3 metaforen voor sociaal leren

Hiervoor werd verwezen naar het artikel: Social Learning Analytics: Navigating the changing settings of Higher Education van Maarten de Laat en Fleur Prinsen. Een interessant artikel en eigenlijk de basis van deze masterclass. Volgens De Laat en Prinsen onwikkelt het hoger onderwijs meer en meer richting open access en (professionele leer)netwerken, wordt levenlang leren belangrijk en krijgt sociaal kapitaal steeds meer waarde. Er is een toenemende focus op samenwerkend, interactief, netwerkend leren. Het leren verandert naar meer gepersonaliseerd, actief, verbindend, samenwerken leren in alle openheid; MOOC’s worden daarbij als voorbeeld genoemd. De schrijvers vragen zich af: Als leren meer ontworpen moet worden rondom sociale interactie en relationele verbinding, hoe krijgen we dat dan voor elkaar? De oplossing wordt gezocht in Social Learning Analytics (met de verwarrende afkorting SLA, betekent ook Service Level Agreement). Learning analytics betreft het verzamelen, analyseren en interpreteren van data over studenten in het onderwijs. Met bijna elke elektronische leeromgeving is dit mogelijk. SLA betreft dan de sociale aspecten van leren met het doel studenten meer bewust te maken en inzicht te verschaffen van hun netwerkactiviteiten en hun connecties in deze netwerken. De wetenschappers stellen een model voor dat vooral aandacht besteed aan de 3 metaforen voor sociaal leren: participation, co-construction and becoming. Wat ik onder deze metaforen versta?

Participation: Deelnemen is een voorwaarde van social learning. Als je niet particpeert wordt er niet sociaal geleerd.
Co-construction: Met en door anderen tot nieuwe inzichten en kennis komen.  Je open stellen is voor mij een voorwaarde om tot co-creatie te komen. Zeker online kan dat voor sommig moeilijk zijn, je stelt je kwetsbaar op door je gedachten, denkbeelden, mening, kennis open te delen.
Becoming: identiteit ontwikkelen, professionele beroepshouding

De laatste vraag van de leeractiviteiten van dag 1 en 2 had betrek over hoe ik hier dan vorm aan geef. Deze vraag hoef ik in dit blog niet te beantwoorden 😉 De andere pdf’s met theoretische onderbouwingen heb ik gelaten voor wat het is, ook omdat sommige gescande artikelen niet uitnodigde tot lezen. Vrijdag heb ik de live-sessie Maarten de Laat en Fleur Prinsen gevolgd. Ik vond het vooral leuk om te chatten met de andere deelnemers. Door hun vragen en opmerkingen werd ik ook weer tot nadenken gezet. Ik merkte dat vooral het inzetten van sociale media (Facebook/Whatsapp) in het onderwijs bij deelnemers tot veel vragen leiden. Hoe al dan niet te participeren in deze omgevingen? Welke rol neem je als docent aan? Het privacy-aspect bij het item over (social) learning analytics gaf ook wat stof tot discussie.

De volgende leesopdrachten staan al weer klaar. Nu gaat het meer om het ontwerpen om sociaal leren te ondersteunen en te stimuleren. Leuk!
En er is een blogactiviteit aan gekoppeld. Nog leuker 🙂 Uiteraard zal ik die ook hier delen.

Groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 5 september 2015, in Social learning en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

 1. Je wijst terecht op een belangrijke tekortkoming van OpenU. In de nieuwe dlwo van de OU, yOUlearn, willen we notificaties juist heel anders aanpakken. OpenU zal over een jaar ook niet meer worden gebruikt (dat is het plan, tenminste). Wat betreft social learning: Marcel en ik hebben niet voor niets gekozen voor een scherpe afbakening van het begrip ‘social learning’ om te voorkomen dat alles onder die definitie valt. Natuurlijk kun je bij social learning ook een boek lezen. Maar wel als onderdeel van samenwerkend leren mbv sociale media waarbij sprake is van veel controle bij de lerende. ‘Lurking’ kan overigens een fase zijn in dat proces. Ook kan het zo zijn dat een lerende wellicht niet online interacteert, maar wel offline.

  • Judith van Hooijdonk

   Dank voor je reactie Wilfred. Je herinnert me eraan dat ik nog een afspraak met je moet maken over yOUlearn 🙂 Ik zal binnenkort contact met je opnemen.
   Dank voor je aanvulling. Het gaat zoals je zegt om samenwerkend leren mbv sociale media. Het lezen van een boek op zich is dan toch niet sociaal leren? Of is volgens jou het interacteren met de schrijver door het lezen van zijn/haar boek ook sociaal leren? Dat werd namelijk wel zo bedoeld in de live-sessie. Wat onderscheidt dan leren van sociaal leren? Het gebruik van sociale media volgens mij.

   • Het lezen op zich niet. Maar het kan wel een onderdeel zijn van samenwerkend leren waarbij je ook sociale media inzet en waarbij lerenden veel controle hebben. Ik zou lezen geen vorm van interactie met een schrijver willen noemen. Er zijn overigens mensen die leren per definitie ‘sociaal’ vinden (of een sociaal proces vinden).

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: