Get moving! The It’s LiFe study.


Ha Marcel,

Vorige week lag het proefschrift van Renée Verwey op mijn bureau. Onze oud-collega Edicto (een voorloper van het huidige I-team) verdedigt 16 september openbaar haar proefschrift. Top! Het onderzoek dat ze samen haar collega Sanne van der Weegen heeft uitgevoerd, heeft al de landelijke pers gehaald. Stoer!

bewegingsmeter

Renée en Sanne hebben samen 8 onderzoeken uitgevoerd (waarvan 2 samen) die deel uitmaken van het It’s LiFe! project (Interactive Tool for Self-mangement through Lifestyle Feedback). Ieder heeft een proefschrift geschreven en ze promoveren op dezelfde dag. Mooie afronding van een jarenlange intensieve samenwerking.

Samen met 2 bedrijven (Maastricht Instruments en Sananet) heeft de Universiteit Maastricht een tool ontwikkeld die gebruikers stimuleren meer te bewegen. De tool bestaat uit een bewegingsmeter en een online coaching systeem. Gedragsverandering  bewerkstelligen is niet zo gemakkelijk. Er zijn vele initiatieven om dit met behulp van technologie voor elkaar te krijgen. Daarnaast is het stimuleren van zelfmanagement en verantwoording nemen over eigen gezondheid, regie voeren over het leven met een ziekte (in dit onderzoek COPD en diabetes type 2) iets waar overheid sterk op stuurt. Ook jij neemt dit in je promotietraject rondom Social Health Games als uitgangspunt, net zoals MLI-studiemaatje Cindy en haar collega Nienke met hun ODIM-app. Daarom is dit onderzoek wellicht wel interessant voor jou/jullie.

Samenvatting op achterkant proefschrift:

In dit proefschrift beschrijft Renée Verwey de ontwikkeling en het testen van het zorgprogramma, het coaching systeem en het testen van het gebruik van de tool in combinatie met dit zorgprogramma in de praktijk. De resultaten van het evaluatieonderzoek bij 24 huisartsenpraktijken wijzen uit dat deze gecombineerde interventie effectief is en door patiënten en praktijkondersteuners gewaardeerd wordt.

Uit het onderzoek blijkt dat het Zelf Ondersteuning Programma in combinatie met de bewegingsmeter tot een significante verbetering van 11 minuten matig en intensief bewegen heeft geleid, zelfs 3 maanden na de interventieperiode. Mooi resultaat. Proficiat Renée.

Ik zal het proefschrift voor je bewaren.
Judith

Zie ook persbericht UM en nieuwsbericht op de website van Zuyd

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 6 september 2015, in Apps, Technology, Zorg en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: