Integratiefase #mli


Pfff Marcel, het einde van mijn tweejarige master begint in zicht te komen. Ondanks dat ik nog wat eindjes aan elkaar moet knopen, heb ik maandagavond de deadline gehaald en mijn onderzoek ingeleverd. De afronding van mijn studie bestaat uit een integratiefase waarin ik via een beeldverslag moet aantonen dat ik me ontwikkeld heb, en hoe het geleerde bijgedragen heeft aan de onderwijsorganisatie 😉 Zo’n beeldverslag maken vind ik leuk fröbelwerk, daar ga ik lekker in de zomervakantie mee aan de slag. Ik heb genoeg blogs geschreven (zo’n 200 bij elkaar, zowel op dit blog als op joule4jou) waar ik uit kan putten. En ik heb leuke tweets en mails bewaard. Natuurlijk vind ik zelf van alles van hoe ik me ontwikkeld heb, maar ik wil dat graag ook van mijn collega’s weten. Ja, ook van jou 🙂 Ter voorbereiding op de mail die ik jou/jullie stuur, schrijf ik dit blog.

Mijn ontwikkeling moet ik aantonen aan de hand van de vier rollen die voor deze master zijn beschreven: excellente leraar, ondernemende ontwikkelaar, reflective practioner en begeleider en gesprekspartner van collega’s. Daarnaast worden een negental houdingsp.i.’s beschreven. In de deze bijlage RollenHoudingMasterniveau heb ik ze bijelkaar gezet. Een van de opdrachten was ook om een ‘criteriumgericht’ interview met mijn leidinggevende te houden. Dat had ik vorige week met Walter. Dat was een leuk gesprek. Ter voorbereiding had ik hem een overzicht gegeven hoe ik de afgelopen 2 jaar de MLI had ingezet voor mijn werk. Voor de collega’s die ik om feedback ga vragen, is dit misschien ook handig.

Mijn studie bestond uit 4 leerarrangementen, 2 in het 1e jaar en 2 in het 2e jaar. Het onderzoek liep als een lint door de 2 jaren.

In het eerste jaar heb ik een paper (LA1) geschreven over Social Learning in open online onderwijs en een herontwerp (LA2) gemaakt voor een cursus basis wiskunde. De poster hangt als stil getuigen nog op de kamer van het I-team.

Poster_BasisWiskundeOOC
Beide producten heb ik gebruikt in het kader van het MOOCzi-project waarvoor ik (wij) ook een visieworkshop in samenwerking met SURF heb georganiseerd binnen Zuyd.
In het tweede jaar heb ik in een leerinterventie (LA3) geschreven over de interne communicatie van FB-ICT. In het laatste leerarrangement moest nadenken over de toekomst van ons onderwijs. Ik heb mijn toekomstscenario’s (LA4) beschreven, van 1 scenario heb ik een SWOT-analyse gemaakt en beschreven wat dit in mijn ogen voor Zuyd betekent. Dit laatste leerarrangement sluit helemaal aan bij het DLWO-visietraject waar ik nauw bij betrokken ben. En als we het over de toekomst hebben, hebben we het zeker niet alleen over technologie, maar ook over Bildung.

In mijn blogpost Work & Learn out loud heb ik geschreven dat het cirkeltje wat de MLI betreft zich aan het sluiten is. Alles wat ik geleerd heb en aan producten heb opgeleverd in de 4 leerarrangementen hebben te maken met het thema van mijn onderzoek en waar ik zo warm voor loop: ‘social learning’. In het onderzoek gaat het specifiek om de percepties van docenten Ergotherapie bij het inzetten van sociale media om online kennis delen en online samenwerken te bevorderen in hun netwerken. Zoals ik al schreef, zijn het misschien veel lijntjes uit de LA’s die ik hier probeer te koppelen, maar toch …

  • het social learning, waarbij vertrouwen, het creëren van verbindingen tussen personen en het elkaar helpen centraal staat. Dit zijn ook de kenmerken van sociale media (LA1);
  • het learning by doing, het zelfgestuurd leren dat met behulp van sociale media gestimuleerd kan worden door het Five Stage Model van Gilly Salmon te gebruiken waarmee een klimaat gecreëerd wordt om samenwerken te bevorderen waardoor beter kennis gedeeld wordt (LA2);
  • de mindshift en verandering van organisatiecultuur die nodig is om sociale media in te zetten voor het intern kennis delen en samenwerken (LA3);
  • de toekomst die ik aan het dromen ben voor Zuyd waarbij studenten eigenaar zijn van hun eigen leerproces in een open leer- en werkcultuur. Voor de veranderende rol van de docent naar coach, stimulator, facilitator en voor de student betekent dit tegemoetkomen aan de psychologische basisbehoeften van intrinsieke motivatie: autonomie, competentie en relationele verbondenheid (LA4).

Om nog inzicht te krijgen in mijn leren tijdens deze 2 jaar kan je nog een kijkje nemen in de mijn SLB-blogposts.

Naar een tiental collega’s stuur ik een mailtje. Maar als lezers van ons blog mij ook feedback willen geven? Graag. Dat kan via deze link. Je hoeft niet alle vragen te beantwoorden hoor. Alle feedback is waardevol.

Dank!
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 12 juni 2015, in MLI. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: