MOOC Exploring Social Learning afgerond #exploresocial


Hi Marcel,

Tussen alles wat moest door heb ik toch nog de afgelopen 4 weken tijd gevonden om de MOOC Exploring Social Learning te volgen. Ik ben natuurlijk intrinsiek gemotiveerd šŸ™‚ Inhoudelijk heb ik niet veel nieuws geleerd. Veel wat aangedragen werd had ik op een of andere manier al een keer voorbij zien komen. Het heeft wel mijn mening over social learning wat aangescherpt tijdens de discussie over wat nu het verschil is tussen informeel leren en sociaal leren. Voor mij zit het onderscheid toch in het inzetten vanĀ sociale media bij het (informele) leren. Ik merkte dat ook op het eind van de MOOC deze begrippen toch nog steeds door elkaar liepen. Over deze MOOC heb ik vier blogberichten geschreven (en dit is dan nummer 5 )

Voor mij is social learning:

I define social learning as participating with others to make sense of new ideas. Augmented by a new slew of social tools,Ā people can gatherĀ informationĀ and gain new context from people across the globe and around the clock as easily as they could from those they work beside.
Maria Conner

En ik heb tijdens deze MOOC ervaren dat het theoretisch model Illeris waar is. Volgens dit model bepalen de drie dimensies: inhoud , drijfveren en interactie het leerproces. Leren is fundamenteel sociaal en vindt plaats in een sociale omgeving en bestaat uit samenwerking, relaties, participatie en communicatie. Het platform Curatr is een uitnodigend platform. Met toch hier en daar wel wat haken en ogen. Zoals ik al eerder heb gezegd mis ik een zoekfunctie naar mensen en inhoud. Het was ook fijn geweest als ik mijn eigen reacties nog ergens terug had kunnen vinden. Ik merkte dat ik vooral de meest recente reacties las en daar evt op reageerde. Ik heb kennis gedeeld en bronnen aangereikt. Ik had dit wellicht nog meer kunnen doen, maar daarvoor ontbrak dan echt de tijd. Het is leuk dat er een MOOC meet up bij de HAN in Nijmegen is georganiseerd op 25 juni. Daar ga ik zeker naar toe. Als is het maar om de moderatoren Petra Peeters en Marlo Kengen de hand te schudden. Zij hebben het echt top gedaan! Snelle reacties, verdiepende vragen, goed hoor. Dat zal echt veel tijd hebben gekost, maar ik vermoed ook veel energie opgeleverd. Interactie is een van die dimensies die volgens Illeris het leerproces bepalen. En ik heb daarbij ook Gilly Salmon genoemd die dit ook zo benoemd in haar carpe diem methode.

Wat voor mij en ook voor de andere deelnemers in de MOOC een uitdaging is: hoeĀ kan je social learning inzetten voor het leren van anderen. Dit is nog niet zo gemakkelijk. Inzetten van sociale media bij leer- en werkprocessen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Hier hebben we nog wel een slag te slaan in het kader van lerend vernieuwen.

Social learning is much more a cultural outcome than a process or a program to be followed.
Sahana Chattopadhyay

Hierover ben ik natuurlijk ook aan het nadenken ivm mijn MLI-onderzoek. En volgensĀ mij blijft faciliteren, inspireren en stimuleren een voorwaardelijke rol. Joitske Hulsebosch had voor deze MOOC een mooi overzicht gemaakt met betrekking tot de bekwaamheden voor sociaal leren. Participeren in sociale media vraagt om

 • een bepaalde mate van openheid en intimiteit inĀ de uitwisseling om een relatie op te bouwen.
 • een ā€˜open source style of thinkingā€™: sociale media zijn gebaseerd op participatie en vrijelijk delenĀ van kennis en ervaringen
 • een proactieve houding: neem initiatief,Ā leg contact, reageer, plaats een bericht
 • feedback te kunnen organiseren: maak gebruik van de meedenkkrachtĀ van anderen, benut je netwerk
 • snel informatie te kunnen scannen en verwerken; je hoeft niet alles te kunnen volgen
 • een balans te vinden tussen afleiding en focus
 • single-tasking: Ć©Ć©n ding tegelijkertijd blijven doen

Het valt niet mee om te leven in dezeĀ VUCA-wereld, een prachtige term die wel nieuw voor mij was.

De MOOC is afgerond. De badges hebben ik niet allemaal gehaald, Ć©Ć©n maar geloof ik. Dit spelelement kwam wat minder uit de verf in deze MOOC. Ik hoop dat er nog een mooi overzicht komt met alle gebruikte bronnen en alle door de deelnemers ingebrachte bronnen. Als tip voor de volgende keer zou ik ook een link naar de bronnen opnemen. Het was soms lastig te lezen via het Curatr platform, en merendeel was open beschikbaar op het internet.

Volgende week komt het boek van Wilfred Rubens en Marcel de Leeuwe: Social learning en leren met sociale mediaĀ uit.Ā Ik zal ‘m onmiddelijk aanschaffen en meteen ook kopen voor mijn begeleidster van mijn onderzoek. Ik moet als afstudeeropdracht van de MLI namelijk ook nog een vakpublicatieĀ schrijven. Mijn onderzoekbegeleidster is daarbij 2e auteur, maar daar mag ze natuurlijk wel wat voor doen šŸ™‚ Ik vind social learning wel een mooi onderwerp om samenĀ over te schrijven. Nu alleen nog een tijdschrift zoeken ….. alhoewel ….. Hoort het gewoon niet ergens op een blog gepubliceerd te worden? Niet? Wel? Tips? IdeeĆ«n?

Dialingtherightmix

CC-BY-SA opensource.com

Thanks mate!
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 13 juni 2015, in Social Media en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

 1. Johan Vesseur

  Ha Judith,

  Het is alweer een tijdje geleden; maar bij deze laat ik je weten dat ik nog altijd met veel plezier jullie blogs lees. Na Zuyd ben ik terecht gekomen in de zorg. Veel van de dingen die je noemt zijn ook relevant voor de zorg. Wel eens nagedacht over de analogie van ‘Social Learning’ naar het concept ‘Social Health’? šŸ˜‰

  Mijn ervaring is dat binnen de zorg de technologische ontwikkelingen veel sterkere invloed hebben dan binnen het onderwijs, maar dat de zorg toch iets achter loopt op het onderwijs als het gaat om implementatie en ‘going concern’. Vandaar dat ik met veel enthousiasme af en toe wat input van jullie ‘leen’. Hoop dat je dit niet erg vindt šŸ˜‰

  groetjes, ook aan de anderen,

  Johan

  • Judith van Hooijdonk

   Heej Johan!
   Wat leuk dat je reageert op ons blog! Uiteraard mag je van alles van 2beJAMmed gebruiken. Daarom delen wij ook šŸ™‚ En zo nu en dan ons blog vermelden is dan leuk weer voor ons šŸ˜‰ En ik zal nog een nadenken over je vraag. Nu ben ik vooral druk bezig met afstuderen zoals je weet šŸ™‚ Ik zal de groeten doorgeven aan de collega’s.
   Tot ooit! Judith

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: