Competenties van een bruggenbouwer (imhe)


Ha Judith en Karin,

Ik snap de spelregels nog niet helemaal, omdat ik als typische NERD nooit boekjes lees, maar gelijk begin te spelen. En toch denk ik dat ik meespeel met jullie MLI game. Karin heeft een blog geschreven over de competenties van bruggenbouwers. Interessant en theoretisch voor mij niets meer om aan toe te voegen. Het enige dat ik kan doen om in mijn verschillende praktijken te kijken en te analyseren of ik competenties herken bij de bruggenbouwers die ik ben tegen gekomen.

Een brug maken is een kwestie van ‘de juiste balans’, ‘de juiste krachten weten te mobiliseren en die krachten zo met elkaar te laten samenwerken dat er een meerwaarde ontstaat’, zonder goed ontwerp, zonder bouwtekening, zonder bij elkaar passende materialen is de brug gedoemd te mislukken.

Onderwijs (brug tussen docent en student)
In de docenten die ik voor ogen heb die het lukt om een echte brug te slaan naar studenten zitten de competenties/kenmerken:
– geduld
– inlevingsvermogen
– humor
– eerlijkheid/openheid
– in staat om een mentorrende ‘peer’ te zijn. Iemand die naast de student staat maar het respect van een oudere broer krijgt.

Zo lukt het niet alleen om zelf de brug te slaan voor jezelf, maar ook voor andere docenten.

Vanuit studenerspectief, want ja ook tussen de studenten zitten bruggenbouwers. In de richting van docenten is een nog niet genoemde competentie/eigenschap:
– respect

(natuurlijk is dat voor de docent ook belangrijk)

Onderwijs/organisaties (brug tussen verschillende faculteiten/kennisgebieden)

Het onderwijs is een plek met een grote groep, hardwerkende, experts op hun gebied. Eigenwijze, terecht trotse mensen. Het blijkt lastig om bruggen te slaan tussen faculteiten. Men vindt elkaar aardig en leuk, maar echt goed samenwerken, echt de brug slaan blijft lastig. Daar waar het goed gaat blijkt dat de bouwers:
– onuitputtelijke energie nodig hebben
– de ander veel moeten gunnen
– dus zelf niet te Ehrgeitsig

en natuurlijk, wederom:
– inlevingsvermogen
– creativiteit om het gezamenlijke (bijvoorbeeld kansen) te zien

Het klinkt raar, maar als ik aan de bruggenbouwers denk dan zit daar ook nog iets extra’s: uniforme charme of de universele x-factor. Deze mensen hebben iets, niet direct te beschrijven, maar uiteindelijk zou je voor hen altijd een gunst doen.

Onderwijs/organisaties (brug tussen ondersteunende dienst en primair proces
Als oud-medewerker van een ondersteunende dienst en nu faculteitslid weet ik en besef ik dat de te overbruggen kloof tussen primair proces en ondersteunend een andere is dan die tussen faculteiten. Buiten de competenties die genoemd zijn herken ik in de bruggenbouwers hier nog buiten: inlevingsvermogen, respect de eigenschap:
– om te laten merken dat je elkaar nodig hebt
– elkaar niet vergeten op het moment dat het goed gaat

De goede bruggenbouwers die ik ken besteedde veel tijd aan beide bovenstaande punten en bouwden daarmee de luchtbruggen al ver voordat de echte brug nodig was.

Onderwijs (brug tussen onderwijs en onderzoek)
Een brugtype dat weer binnen ieder vakgebied zijn eigen specialisten nodig heeft als bruggenbouwer. Natuurlijk gelden bovengaande kenmerken, maar voeg daar aan toe (een snufje)
– diepgang

Politiek (brug tussen partijen)
Ook hier geldt als voornaamste factoren:
– begrip voor elkaars standpunt
– elkaar iets gunnen
– elkaar helpen met het uitleggen ook al is het jouw uitleg niet

De echte bruggenbouwers tussen politieke partijen of het nu om raadsleden gaat, maar ook de wethouders, burgemeesters en de belangrijkste bruggenbouwers in het lokale politieke spel: de griffiers., hebben deze kenmerken.

Hmmmm, zo denk ik er over. En zoals gezegd is dit gebaseerd op echte mensen, echte bruggenbouwers: Ankie, Chris, Chris, Davey, Dirck, Gert Jan, Hanneke, Humphrey, Jan, Jeb, Johan, Johan, Judith, Melanie, Peter, Sandra, Sander, Susan, Wiel, Wim…

Gaming (Grijns)
Natuurlijk zijn spellen ook bruggenbouwers. Om een brug te bouwen naar mijn gedachten tijdens dit blog zou je dit spel kunnen spelen.

Have fun!

Groet Marcel

Geplaatst op 15 januari 2015, in Innovatie, MLI. Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

  1. Interessante beschouwing, ik moet ook denken aan brokers (makelaars) die verbinden en doorgeefluik zijn in het netwerk. Zie ook Burt over social capital.

  2. Hai Marcel, Wauw dank je wel, ik kan hier dus echt heel veel mee verder. Mooi ook dat je de praktijken uiteenrafelt en daar verschillende kwaliteiten benoemd. Ik hou je op de hoogte van mijn stappen en inzichten

Kennis delen? Ja graag!

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.