Zuyd Innoveert. Een pas op de plaats!? #zuydin
Hallo Marcel,
Gistermiddag vond voor de 4e keer een Zuyd Innovatiemiddag plaats. Nadat het programma in 2013 van start is gegaan met een geweldige kick-off door Daan Roosegaarde, presenteerde jij in 2014 de resultaten van ons MOOCZI-project. Vorig jaren was Zuyd Innoveert nog volop in beweging. En nu dan een ‘pas op de plaats’?
Ja en nee. Ja, het is het laatste jaar van dit innovatieprogramma. Maar er komt een mooi vervolg 🙂 meldde Kitty Kwakman in haar openingstoespraak. In het boekje (inmiddels een traditie) met de resultaten van de innovatieprojecten van het afgelopen jaar, schrijven de programmamanagers Dominique Sluijsmans en Marcel van der Klink in hun nawoord dat na dit jaar voor een andere werkwijze gekozen wordt: “In plaats van een focus op projecten willen we in het vervolg de focus leggen op communityvorming en een setting creëren waarin Zuyd-collega’s die aan onderwijsinnovatie werken, de mogelijkheid krijgen om met en van elkaar te leren over innovatie en daar mogelijk ook met raad en daad bijstaan.” Naast Dominique en Marcel zijn ook de Zuyd onderwijslectoren Paul Hennissen en Hendrik Drachsler betrokken bij dit initiatief. Ook ik ben trots lid van het kernteam van ZOEC (Zuyd Onderwijskundig Expertise Community)! ‘Pas op de plaats’? Ja en nee. Het is soms ook goed om eens even stil te staan bij innovaties. Doen we wat doen goed? En hoe verankeren we onze inzichten in de opleidingen? ZOEC wilt de leer- en werkomgeving van onderwijskundige professionals van Zuyd worden waarin kennisontwikkeling en -deling centraal staat. Dat de behoefte aan kennis delen groot is, kwam tijdens het debat tot uiting.
Gedurende het debat, onder leiding van lector Eric van de Luijtgaarden (mét de Zuyd catchbox!), werden veel ervaringen en inzichten gedeeld. Naast de wens om meer kennis delen te delen, werd ook duidelijk dat we intern en extern nog niet zo goed communiceren over innovatie. De 2 aanwezige studenten waren zich ook niet bewust dat het onderwijs constant probeert zich te verbeteren. De vraag is of dat heel erg is? Toch denk ik dat het goed is als we als Zuyd meer uitstralen dat we constant in beweging zijn, dat we innoveren in cocreatie met studenten en werkveld belangrijk vinden. En dat blijvend van elkaar leren een Zuydwaarde is.
Het gesprek kwam regelmatig terug op het thema: de student centraal. De student als regisseur van zijn eigen leerontwikkeling. Dat klinkt natuurlijk heel mooi. Logisch. Voor de hand liggend. Keynote spreker van deze middag, Pedro De Bruckere stelde terecht de vraag of de lerende altijd in the lead kan zijn. Voor goed onderwijs is meer nodig. Hij refereerde aan het gedachtegoed van Biesta die zegt dat goed onderwijs bestaat uit: (1) kwalificatie (het opdoen van kennis en vaardigheden), (2) socialisatie (waarden en normen van een gemeenschap) en (3) subjectivering (persoonlijke vorming tot een zelfstandig, verantwoordelijk en kritisch individu). Daar hebben docenten nadrukkelijk een rol in.
Over de afsluitende keynote van Pedro De Bruyckere heeft Wilfred Rubens, sinds kort de DLWO programmamanager van Zuyd, al uitgebreid geblogd: Hoe kun je er achter komen of beweringen over onderwijs en leren kloppen? Dat ga ik hier niet herhalen. Wat ik hier van mee genomen heb, is dat we claims van al dan niet ‘zogenaamde’ onderzoeken niet klakkeloos voor waar moeten aannemen/overnemen. Hij had daar mooie voorbeelden van (zie blog Wilfred). Dat we vooral kritisch moeten blijven op elkaar, met elkaar. Maar wel kritisch met kennis. Want als je kritisch bent zonder kennis, dan doe je lastig 🙂 We moeten ook kritisch zijn tav onze eigen overtuigingen. We horen graag datgene wat in ons straatje past (confirmation bias). En het is uitermate belangrijk om studenten die kritische houding te leren (denk maar een aan de filter bubble, die informatievaardigheden blijven oh zo belangrijk, ondanks dat ik hierover wel eens andere geluiden hoor).
Volgens Pedro de Bruyckere -gebaseerd op het door hem vertaalde boek van Daniel Willingham– zijn er vier manieren om er achter te komen of een bewering over onderwijs onzin is:
- Strip de bewering en keer het om
- Volg het bewijs – doe aan factchecken
- Analyseer. Niet alles is zo eenvoudig in cijfers te vatten. Evidence-based education dreigt ook een mythe te worden (zie metastudie Hattie die uitgaat van gemiddelden, daar heb je niets aan heeft het wiskundemeisje en getallendiva Ionica Smeets tijdens de OWD2015 verteld: het Simpsons paradox!
- Zoek zelf bewijs
Het is de taak van onderwijs om studenten kritisch te leren denken. En het net zo belangrijk om kritisch te blijven tav je eigen denken en functioneren.
Er is nog veel te ontdekken. We weten nog zo veel niet wat werkt in onderwijs. Een mooie ZOECtocht om samen binnen Zuyd aan te gaan!
Goed weekend!
Judith
Oja, ondanks Pedro’s kritisch houding tov Ken Robinson blijf ik toch gewoon fan van Sir Ken :).
Geplaatst op 7 oktober 2016, in Innovatie en getagd als ZOEC, Zuyd, ZuydInnoveert. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.
Hoi Judith,
Een mooie samenvatting van een leerzame dag waarin ik weer veel nieuwe mensen heb leren kennen. Innovatie is ook gebruik maken van de kennis van je netwerk en deze dagen zijn er zeer goed voor. Met behulp van het panel kwamen belangrijke thema’s aan het licht, waaronder het vasthouden en integreren van de innovaties in het reguliere onderwijs.Ik denk dat het promotieonderzoek van Peggy Lambriex kan helpen bij de sustainability van de innovaties.
Een kanttekening moet worden geplaatst bij het enthousiasme. Iedereen voert innovaties in, maar wie heeft gemeten of de innovaties hebben geleid tot betere professionals. Ik snap dat het geld op is bij het opzetten en invoeren maar een onderzoek naar de effecten zou niet slecht staan. Zoals Pedro al zei: als ik X (innovatie) doe wat betekent dat voor Y (resultaat).
Bij het tonen van de boekjes viel me ook iets op. In de lay-out van de plaatjes wilden de ontwerpers met de blokjes een bepaald beeld geven, maar in mijn ogen een verkeerd. Dat viel me pas op bij de slide waar de drie boekjes na elkaar werden getoond. Ik focus in eerste instantie op het blokje rechtsonder.
In de eerste “uit de startblokken” was het blokje rechtsonder gekleurd
In de tweede “een stap vooruit” bleef het gekleurde blokje rechtsonder. Je zou verwachten dat het een stapje vooruit ging. De kleuren waren wel veranderd maar dat betekent aaleen verandering of andere focus.
In het derde boekje “een pas op de plaats” verkleuren de blokjes weer maar nu verschuift het blokje maar verwacht je dat het blokje blijft staan op de plaats. Was dat intended vraag ik me dan af.
Dank voor je reactie, Chris. Ik vraag me trouwens wel af of alle innovaties gemeten moeten worden? En wat zijn dan ‘betere professionals’? Ervaringen delen en kritisch reflecteren op eigen bevindingen, ja daar ben ik groot voorstander van. Pedro zei toch op eind het dat het ook belangrijk is om ‘amateur’ te zijn. Dus blijven uitproberen 😉
Grappig dat dat van die blokjes jou is opgevallen. Ik had het niet opgemerkt. Benieuwd of Dominique (of M&C?) dat bewust heeft gedaan. Of toeval?