Bezocht. De Onderwijsdagen #OWD2015


onderwijsdagenHa Marcel,

Eindelijk tijd om ook nog een persoonlijk blogje te schrijven over Dé Onderwijsdagen. Ik heb de afgelopen dagen al wel het een en ander (inhoudelijk) geblogd op ons MOOCZI-blog en het icto.community-blog.

Tsja Marcel en dan ben ik toch naar een pre-conferentie van Dé Onderijsdagen over Learning Analytics (zie icto.community-blog). Voor velen is dit onmisbaar bij de trend ‘onderwijs op maat’, het flexibel en gepersonaliseerd leren. Mijn weerstand tegen ‘het alles meetbaar maken’-cultuur opzij proberen te zetten en me van 13.00 tot 18.00 ondergedompeld in de wereld van getallen. Dat het een hot item is in onderwijswereld was wel te zien aan het feit dat deze middag met de aanwezigheid van 300 onderwijsmensen ‘uitverkocht’ was. Ik moet zeggen dat mijn sceptische houding niet echt veranderd is. Mijn haat-liefde verhouding met data blijft 🙂 .

Er wordt en is al veel onderzoek gedaan, lieten Hendrik Drachsler (OU) en Niall Sclater (Jisc) zien, maar de echt overtuigende voorbeelden heb ik niet voorbij zien komen. Ja, ik heb mooie dashboards gezien, die me deden denken aan het studentenonderzoek uit onze Zuydpleintijd. Over het gebruik van open dashboards kan je meer lezen via Apereo Learning Analytics Initiative LAI.
De laatste 2 sprekers: internetjurist Arnoud Engelfriet en wiskunde-meisje en getallendiva Ionica Smeets bespraken de vele haken en ogen aan het verzamelen en interpreteren van data. Het is zo complex. Door de privacywet (het recht om met rust gelaten te worden!) is het verzamelen van persoonsgegevens niet zo gemakkelijk. We overtreden conitnu de wet bescherming persoonsgegevens, zo leek het wel. Als we dan eenmaal die data in huis hebben (Arnoud Engelfriet) dan is het analyseren van die data ook geen sinecure (Ionica Smeets). Heb je wel eens gehoord van de Simpsons paradox? Nou hou er rekening mee want kleine effecten hebben grote gevolgen in grote groepen. Pas op met het combineren van je cijfers. En voor je promotie-onderzoek: P<0.05 is niet heilig en aan gemiddeldes heb je niet veel. Dus gewoon je gezonde verstand gebruiken dan maar? Haar kernboodschap was meteen de conclusie van deze middag: “denk na goed na!”.

Dag 2 stond voor mij vooral in het teken van netwerken. Als je er al wat jaartjes rondloopt en digitaal ook zo je sporen na laat, ken je inmiddels wel wat mensen, zowel uit de bibliotheekwereld, Blackboardgroep als edubloggers en tweeps. LeukLeuk. Ik heb nog gesproken met Erik Hulsken van Windesheim. Hij vertelde dat hij mijn blog over het gebruik van bloggen bij de faculteit IBC intern had doorgestuurd. Bij Windesheim gaan ze bloggen met 600 studenten! Ik heb hem gevraagd of hij deze ervaringen op ons blog wilde delen. Ik ben wel heel nieuwsgierig hoe ze dat gaan aanpakken. Wordt vervolgd!
Ik vond het trouwens fijn dat ik diverse Zuyd-collega’s heb gespot. Naast het volledige I-team was Els Koelewijn en Chris Kockelkoren er. Ook de docenten Erica Diks en Mieke van Heugten heb ik even gesproken.

Tijdens Dé Onderwijsdag op dinsdag werd het trendrapport open en online onderwijs 2015 gepresenteerd (zie mooczi-blog). Omdat ik er aan meegewerkt heb (zie mijn blog) ben ik naar de presentatie en de masterclass geweest. Grappig detail is dat het 1e rapport werd overhandigd aan Walter Jansen van EDLAB van UMaastricht waarmee ik onlangs kennis heb gemaakt.

De afsluitende keynote van trendwatcher Farid Tabarki vonden velen ondermaats. Wilfred Rubens moest er van zuchten. Ik moet zeggen dat ik het wel lekker dynamisch vond: lekker snel en mooie plaatjes (zonder bronvermelding 😦 ) en dito filmpjes. Het was het enige wat mij vermoeide geest na deze 2 lange intensieve dagen nog aan kon op dat moment. Het was oppervlakkig en niet diepgaand, maar ach ik liet me lekker vermaken. Je kunt het nog bekijken als je wilt.

Het thema van deze Onderwijsdagen was Onderwijs op maat, centraal stonden presentaties rondom persoonlijk en flexibel onderwijs. Hierover wil ik nog wat kwijt. Er volgt snel nog een apart blogje. Al met al waren het leuke werkdagen met een top afsluiting in een restaurantje bij het station 🙂
Volgend jaar weer mee?

groet,
Judith

Meer lezen of bekijken?

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 15 november 2015, in eLearning en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: