Thank You Sir Ken! #edu13 #surfedu


Tja Marcel, eigenlijk was ik na de 1e keynote wel klaar met de Educause. Niets kon zo’n opening overtreffen 🙂
Helaas …  voor iedereen die er niet bij was of het niet via de livestream Sir Ken Robinson kon volgen, de keynote is niet opgenomen. Jammer voor jullie 😉 Nu zei Sir Ken niet veel nieuws, tenminste als je zijn TEDTalks als eens bekeken hebt. Items als: creativiteit als basiscompetentie binnen het onderwijs, de uitdagingen van deze revolutionaire tijden voor het onderwijs kwamen in zijn keynote ook aan bod. Hier kan je zijn introductie voor de Educause bekijken.

sirken

Foto @PieterDekkers

Maar wij zaten op rij 10 en ik heb genoten! Geen geen getwitter, geen gefotograafeer, gewoon luisteren (en een paar aantekeningen gekrabbeld).
Met loopstok kwam hij het podium op, maar bleef wel het hele uur naast zijn stoel staan. Met wat een gemak vertelde hij zijn verhaal, Geweldig! Zijn openingzinnen waren al vol humor:

“Is it morning? Whose idea was this honestly?” Robinson said, noting the “fateful” call from Educause one year ago that resulted in his appearance.  “What they didn’t mention was they wanted me to do the opening keynote at 8 o clock in the morning. This is insane. Next year I’m going to do the second keynote…which is at a decent, civilized hour.” (Bron)

Onder al de humor en cynisme wat hem zo siert, had hij een serieuze boodschap:
We, as humans, will have a future, “and it will be a future worth living in” (Bron)
Je  kunt niet over de toekomst nadenken zonder je geschiedenis en cultuur te kennen. En het belangrijk je te realiseren dat we onze eigen omgeving als ‘normaal’ beschouwen, we zien de wereld door filters van taal en cultuur. Voor onderwijs is een grote rol weggelegd. We moeten lerenden onbevooroordeeld benaderen als creatieve mensen. En ze de juiste vragen stellen. Sir Ken deelde een treffend filmje met ons. Hierin wordt hierin prachtig geïllustreerd hoe je door je vraagstelling creativiteit in opdrachten de kop in kunt drukken,

“Creativity is the process of making things, the process of having original ideas that have value. Whose values do you apply when you’re judging the works? Too often we misunderstand other cultures because we’re applying the wrong values to it.” (Bron)

Technologie opent onze geest, stelt Ken Robinson. Het stelt onze cultuur ter discussie. Echter deze digital revolution is nog nauwelijks begonnen. Robinson is trouwens sceptisch over Google Glass. We gaan wel computers dragen maar we gaan die apparaten besturen met onze gedachten. (Kurtweil). Er komen robots met geweten die beslissingen kunnen nemen. Hebben zij dan ook rechten? Ethische kwesties zullen opkomen bij het samensmelten van mens en computer.

Ook richting overheid had hij een boodschap. Er wordt wel nagedacht over verbeteren van het oude onderwijssysteem, echter de zaadjes voor een nieuwe systeem zijn overal aanwezig. Laat deze groeien! Innovatie is noodzakelijk. En onderwijsprofessionals moeten open staan voor deze onderwijsvernieuwing. Die verandering die komt er toch.

Daarnaast had Sir Ken ook aandacht voor de bevolkingsgroei, het thema van TEDxMaastricht. We moeten nadenken over de toekomst van onze natuur, niet iedereen kan leven zoals in de westerse wereld. Eergisteren zag ik een tweet van Sir Ken Robinson voorbij vliegen met een link naar een prachtig filmpje. Een maand voor de Educause heeft hij gesproken tijdens de Google Zeigeist Conference. Zijn woorden (die hij gedeeltelijk ook tijdens de Educause uitsprak) zijn in prachtige beelden gevangen door Maximilian Journey. Enjoy The World We Explore!

Thank you Sir Ken for your inspiration!
Judith

Leestips:

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 1 november 2013, in Inspiring en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: